Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, může mi někdo vysvětlit?
Hraniční FVC 84%, křivka bez známek obstrukce, BDT 4 vstřiky ventolinem je pozitivní - výrazně v periferii
Co znamená výrazně v periferii?
Děkuji
@Michaela005
Hezký večer, hodnotí to do jisté míry small-airway disease. Hlavní průduška se postupně větví na menší a menší až do periferie plicního parenchymu. U vás bylo patologické zúžení těch „okrajových“ partií průdušek, po aplikaci Ventolinu došlo k jejich roztažení (normálně mají být roztažené samy o sobě). Zřejmě byl významný nárůst parametru MEF25.
Léčba by měla být buď nasazena (u nově zjištěného asthmatika), nebo eskalována (u stávajícího asthmatika).
@Michaela005
Klidně můžete ofotit výsledek spirometrie, iniciální a post-bronchodilatační hodnoty atd.
Jiný údaj tam není k dispozici, jen tento po BDT a údaj viz výše, že je pozitivní vyrazne v periferii.
Trvalá medikace po BDT testu je Flixotide 125mg 1 vstřik ráno.
@Michaela005
Ano, je tam výrazný nárůst MEF25, což hodnotí periferní dýchací cesty.
Na můj vkus je samotný Flixotide 125 v dávce 1 vstřik ráno trošku slabý. Máte i pocity dušnosti? Osobně bych volil spíše extra-fine částice, to splňuje prakticky jen Alvesco a pak Combair.
Doufám, že vás poučili o nutnosti počítání spotřebovaných dávek, primingu inhalátoru a nutnosti pomalého dlouhého nádechu (ideálně 5 sekund).
Dobrý den
Nerozumim výsledkům testu, mohl by mi někdo říct jak na tom jsem kdybych ty čísla také poslal prosim?
@Tom38
FEV1/FVC máte hraničně sníženo, což značí možnou obstrukční poruchu (nejčastěji asthma).
MEF25 jakožto marker obstrukce v periferních dýchacích cestách je výrazně snížen, odpovídá těžké obstrukci v rámci small-airway-disease. Určitě je nutná inhalační léčba, a to nejlépe pomocí inhalančního kortikoidu s extra-fine částicemi (aby SAD byla správně ovlivněna).
Strašně moc Vám děkuji za lékařské vysvětlení a můžete mi prosím napsat zda je to hodně vážné? Jestli se mám bát o život, nebo zbývající čas, nebo je to s inhalátorem v pohodě a budu normálně žít třeba do 80let?
Můj doktor mi nechtěl odpovědět, ale mám dvě děti a spoustu rozdělané práce kolem domu a další nedořešené věci a potřebuji vědět jasně jak to bude.
Prosím odpovězte mi
@Tom38
S asthmatem se dá žít i do 150 let, když je řádně kontrolováno. Nechejte si předepsat Alvesco, může to psát i praktický lékař. Ecobec nemusí nejmenší dýchací cesty správně ovlivnit. Alergologa se cíleně zeptejte na Combair Nexthaler 100/6.
Ahoj. Prosím o radu. Dcera jen kašlací astma, trvale na Flixotide 125 1-0-0. V 11/25 záchvat kašle; nepomáhalo nic ani akutní schéma Ventolinu ani Berodualu. Na pohotovosti jednorazove podan Prednison. Pote kontrola u plicni - spiro dnes zhorsena, oj. Piskot difuzne. Flixo navysen 1-0-1. Nyni 2/26 opet zachvat kasle, Berodual a 4 hodin, po konzultaci lekarka dala na mesic Flutiform 50/5 2-0-2.
Ten nam zustane a nebo se po mesici zase vratime k Flixotide? Proc zmenila a nedala radsi Prednison? Dekuji @doctus
Příspěvek upraven 24.02.26 v 13:11