Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mi byli jen na ocnim, kde to premeril pristrojem, pak oci rozkapal a po 3/4 hodine opet.
Jake mate hodnoty? kolik dioptrii a cylindru?
Na očním jsme byly během týdne dvakrát, na poliklinice a v nemocnici. Nález máme pokaždé jiný. Jednou jí naměřili -0,75 a -0,25, podruhé -0,25 a 0. Už tohle je mi divné. V brýlích má -0,50 a -0,25. Ale nemá je právě nijak broušené. Zřejmě se čeká na výsledek z neurologie. Víc mě vadí, že to řešíme už od září, dcera bez prášků od bolesti už ve škole ani nevydrží, a nikdo to neřeší.
Ja nekde vycetla, ze astigamtismus do 0,5 dioptrii je normalni a nemusi se resit. A mate uvedeny i cylindry a stupne?
Zdravím všechny ![]()
Dnes jsem dostala do ruky výsledky ze screeningového vyšetření ze školky, budeme se objednávat na oční. Nicméně mu byl zjištěn astigmatismus na levém oku -0,25. Chtěla jsem se zeptat, u téhle oční vady se nosí klapka na oku?
Děkuji za odpověď, jestli má někdo zkušenost ![]()
Klapka na oči je u tupozrakosti. Já mám astigmatismus a nikdy jsem klapku nehosila, koriguje se to brýlemi, kdy v čočce skla je „jinak osa“ nebo zakřivení, nevím, jak přesně odborné se to jmenuje.
@myskalucka děkuji moc
My jsme objednaný až na říjen, tak abych věděla, na co se připravit ![]()
Astigmatismus je nesprávně zakřivená rohovka, takže bod se nezobrazuje jako bod, ale čárka. Já to vnímám tak, že mi třeba střecha připadá zkosenější anebo třeba schody mi přijdou blíž k sobě než ve skutečnosti. Koriguje se to cylindrickým sklem v brýlích, které vypadá úplně jako obyčejné sklo, takže není vůbec nikde nic poznat. Jediná nevýhoda je, že je samozřejmě dražší než sklo běžné ![]()
@Vanilka1 staršímu synovi v září naměřili ve školce astigmatismus -1 a -1,25 (já sama jsem krátkozraká a mám cylidrická skla) a teď v květnu jsme konečně byli na očním, kde mu dělali vyšetření, kde přečetl kompletně vše a astigmatismus měl nějaký úplně minimální (myslím 0,5), takže řekla za rok kontrola a zatím netřeba řešit.
Synovi zjistili astigmatismus v 5 letech. Nejdrive to neresila, za půl roku kontrola. To uz dala brýle. Rok je měl nosit (spíše nenosil). Pak kontrola a už žádný astigmatismus. Prý jak dětské oko roste, tak se to může vyléčit. Ale za půl roku zase na kontrolu, tak snad už se to nevrátí. Máme to s manželem oba, tak to může být dědičné.
Obnovuji tema, nasi ctyrlete byly zmereny ve skolce tyto hodnoty: prave oko: +2,25 -1,00 10' leve oko: +4,50 -2,75 172'. Co to pro ni znamena a jak vazne to je? K ocnimu teprve pujde.
@lemanka píše:
Obnovuji tema, nasi ctyrlete byly zmereny ve skolce tyto hodnoty: prave oko: +2,25 -1,00 10' leve oko: +4,50 -2,75 172'. Co to pro ni znamena a jak vazne to je? K ocnimu teprve pujde.
Nemusí to pro vás znamenat vůbec nic, ale také to může znamenat, že holčička dostane brýle. KOntrola zraku u očního je v tomhle případě na místě, buď se to potvrdí nebo vyvrátí. Pokud holčička nešilhá, nic vážného na tom není.
@lemanka píše:
Pokud se toto prokáže i u očního, tak by měla dostat brýle. A myslím, že to na brýle už bude.
Pridavam se do klubu
Dceri v necelych 4 letech ve skolce namerili na Optiplusu +2,0 - 1,5 a 11 stupnů, + 4,0 - 1,5 a 10 stupnu. Vcera jsme byly po skoro 4 mesicich na ocnim a vysledky jsou jeste horsi. +4,0 -1,75 a 1 stupen a na druhem oku +6,0 -1,5 a 170 stupnu. Takze zatim bryle s castecnymi dioptriemi a mame 3 mesice na to, aby si na ne zvykla. Pak kontrola, dioptrie se pridaji a nejaka cviceni dostaneme. Ale co me nejvic prekvapilo tak ze mluvila o pripadnem odkladu skolni dochazky. Dcera by teoreticky mela jit za necele 2 roky zari 2020. Mel jste nekdo nebo vase dite kvuli astigmatismu odklad? Svet se samozrejme nezbori, holka je cervencova takze by byla asi nejmladsi ve tride, ale je celkem sikovna, samostatna uz ted a neumim si predstavit ten dalsi rok ve skolce.
@Katcha O tom, kdy nastoupi dcerka do skoly, si rozhodnete sami. Myslim, ze je jeste brzy nad tim premyslet. Mozna to na ocnim mysleli dobre, ale ma jen 4 roky, takze jeste more casu.
Taky trpim astigmatismem a bohuzel jedno oko mam tupozrake. Presto jsem do skoly se svymi 5 dioptriemi nastupovala normalne v 6 letech (jsem dubnova).
Chapu, ze te to trapi. Vzdycky si rikam, ze jsou horsi veci nez spatny zrak ![]()
@Katcha tak já mám nejspíš astigmatismus od malinka, dcera taky a syn to podědil po mě taky. Dcera od 5-ti let má brýle s touto korekcí. Ale očař vůbec nemluvil o tom, že bych jen měla uvažovat o odkladu. Nastoupila do školy normálně, ale zase je narozená v únoru. Jinak jak psala @cecetka rozhodnutí o odkladu je na tobě.