Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, sice to řeším v PPP i ve škole, ale přeci jen bych se chtěla zeptat na vaše zkušenosti.
Synovi je 6 a půl a chodí do první třídy. Mám podezření na nějakou poruchu AS asi od 3 let, ale teprve dnes na konzultacích bylo nahlas vysloveno, že se chová jako Asperger, ale že je ještě brzy na závěry a že se uvidí. Tak nějak jsem si myslela, že se to pozná dřív než ve škole ![]()
Co dělá a nedělá:
Ve vyučování leze pod lavici a tam je náhodně dlouhou dobu.
Přivazuje se popruhem k aktovce
Spolupracuje jen když se mu chce a pak je rychlý a šikovný, když se mu nechce tak s ním nikdo nehne, potřebuje aby nad ním někdo stál
Je citlivý na hlasité zvuky, chytá se za uši a křičí, že ho to bolí
Má problém s vyprazdňováním
Zásadně si hraje hry pro jednoho nemá rád týmové aktivity a neúčastní se jich
Nesnáší když na něj nějaké dítě sahá to pak ječí (ani brácha nesmí), dospělý může, s dospělými se rád tulí
Nechápe princip vykání, už se to učí, ale jde to ztuha
Už několik let má místo polštáře plyšové auto a bez něj nespí - dovolené, školka, hory…
Má problém říct co chce, větu začíná třeba 3×-4× jako kolovrátek vždy od začátku než se dostane na konec
Neustále mluví, ale leckdy to co říká postrádá smysl
Má logopedické problémy (mluvit začal až po druhém roce, věty začal používat až ve 3 letech)
Je přepínací, sám tomu říká, že se přepne na autopilota (androida) a pak mu to nejde zpátky,
Problémy měl už ve školce, nakonec chodil do speciálky.
Já mám diagnostikovaný AS od 14 let. Taky mi v dětství vadily hlasité zvuky, doteky od dětí i dospělých, nerada jsem si hrála s dětmi, zacůpávala jsem si uši jako reakce na hluk. Místo v první osob jsem dlouho o sobě mluvila ve druhé osobě. Dodnes nemám ráda nenadálé změny. Chodila jsem do normální školy, vystudovala jsem gymnázium a vysokou školu sociálně-správní, jsem bakalář. Pomáhám mamce prodávat v obchodě se zdravou výživou.
Ahoj, jsem trochu zmatená z toho co píšeš. Jakým způsobem se syn dostal do speciální školky, pokud jsi neměla doporučení z SPC (speciální pedagogické centrum)? Pokud nejsi v kontaktu s SPC, tak by bylo dobré ho navštívit a domluvit si, aby se ti na syna podíval někdo od nich - nejlépe, pokud najdeš SPC, které je zaměřeno na děti s poruchami PAS (poruchami autistického spektra), obzvláště proto, aby pro syna vytvořili IVP (individuální vzdělávací plán), pokud by naznali, že je potřeba.
Stran toho jak jsi se ptala, že autismus se dá poznat dříve - ano dá, ale u AS je právě to, že tyto děti nemívají problémy s inteligencí a naopak se ve spoustě dovedností před vrstevníky předbíhají, tudíž jejich zvláštnosti nejsou tak nápadné, ovšem jenom do určitého věku. Proto u AS se běžně stává, že na diagnostiku dojde třeba až na druhém stupni ZŠ.
Popis chování nebudu hodnotit, nejsem odborník a navíc mám pouze jedno dítě, které je sice ve stejném věku jako tvůj chlapeček, ale jsme úplně jinde. Tak nedokážu posoudit, co je už jiné. Od toho jsou odborníci. Rozhodně bys měla navštívit pedopsychologa (v těch SPC jsou), který dle vyšetření řekne více. Záměrně nezmiňuji APLA, jelikož jsou tam dosti dlouhé čekací lhůty (klidně rok i více) a pro diagnostiku už začínají po republice být i jiní odborníci (u těch jsou čekačky cca půl roku).
Důležité je, nenechat to podezření usnout a jednat. Čím dříve se s dětmi s PAS začne správně pracovat, tím lepší výsledky v samostatnosti jednou dosáhnou. Jak psala v komentářích přispěvatelka nade mnou.
