Asistent zubního technika. Uživí se?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
@rokris A zdravotnické lyceum nemáte? U nás v Karviné na zdrávce je. Myslím, že to by nebylo špatné ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak já nevím, ale jen proto, že dcera možná nepůjde na vysokou mi přijde dost blbé tento obor studovat. Musí ji určitě bavit tato problematika kolem zubů, techniky atd. Taky si myslím, že většinu práce si technik zubní umí udělat sám, takže kdoví jaká bude poptávka po těchto lidech. Nehledě na to, že pak už se sníží okruh co studovat dál. Přece jen zdravotnický asistent, může jít dál studovat jakýkoliv obor ve zdravotnictví, jelikož má v tom takový všeobecný přehled. A dneska bohužel je to ve většině oborů nejen ve zdravotnictví, že je potřeba mít vysokou. Mě přijde, že asistent zubního technika bude mít mnohem horší uplatnění než zdravotnický asistent. Pracuju v oboru a nemocnice kde jsem pracovala asistenty normálně brala a to byly dvě rozdílné nemocnice. A co slyším, tak žádná hrůza to není. Nehledě na to, že většina jde dál na vysokou nebo si ji dodělá v průběhu života při práci. Nebo jim obor stejně nesedne a jdou dál studovat jiný atd. Možností je spoustu, člověk nikdy neví stejně, jak to dopadne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ve-ru Máme. Jen nevím, jestli by zabrala. Je to tam těžší. Dcera měla dlouho vyznamenání, ale teď se zhoršila. Puberta jak řemen. ![]()
- Citovat
- Upravit
@rokris dcera známé byla na tom lyceu a teď v pohodě studuje farmacii - je to něco jako gympl, dva cizí jazyky a k tomu zdravotnické předměty - super jako příprava na medinu a příbuzné obory…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AnitAma No, dcera chce nejvíc na ZA. Tak ji asi nechám. Chci, ať si vybere sama. Je to její život. Ale vím, že v tomto věku je těžký se rozhodnout. Jsem z toho na nervy. Sama jsem zvědavá, kam nakonec půjde. Ale času už moc není. Jako druhou možnost máme multimediální tvorbu.
- Citovat
- Upravit
@rokris Já jsem ZA a je to na prd
Bez VŠ nebo VOŠ si ani neškrtne. Max. jako ošetřovatelka. Šla bych sama na lyceum, ale otevrali ho, až když jsem byla ve druháku
Zkusila bych ji ukecat na to lyceum, na ZA může z lycea přejít vždycky, kdyby jí to nešlo ![]()
- Citovat
- Upravit
@Ve-ru Děkuju moc za názor.
Už jsem to víckrát slyšela, že ten ZA prostě nic. Máme v rodině doktorku a ta to schvaluje. Ale je to jediný kladný názor. Zvláštní. ![]()
- Citovat
- Upravit
@rokris pokud nebude chtít být „jen“ ošetřovatelka - bude muset dál studovat - jak po zdravotnickém asistentovi, tak po zdravotnickém lyceu…pravdou ovšem je, že na lyceu jsou vyšší požadavky, tudíž, jsou jeho absolventi na další studium lépe připraveni.
Holt je to na rozmluvu s holkou, aby se zamyslela, co chce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vermion píše:
@rokris pokud nebude chtít být „jen“ ošetřovatelka - bude muset dál studovat - jak po zdravotnickém asistentovi, tak po zdravotnickém lyceu…pravdou ovšem je, že na lyceu jsou vyšší požadavky, tudíž, jsou jeho absolventi na další studium lépe připraveni.
Holt je to na rozmluvu s holkou, aby se zamyslela, co chce.
Díky.
Chce to vzít přes zdravku k záchranářům.
- Citovat
- Upravit
@rokris No jo, ono je potřeba aby někdo utíral i ty zadky a měnil bažanty
Otázkou, jestli jí to bude vyhovovat, tohle je totiž hlavní náplní ošetřovatelské práce. K tomu ještě převlékání postelí, koupání pacientů a podobné práce. V podstatě se k ničemu „zdravotnickému“ nedostanou.
