Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte. Rada bych se pripojila. Mam petileteho synka. Uz od mala vime, ze je jiny. Vi to vsichni blizci okolo. Jenom se jeste nikdo neodvazil vyslovit, ze by to snad byl nejaky vetsi problem. Syn je velmi inteligentni, vzdy nad vrstevniky vynikal, je i hodne velky, kdyz mel jit k zapisu do skolky v cerstvych trech letech, mysleli si vsichni, ze jdem k zapisu do skoly. No ale tim to konci. Sikovny, chytry, nikdy nic nevyleje, nerozbije, nevleti do bahna…
Ale… Od mala vetsinou negativni a v opozici. Spise samotar a velmi samostatny - pokud uz si s nekym hraje, vzteka se, kdyz neni po jeho. Velmi nepruzny, pokud se neco nauci, dela to stale stejne. Je mistr slova a dumyslne tresta - „pokud se se mnou nebudes bavit, tak nebudu Tvuj syn“. Vzdy jedna ucelne pro svuj prospech. Nikdy se nechoval jako dite, spise jak maly dospelak. Kdyz ma lepsi chvilku, vim, ze nas ma moc rad a umi byt i velmi mily. Opatrny az bojacny. Precitlively na hlasite zvuky. Puntickarsky. Nefunguji na nej bezne vychovne praktiky. Hracka jenom transformeri, nechce chodit do skolky, protoze si je tam nemuze brat. Tvori si ritualy - tohle je moje misto, barva pouze zelena, sedet vlevo, stejny postup pri cisteni zubu - me pak opravuje… Neunese prohru a o kolektivnich hrach ani nemluvim. Jidlo zvladne pouze jednoduche - rizek a kase, maso a testoviny, nedej boze, ze udelam nejakou smes, to je uplne ztracen. Musim na vse pripravovat dopredu - „az se dodivas na tuto pohadku, jdeme do koupelny“. Porad jenom ja, ja, ja. A i hodinove afektove stavy, kterym resi vsechno. Kope, boucha, jeci a je uplne mimo. Bohuzel nekolikrat za den.
Uf:). No je to proste jednoduse receno narocne. Mame jeste mladsiho syna, ktereho to samozrejme taky ovlivnuje. Jsme objednani k pani doktorce Rieglove v Brne, tak me i zajimalo, jestli s ni nemate nekdo zkusenost a hlavne jsem to potrebovala „vysypat“ nekam, kde tomu nekdo rozumi. S nepochopenim jsme se asi setkali vsichni. Hezky vecer:)
@jopo prosím, co je pedopsychiatrie? ![]()
Jinak syn kompenzovaný epileptik, rysy ADHD, byli jsme teď v pátek v PPP. Máme přijít za rok. Je v normální školce a tam funguje, učitelky ho zvládají.
Počítala jsem spíše s klasickou základkou, popřípadě s asistentem pedagoga. Tak nevím, jestli mám hledat hned od začátku nějakou jinou. Ale tady na okrese moc možností zřejmě nebude. ![]()
Jinak holky, našě hádě je taky moc inteligentní (pokud zrovna neřádí epi), ale zabejčený neskutečně.
Odešli jsme z PPP s doporučením láskyplné důslednosti a jednotnosti ve výchově. Ok, zavedla jsem to, manžel už to dělal takhle dříve. Ale já chtěla být hodná maminka, tolerantní, co se snaží domluvit. A děcko mělo záchvaty vzteku. Nasadila jsem důslednost, připadám si jako dráb než jako milující matka a on pacholek funguje.
Má 4 roky
@Neternity nám v PPP řekli, ať se připravíme na to, že je a bude výchovně náročnější ![]()
@omites kočko jak toho docílit? důslednosti a jednotnosti ve výchově asi jsme taky tolerantní matka, co mám změnit
No ja naopak vzdy byla doma ta duslednejsi. Jenze uz si pripadam jak robot. Musim vse hlasit dopredu a to se ne vzdy dari
. A nedej boze, ze jednou v necem ustoupim, napr. vecere misto u stolu u televize. Mam zadelano na nekolik veceru opravdu velmi nazlobeneho ditete. No kazdopadne mu neustupuju, i kdyz je to za cenu velmi promyslenych vet a opravdu vytrvaleho vzteku ![]()
@Dita01 no není to žádná prdel… teda aspoň pro mě. Stojím nad ním a vlastně velím… ![]()
Obut boty… já to neumí… umíš, obut boty… já to neumím… OK, běž si to rozmyslet na záchod. Za půl minuty vychází… tak co, obuješ si ty boty? Ano. ![]()
A takhle furt dokolečka. Ale už se lepší, začíná chápat, že si to stejně musí nakonec obout sám.
