Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebuji radu od zkušených asistentek pedagoga.
Nastoupila jsem do první třídy jako asistentka pedagoga ke klukovi, který má ADHD a je ze sociálně slabé rodiny.
Jde o to, že si s ním vůbec nevíme rady.
Nevydrží sedět ani 5 minut, pořád lítá po třídě, pohlavkuje ostatní děti, nic na něj neplatí. Zkoušeli jsme ho motivovat všelijak, po dobrém, po zlém, nic na něj neplatí. Když už si konečně sedne a má napsat písmenko, začne čmárat po papíře a zas vyskočí a běhá. Pak přeplazí celou třídu, pak si sedne, protože se unaví, ale zas na chvíli a pak zase běhá a kope dětem do tašek. Je jak motorová myš, nejde vůbec zastavit.
Máte některá z vás zkušenosti co by na něj platilo? Fakt si nevím rady a už jsme zkusili snad všechno ![]()
Děkuju moc.
S rodičema žádná domluva není,
A takové dítě nenaruší výuku ve třídě? Jak se mají ostatní děti soustředit a pracovat s paní učitelkou? Jen se modlím, aby dcera něco podobného nedostala do třídy až půjde příští rok do školy.
@Lerista píše:
A takové dítě nenaruší výuku ve třídě? Jak se mají ostatní děti soustředit a pracovat s paní učitelkou? Jen se modlím, aby dcera něco podobného nedostala do třídy až půjde příští rok do školy.
Narušuje právě. Hlavně má vyhlídlé 2 kluky a k těm pořád běhá a ruší a nenechá si domluvit. Chtěla jsem ho vzít i do tělocvičny, ať se proběhne, vybije, ale vůbec nechce, nekomunikuje. A nejhorší je, že ani s rodiči není domluva.Oni vůbec nerozumí co jim říkáme.
Vezměte ho mimo kolektiv, pracujte s ním sama. Ja jsem měla autíka a když rušil výuku odebrali jsme se vedle do místnosti a pracovali jen spolu.
@Sobbina píše:
Vezměte ho mimo kolektiv, pracujte s ním sama. Ja jsem měla autíka a když rušil výuku odebrali jsme se vedle do místnosti a pracovali jen spolu.
To jsem zkoušela, ale nedostanu ho ze třídy. On se zapře, drží se lavice a nechce nikam jít. A přestane vždy komunikovat.Pak se najednou zvedne, začne lítat po třídě.
Opravdu už nevím jak ho motivovat, jak ho uklidnit, přesvědčit.
@SarkaNovo píše:
To jsem zkoušela, ale nedostanu ho ze třídy. On se zapře, drží se lavice a nechce nikam jít. A přestane vždy komunikovat.Pak se najednou zvedne, začne lítat po třídě.
Opravdu už nevím jak ho motivovat, jak ho uklidnit, přesvědčit.
Chceš říct, že prvňáka nedostaneš ze třídy?
@hanka.br. píše:
Chceš říct, že prvňáka nedostaneš ze třídy?
Ano, nedostanu. Když končí vyučování, tak je akční, hned má sbalenou tašku, běží do šatny. Ale jinak nikam nechce jít. Jen běhá po třídě a když po něm něco chceme, zapře se a přestane komunikovat.
@SarkaNovo píše:
Ano, nedostanu. Když končí vyučování, tak je akční, hned má sbalenou tašku, běží do šatny. Ale jinak nikam nechce jít. Jen běhá po třídě a když po něm něco chceme, zapře se a přestane komunikovat.
Já myslím fyzicky.
@hanka.br. píše:
Já myslím fyzicky.
Jo, fyzicky jo, i když má teda sílu, ale je pak agresivní, že jsem ho přemohla a je to pak ještě horší.
@Patricia89 píše:
A neni to duvod pro vylouceni ditete ze skoly?
Prece to takhle nejde.
Chtěli jsme se domluvit s rodiči, aby zašli za psychiatrem, jestli by třeba neporadil co s ním a oni vůbec nerozumí co po nich chceme.
Upřímně, také jsme se hlavně ze začátku neodebírali pryč nějak něžně. Jenže já měla podporu rodiny. Ještě mě napadlo a co ho ráno do třídy vůbec nebrat??? Chtělo by to psychologa nebo spec pedagoga poptat se jak na něj. Občas umí trefně poradit.
@SarkaNovo píše:
Jo, fyzicky jo, i když má teda sílu, ale je pak agresivní, že jsem ho přemohla a je to pak ještě horší.
Sociálně slabá rodina + s rodiči není domluva = rozcapenec, který likviduje ostatním dětem podmínky k učení. A je mi jedno, jak dalece má dg nebo nemá, tam je podstatné ta spolupracující rodina. A pokud není, pak je to blbě na úkor všech dětí. Já mám pro děti s dg slabost a vždycky jim pomáhám, ale v takovém případě bych pracovní pohodu dětí a jejich právo na vzdělání nevyměnila za jedno rozjívené dítě, které ve jménu své poruchy zničí práci celé třídy. Takže nekompromisně - odtáhnout ze třídy, ať kope na chodbě třeba do zdi. Však ono ho to přestane bavit. Je to malej kluk, prostě si s ním poradíš. Když se to nebude líbit rodičům, to jim vysvětlíte - to nech na paní učitelce.
Zkontaktujte SPC nebo PPP (ti, co napsali asistenta), ať hned přijedou na náhled do školy. Dá se to tak domluvit.
A jaká doporučení má v papírech z PPP? Spojit se s nimi, ať přijedou do třídy. Zvážit vedle IVP i individuální výchovný plán, tlačit rodiče za pomoci vedení do spolupráce. Pokud nepochopí oni zapojit i sociálku. Pokud nezačnete konat vy, začnou rodiče ostatních dětí a dají je jinam. Osobně si moc nedovedu představit nedostat prvňáka že třídy.
Ať žije inkluze…u nás na škole máme přípravnou třídu a plná polovina dětí je tam něco jako toto…speciální pedagožky si rvou vlasy - že už tak brzy se projevily ty děti jako někdy vysloveně zlé na ostatní.
Už jen rodiče otřes - bez zubů, špinaví, zanedbaní, na vše se ptají desetkrát - na základní věci okolo placení družiny atd…jak ti budou schopni pomoci dětem s přípravou na vyučování až pro ně za rok opravdu začne škola??? ![]()
Něco přípravka pomůže, ale pět let rodičovské neschopnosti fakt nespasí…děti jak zvířátka. ![]()