Tak přeji, ať se dcerka rozhodne správně ![]()
- Citovat
- Upravit
@Ve-ru posr.ali to s tou změnou pořádně, ošetřovatelka s maturitou a zdrávka nikdy nebyla lehká škola ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ve-ru píše:
@rokris No jo, ono je potřeba aby někdo utíral i ty zadky a měnil bažantyOtázkou, jestli jí to bude vyhovovat, tohle je totiž hlavní náplní ošetřovatelské práce. K tomu ještě převlékání postelí, koupání pacientů a podobné práce. V podstatě se k ničemu „zdravotnickému“ nedostanou.
Tak přeji, ať se dcerka rozhodne správně
Ano, náplň práce jsem jí snad už dostatečně objasnila. Říká, že chce dokázat, že i ve zdravotnictví mohou být hodní lidé. Jako pacient snáší toto prostředí špatně. Její motivace mě dost překvapila.
- Citovat
- Upravit
@rokris Pokud chce jít na záchranáře, tak by opravdu možná bylo nejlepší jít nejprve na zdravotnickýho asistenta. Podle mě by to byla docela dobrá příprava, některý předměty se potom shodují a vlastně když si prohlédneš zdravotnický zákon, tak tam je uvedeno, že pozici zdravotnickýho asistenta může vykonávat i ten, kdo získal kvalifikaci zdravotnického záchranáře.
Díl 3
Zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením
§ 29
Odborná způsobilost k výkonu povolání zdravotnického asistenta
(1) Odborná způsobilost k výkonu povolání zdravotnického asistenta se získává absolvováním
- střední zdravotnické školy v oboru zdravotnický asistent, nebo
- akreditovaného kvalifikačního kurzu zdravotnický asistent po získání úplného středního vzdělání nebo úplného středního odborného vzdělání a způsobilosti k výkonu povolání ošetřovatele podle § 36.
(2) Dále mají odbornou způsobilost k výkonu povolání zdravotnického asistenta zdravotničtí pracovníci, kteří získali způsobilost k výkonu povolání
- zdravotnického záchranáře podle § 18, nebo
- porodní asistentky podle § 6.
Je tam prostě ve studiu určitá příbuznost a navíc při studiu ZA bude mít hodně praxe v nemocnici a LDN a vyzkouší si, jestli vůbec tuhle profesi chce dělat, jestli na ní má nervy, žaludek a povahu, protože jako záchranář příjde ještě daleko k horšímu než to, co uvidí v nemocnici.
Mimochodem, ZA by toho mohl dělat celkem hodně, kdyby si zaměstnavatelé uměli a chtěli dobře vyložit zákon. V tom je ten největší problém. ZA klidně může pracovat v ordinaci u praktickýho doktora nebo v ambulanci, klidně by mohl mít i sám noční na standartním oddělení v nemocnici, pokud by odborný dohled byl na dosah např. na sousedním oddělení o patro výš. Může pracovat jako pracovník v sociálních službách v ÚSP, ošetřovatel nebo sanitář. Málo se taky ví, že ZA má kvalifikaci pečovatelky o děti od 0 do 15 let, takže si může zřídit vázanou živnost na ŽL a hlídat děti, nebo zřídit dětskou skupinu, pracovat v jeslích nebo dětských koutcích. Ovšem tohle je otázka spíš štěstí a samozřejmě ve větších městech je těch možností prostě víc. Na malém městě je opravdu ZA téměř bez šance a hlavně je jím veřejně celkem dost opovrhováno, protože s tím zákonem podle EU je to prostě naprd, vzdělávání zdravotníků je zmršený a těžko to někdo dá už zpět, jak to bylo. K čemu jsou všechny ty obory na středních zdrávkách, když pak musí pro registraci pokračovat dál v podstatě začínají znovu od začátku, protože studium nenavazuje, ale jede se znovu, když tam mohou studovat maturanti např. z průmyslovek nebo gymnázií, kteří odborný znalosti v těch oborech nemají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je tam ještě optik, laboratorní asistent a zdravotnický. Ještě snad sportovní masér.