Nebo přijdeme z venku: vyzout boty, sundat čepici, rukavici, šálu, rozepnout a sundat bundu. Sedí a čumí. Čemu jsi z toho nerozumněl? Sundat boty!!!
nekřičím, ale trvám si na svém.
Dneska teda už dostal i na zadek. Už venku tvrdil, že nemá rád polévku. Trvala jsem an tom, že ji aspoˇm ochutná, pokud nebude chutnat, nemusím ji jíst. Dělal caviky. Až teda otevřel pusu a já tam dala lžičku polévky, tak to na mě vyprskl. Tak jsem ho sundala ze židle, dostal jednu na zadek a šel si o tom popřemýšlet na záchod. Druhé už snědl bez protestu.
![]()
Kam se hrabe RaBR, Naomi a Nevýchova. V současné době u nás probíhá vojenský výcvik…
Ale jinak se tulíme, večer čtu pohádku a tak.
@omites tak pokud si to rozmysli pul minuty, tak to celkem jde, i kdyz verim, ze je to drbacka porad dokola.. Muj maly mel tri roky, kdyz sedel hodinu a ctvrt u botniku, ze si ty boty nevyzuje. Celou dobu jecel.
@Neternity píše:
@omites tak pokud si to rozmysli pul minuty, tak to celkem jde, i kdyz verim, ze je to drbacka porad dokola.. Muj maly mel tri roky, kdyz sedel hodinu a ctvrt u botniku, ze si ty boty nevyzuje. Celou dobu jecel.
no začínali jsme asi na 10 minutách, to řval a kopal i do těch dveří a několikrát se tam musel vrátit.
Ale to ne teď, to už tak od 2,5 let. Takže teď už je „naučený“. No a někdy, když začne naplákat, jde se na ten záchod uklidnit sám.
Je to drastické, nové trendy ve výchově by mě zřejmě za to zavřeli, ale mě to přijde, že to už i potřebuje. Že se tam uklidní a přijde.
V PPP říkali, že je fajn, že nám aspoň něco zabírá. ![]()
@Dita01 píše:
@omites teda já se zamyslím a začnu velet![]()
![]()
![]()
![]()
u nás velel spíše manžel. Já byla ta hodnější, co objímala, když dítě bučelo. Když nechtěl jíst, aniž by ochutnal, řekla jsem že nemusí. A tak.
Ale když ho opatruje manžel, tak funguje. Když jsem s ním já, dělá mi naschvály a vzteká se.
Jako seknout se umí u obou. Ale manžel tvrdí, že je v pohodě, než přijdu z práce já. ![]()
Na druhou stranu, adresně chválit. A dát si pozor, aby tu pochvalu vůbez zaznamenal. Navázat oční kontakt, dotknout se ruky a pochválit.
Ty jsi tak šikovný, jak hezky jsi si uklidil ty boty, to se mi moc líbilo.
Třeba Lucie.
Zažívám něco podobného - 4,5 roku.
Takové ty věci jako rituály, všechno musí být po jejím atd. Podezření na AS.
Ale chci se zeptat - jak to mají vaše děti s očním kontaktem a jestli při radosti třepou ručičkama nebo poskakují?
Já mám As - taky neudržuji oční kontakt, v dětství, když jsem měla radost, nebo byla rozrušená, jsem dělala pohyby rukama mimovolní.
Pokud je dítě chytré, mělo by být v normální škole. Já jsem zvládla škou bez asistenta - ale pokud má dítě často chování, které narušuje výuku, je aisstent určitě dobrý.
Diagnostiku AS provádí např. pražská Apla, ta organizuje také tábory pro děti s AS. Diagnostiku AS provádí také Dr. Krejčířová z Thomayerovy nemocnice. Ale čekací doby bývají docela dlouhé - někdy i rok.
@Jana Martinková Co se týče APLA, dostali jsme dnes termín na podzim 2015 - takže cca 10 měsíců.