Tobě jako mamince přeji hodně trpělivosti a klidu, je to obtížné, vychovávyt dítě s PAS, je dost možné že se nejednou setkáš s nepochopením od okolí, ale jsi máma je to Tvůj syn a já vím, že to zvládneš!
Držím palce!
![]()
@nonina Ahoj, do speciální školky jsme se dostali tak, že se učitelkám v normální školce nelíbil - solitér, nespolupracoval, neúčastnil se společných aktivit (cvičení, nacvičování besídky), oběd trávil pod stolem, nebavil se s nimi a když na něj zvýšily hlas tak se seknul. Dostali jsme ultimatum, že pokud nepřejdeme tak nám ho vyhodí. Nicméně ony to podávaly tak, že je nezvladatelný a že má poruchu chování. Dostali jsme doporučení z PPP na přechod do speciálky. Chodíme do PPP - ale zatím jsme tam byli jen jednou (za poslední rok) kvůli případnému odkladu - se závěrem, že je šikovný, ale že vždy bude speciální, bez konkrétní diagnózy. Asi ho znovu objednám. SPC je něco jiného než PPP?
@Jana Martinková píše:
Já mám diagnostikovaný AS od 14 let. Taky mi v dětství vadily hlasité zvuky, doteky od dětí i dospělých, nerada jsem si hrála s dětmi, zacůpávala jsem si uši jako reakce na hluk. Místo v první osob jsem dlouho o sobě mluvila ve druhé osobě. Dodnes nemám ráda nenadálé změny. Chodila jsem do normální školy, vystudovala jsem gymnázium a vysokou školu sociálně-správní, jsem bakalář. Pomáhám mamce prodávat v obchodě se zdravou výživou.
Děkuji
To je super, že jsi takto AS zvládla. Věřím, že to s malým zvládneme, jen se bojím, aby mně ho nechtěli dát do speciální školy, či jak se to dneska jmenuje. Inteligenčně je na tom dle PPP dobře, nicméně vyučování znatelně narušuje.
@AndilekOli SPC = Speciálně pedagogické centrum je určeno především pro děti předškolního věku či mladšího školníko věku. PPP je zaměřené spíše na školáky. A kolik dětí je ve třídě? Těmto dětem vyhovuje menší kolektiv, individuální přístup. Znám 3 děti s poruchou autistického spektra, které mají ve třídě vlastního asistenta a fungují bez problémů, ale počet dětí ve třídě je cca 15. Určitě to řešte, ať je syn v pohodě. ![]()
@Saffiraa Ve třídě je 22 dětí. Pan učitel je neskutečně trpělivý, ale říká, že pak má méně času na ostatní žáky.
Teď jsem to telefonicky konzultovala s PPP, jdeme na kontrolu v lednu a zároveň jsme se domluvily, že objednáme do APLA (objednáno) a než na něj dojde řada tak prostě budeme pracovat s tím co víme.
@AndilekOli JJ, snažte se udržovat určitou strukturu, režim a denní rituály, které budou stále stejné, aby syn věděl, co bude a počítal s tím. Také je vhodné do školy vytvořit přehledný rozvrh, kde bude zaznamenáno (obrázek, piktogram), co ho ten den čeká - nejen školní předměty, ale i svačina, oběd, apod. Můžeš to udělat třeba na suchý zip a obrázky jen přelepovat dle konkrétního dne. Uvidíte, co vám řeknou v PPP, i když lépe poradí Apla. Mějte se!
@Saffiraa Moc děkuji, mě to vlastně ani nepřekvapuje, já mám ten pocit už roky, ale všichni se pořád tvářili, že je to porucha chování a že je jen „divnej“
To zmáknem, jsou horší věci.
