Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera sla do skolky v roce a pul a naucila se smrkat po mesici, takze v 19-20 mesicich. Ale jejimu bratranci odsavali sopel odsavackou jeste v 5 letech ![]()
@Anonymní píše:
@luci.no takže ve 3 letech to bere v pohodě když to to dítě nezvládá? Jsem ráda že slyším nějaké info ze strany učitelek
Ona ano, deti bez problemu ve skolce vysmrka (ma deti 4-5let). U syna ve skolce ucitelka nemela problem s tim, ze si dite jen nos utrelo. I je upozornovala na nudli a radila jim, jak se maji vysmrkat. Take se jednalo o deti 4-5lete.
Syn ještě ve 4 letech neuměl smrkat. Přes jaro a léto rýmu neměl. Teď je mu 4,5, nástup do školky a samozřejmě po týdnu rýma. Tak jsem mu dala kapesník a říkám smrkej a světe div se, šlo mu to.
Prostě se k tomu musel sám dopracovat, aby to pochopil.
Syn ma dva roky a ctyri mesice a taky ucitelka nadavala, ze hodne deti neumi smrkat. Syn to proste nechape, vysvetluju, ukazuju.. Nic… V naky diskusi jsem cetla, ze je normalni, ze se to deti nauci treba az kolem peti let… Ja mu to zatim proste nevysvetlim i kdybych skakala po hlave a odrazela se usima.
Nám pomohla nosní píšťalka aby začal rozlišovat mezi foukáním nosem a pusou, na tu píská krásně od dvou let, ale jakmile má nos ucpaný tak ho musím hodně navádět co má dělat, protože je mu to nepříjemné.
Uz na predporodnim kurzu nam rikali, ze mame deti naucit smrkat driv nez na nocnik, ze je to dulezitejsi pro jejich zdravi
takze za me neni normalni, ze dite ve 3 letech neumi smrkat…moje deti jsou malokdy nemocne, ucili jsme je to s kulickou na stole, kterou meli odfoknout nosem…je to super zabava
kolem 2,5 let smrkali oba bez problemu…
Buď ráda, že tě učitelka do toho trochu tlačí…on zánět středního ucha a píchání ucha není žádný med. A ty děcka často nudle vtahují dovnitř, pokud to teče ven, tak to utrou do rukávu…Čím dřív se to naučí, tím líp. Zkus mu vzít jeho ruku, dej si ji před svůj nos a nosem mu na tu jeho ruku „zafuň“…několikrát za sebou, aby pochopil, o co ti jde…vyfouknout nosem. Trénujte…
A jinak to opravdu není v náplni práce učitele v MŠ. Pokud to dělají, je to jejich dobrá vůle…stejně jako utírání zadečku po velký. Patří to do „péče“ a to jsou jesle.
Holka smrkala od roka, kluk se poradne nevysmrka ani v sesti, protoze je na nektere veci lempl. Ne ze by neumel, ale nechce.
@SIMONA1234 Kolik triletych si dosahne na zadek a fakt se efektivne utre?
@Svistice mluvím o náplni práce a toto tam skutečně není. Takže rozčilovat se, že učitelka to a ono nedela automaticky, je mimo mísu…požádat ji o shovívavost a pomoc je jiná. A o tom mluvím…
@luci.no takže ve 3 letech to bere v pohodě když to to dítě nezvládá? Jsem ráda že slyším nějaké info ze strany učitelek