Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jeste doplnim ze ji ty kaslaci zachvaty evidentne zpusobuji viry. Kdykoliv ma i mirnou rymu, spusti se zachvat a nez se to stabilizuje trva to treba tyden.
@Michaela005
Flutiform je vynikající volbou. Pokud je podezření na CVA, je nejlepší volbou v rámci terapeutického testu k určení, zda léčba funguje, nebo je příčina zřejmě jinde.
Trošku je však podivné, že dříve dostačující Flixotide (počítáte si dávky) najednou přestal stačit. Mělo by se pátrat po možné bakteriální superinfekci, vhodné došetření sérologií černý kašel + plicní mykoplasmata + plicní chlamydofily.
Flutiform 50/5 by prozatím měla na pár měsíců, pak by došlo k deeskalaci. Je to však šetrnější než samotný Flixotide 125, ale mnohem účinnější.
Prednison je určen jen pro těžší akutní exacerbaci, není určen pro pravidelné podávání (pomíjím relativně vzácné případy kortikodependentního asthmatu).
@Doctus Ona má zvětšenou nosní mandli. Je jí 6,5 a prý nemá smysl ji už odstraňovat, prý bude postupně zanikat. Ona záchvaty kašle měla i na Flixotide když měla rýmu nebo virózu nebo angínu, řešilo se to Ventolinem. Od posledního kašlacího záchvatu 11/25 kdy jí v nemocnici dali Prednison, lékařka navýšila Flixo na 1-0-1 s tím že se na jaře přetestují znovu alergie (žádné se nenašly). A teď opět viróza 2/26 a opět kašlací záchvat, tak vysadila Flixo a dala Flutiform. Celkem mě to vyčerpává, myslela jsem, že bude klid a nic.. nemůže mít něco jinyho než astma mě napadá? Přijde mi to jak horská dráha občas.. řešíme to už 3 roky a záchvaty jsou furt více či méně
Proc nemuze Flutiform brat dlouhodobe pokud by ji vyhovoval?
Posledni vysetreni takto: Hraniční FVC 84%, křivka bez známek obstrukce, BDT 4 vstřiky ventolinem je pozitivní - výrazně v periferii. Flixo 1-0-1
@Michaela005
Pokud je zvětšená nosní mandle, tak ji určitě dát pryč, někomu „zmizí“ až v 9 letech nebo i později.
Zvažoval se možný mimojícnový reflux (EER)? Aby to nebylo tak jednoduché, tak až 40 % asthmatiků má současně reflux. U CVA nedostatečně reagujícího na samotný inhalační kortikoid (a zvláště u CVA projevujícího se až laryngitida-like kašli) by se měl určitě EER vylučovat.
Flutiform může užívat i dlouhodobě, ale alergologové mají racionální tendenci zkoušet postupně deeskalovat léčbu. Léčba má být taková nejméně intenzivní, která udrží příznaky pod kontrolou.
Celkové výsledky spirometrie máte? Zajímal by mě parametr MEF25 hodnotící malé dýchací cesty (a možnou small-airway disease).
@Doctus poslechově napsala doktorka: oj. pískot difuzně. Ale je to 11/25. Teď ji doktorka nevidela, jen změnila na Flutiform
@Michaela005
Děkuji za zaslání výsledků spirometrie.
Na daném příkladu lze jasně demonstrovat, jak je bronchodilatační test důležitý.
Parametry hodnotící malé dýchací cesty (MEF25, 50, 75 a jejich průměr 25-75) mohou být u klasické spirometrie v normě, ale nejedná se o pacientovo „maximum“. Vychází se totiž z „ideálu“ pro běžnou populaci. Ve skutečnosti tak mohou být „malé dýchací cesty“ zúžené, jen se o tom neví. Pak se udělá bronchodilatační test a najednou se zjistí, nakolik je možné tyto cesty roztáhnout. Toto by se pak mělo považovat za referenční hodnotu daného pacienta.
Nemoc malých dýchacích cest (small-airway disease) vyžaduje v léčbě extra-fine částice, toto Flutiform neobsahuje. Má to preparát Alvesco a Combair (oboje pro děti by bylo off-label, ne však pro nebezpečnost, ale pro absenci studií).
@Michaela005
Hodnoty před BDT byly v normě, bez známek obstrukce v malých dýchacích cestách. Po 4 dávkách Ventolinu a opětovné spirometrii se zjistilo, že malé dýchací cesty byly prapůvodně výrazně zúžené.
Eskalace inhalační léčby z Flixotidu na Flutiform byla více než žádoucí.