@AndilekOli Ahoj, tak já mám tedy mladšího syna, včera mu byly 4, od necelých tří chodil do soukr. školky a ve 3,5 začal do normální, tam vydržel 3 týdny a fakt to nešlo, nějaké podezření jsem měla už dávno, v soukr. to šlo, málo dětí a hodně personálu. Syn byl u psychologa, dostal okamžitě doporučení do speciální školky a já jsem za to moooc ráda. Máme tedy diagnostikováno adhd, ikdyž mi bylo řečeno, že na opravdu diagnozu je brzy, že zatím se to bere jako nezralost cms, byli jsme na neurologii, takm také zatím vásledek, že nás nechají „žít“ bez dalšího sledování a ještě jsem ho na doporučení obj. na pedopsychiatrii, tam tedy jdeme až v lednu. Jinak syn je nadprůměrně inteligentní, ale hroznej paličák, neposedí, všude leze, musí být po jeho, neuznává autoritu, nejhorší je, že si to vše pamatuje, všechny pokyny atd. ale nerespektuje, ale běda, jak nerespektuje někdo jiný, to mu to hned vysvětluje, je to na palici. Doma zase takový problém není, ale v kolektivu jooo. Jen mě zakladatelko zaráží, že to řešíte takto pozdě, i proto, že syn už chodil do speciální školky. Třeba já už mám teď vybranou i školu pro syna, kde se takovým dětem věnují, rozhodně nechci, aby byl v normální škole za audsaidra. Myslím, že jste trochu zaspali dobu. Jinak za mě speciální školka super, je tam naprosto v pohodě, těch aktivit, co tam maj, výletů atd. to v normální školce vůbec není a kluk se tam docela rovná, chodí od října a změna je vidět podstatná, do školy teda máme ještě skoro 3 roky, ale už teď to řeším.
@jopo My to samozřejmě v rámci možností řešíme už 3 roky, ale nikdy jsem nešli přímo po autismu (ano, měla jsem podezření, ale říkala jsem si, že nejsem odborník a že specpedky by to poznaly). Navíc mám pocit, že právě u Aspergera probíhá diagnostika později než u ostatních poruch AS. Kdyby ve škole nebyly problémy neřešila bych to, protože pokud by to zvládal nálepku speciálního dítěte by nepotřeboval. Já zase naopak chci aby chodil do běžné školy a naučil se fungovat s lidmi, které bude zbytek života potkávat.
Syn je v každém případě hraniční a doteď to vypadalo spíš na nerovnoměrný vývoj a ve spec. školce říkali, že se zlepšil. Dokonce dostal doporučení v PPP jít do školy bez odkladu (s ohledem na učitele, který nastoupil do 1. třídy). Akorát teď se to ve škole ukázalo v celé své kráse. Říkal mně, že pod lavici leze, když přijde do třídy někdo cizí, aby ho neviděl, nebo když nechce aby se něj koukal pan učitel…ve školce znal všechny učitelky, takže se takto neprojevoval. To, že se baví s dospělými a ne s dětmi má od narození, ale to je něco s čím se dá žít.
Mimochodem také nesnáší, když ho někdo fotí a chce aby se všechny fotky s ním mazaly. Ale to jsou všechno věci se kterými se dá fungovat, člověk se za ty roky naučí.
Starší syn měl také celou škálu autistických znaků a vyklubal se z něj jen silně introvertní matematik ![]()
Sluchovou hypersenzitivitu nebo problémy se stolicí mě s autismem nenapadlo spojovat - nejsem odborník - k tomu jsem se dostala až samostudiem.
@AndilekOli No já mám samo také pro syna už vybranou normální školu, ale je to škola rodinného typu, kdy ve třídě je max 15 dětí a specializují se na děti nadanné a s adhd. Můj syn teď mu jsou čerstvě 4, sám čte, počítá do deseti a dneska jsme pilovali hodiny /je nemocný, doma se nudí a sám s tím přišel/, takže do žádné specky nepatří. Ale jinak jen na okraj, je veliký rozdíl mezi speciální školou a praktickou, do praktické chodí už mentálně retardovaní, ve speciální, jedou dle normálního výukového plánu, ale s přihlédnutím k jiným potřebám dítěte, např. hodina pouze 20min. a pak přestávka a podobně. Jinak my máme jiný problém, ale mazec to je, tak jako tak.
@Saffiraa SPC neřeší věk, jen jsou rozdělena podle druhu postižení.
@jopo Vida, jsem co se týče škol nepoučena…já to každopádně potáhnu směrem na případného asistenta, i kdybych ho měla částečně zaplatit sama.