Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
tak jsme si z Velikonoc přivezli rýmu a ten náš malej lotřík pořád ne a ne se naučit smrkat. Je tu někdo, kdo má také tak staré děťátko, které se neumí vysmrkat nebo máme jedinečný exemplář ?? Pořád fouká pusou a nudle tečou a tečou …
předem dík za reakce
Téměř pětiletý syn se taky ještě neumí pořádně vysmrkat - jako ne, že by to neuměl vůbec, ale musím ho hlídat a učit správnou techniku.
My foukáme na vodní hladinu - vždy jednou nosní dírkou, druhá zacpaná, vytváří to bublinky.
Má se smrkat jednou dírkou a potom druhou. Oběma zaráz se namáhá nějaká blanka, která může prasknout a dojít ke krvácení z nosu a efekt takového smrkání je nulový.
Tady na emimi jsem četla i opačné názory, nicméně věřím naší dětské dr., ORL lékařce, kde se syn léčí s hlasivkami a ještě jinému ORL lékaři, který synovi vyšetřoval nosní mandli a taky doporučil nacvičovat smrkání touto technikou.
Pipet píše:
Majda si radši sama odsaje vysavačem![]()
ja mam ctyrletyho a dvouletyho,a odsavani vysavacem berou jako samozrejmost,opravdu jsme konecne bez rym,a kluci u toho nebreptaji ani nemrci,takze za me,kup odsavacku na vysavac,stoji kolem dvou stovek takze zadna hruza,a udela hoooodneeee zasluhy:)
odsávačku na lux mám, ale odsávání se u nás rovná záchvatu, jak když ho na nože berou. Musím na něm sedět, abych ho udržela.
Conie píše:
Je tu někdo, kdo má také tak staré děťátko, které se neumí vysmrkat nebo máme jedinečný exemplář ??
My máme takové už dva. Resp. ten kousek, co bude mít v srpnu pět, se to kolem čtyř a půl let JIŽ naučil. Tříletý provozuje to, čemu kamarádka říká samoobslužný trolejbus (sople nechat stéct až do pusy a oblíznout
).
Správně je to jak píše Jana
Střídat dírky,ukazovali jsme to na sobě a on to pochopil něco kolem 2 let,ale ai taky dáno tím,že s odsávaky měl amok.
Určitě je dobře to naučit co nejdřív a nespoléhat na odsávačku
Mů synovec neumí smrkat pořádně ani ve 12ti letech
Do desíti nesmrkal snad vůbec,jen si uíral nos ![]()
Len-til-kah píše:Conie píše:My máme takové už dva. Resp. ten kousek, co bude mít v srpnu pět, se to kolem čtyř a půl let JIŽ naučil. Tříletý provozuje to, čemu kamarádka říká samoobslužný trolejbus (sople nechat stéct až do pusy a oblíznout
Je tu někdo, kdo má také tak staré děťátko, které se neumí vysmrkat nebo máme jedinečný exemplář ??).
U nas jsou deti dve… pritel ma skoro petiletou holcicku a ted mame mimi spolu. Natalka docela pekne smrkala, ale je fakt ze na rymu trpi hrozne (Ma ji od podzimu do jara).
Jak videla, ze male odsavam nosik a to mimco to ma bez prace, tak ji to strasne zavidela. A jednou si tak varim v kuchyni a ta treperenda si sama vytahla vysavac, nasadila si odsavacku a jak to videla u me, tak si to sama odsala!
Od te doby uz ji u nas nedonutime smrkat!!!
No tak že by si nechal zacpat dírku (zkoušela jsem) je u nás naprosto nemyslitelné
Nějak to nechápe… Asi myslí, že ho chci zabít
A to fouknutí taky nepochopil. I když jsem zkoušela, ať třeba funí nosem, jak ježek, tak to spíš vtahuje dovnitř
![]()
Možná je ještě na to malý…? Mě trochu mate, jak vidím smrkat stejně velké děti, ale ony jsou možná kolikrát tříleté ![]()
Ja bych proste porad dokola, pekne v klidku a vesele, opakovala, co po diteti chci… az dospeje do toho stadia ktere je ke smrkani potreba, proste to pochopi ![]()
BaraDolezal píše:
Ja bych proste porad dokola, pekne v klidku a vesele, opakovala, co po diteti chci… az dospeje do toho stadia ktere je ke smrkani potreba, proste to pochopi
Jo, to dělám, on se směje, vtahuje to dovnitř a prdí pusou
Tak asi holt ještě nedospěl, no ![]()
Angua píše:BaraDolezal píše:Jo, to dělám, on se směje, vtahuje to dovnitř a prdí pusou
Ja bych proste porad dokola, pekne v klidku a vesele, opakovala, co po diteti chci… az dospeje do toho stadia ktere je ke smrkani potreba, proste to pochopi![]()
![]()
Tak asi holt ještě nedospěl, no
Jednou to proste prijit musi ![]()