Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda někdo má zkušenost. Syn před 14 dny ucpaný nos, celý den jsme odsávali a další den ráno se mi zdálo, že divně - rychle dýchá, tak jsem jela radši k dr a ta mu dala hned dýchnout Ventolin plus půl Rectodeltu a napsala Ventodelin sirup s tím, že to je spastická bronchitida a máme další den přijít na poslech, další den řekla, že poslech úplně čistý. Syn byl pak v pořádku, občas zakašlal ještě, ale už dva dny trochu kašlal v noci a dneska se praštil a brečel, až se z toho dusil, jako by nemohl popadnout dech, rozdýchal to a za chvilku jako by nic. To samé teď večer u čištění zubů. Volala jsem přes den k jedné alergo co si tu v okolí chválí a ta mi řekla, ať testy udělá moje dr, že stejně neberou nové pacienty atd. Může mi někdo poradit na základě čeho se u takových prcků tohle zjišťuje, popř. jaká tedy vyšetření bych si měla u dr vyžádat? Nebo jak to zjistili u vašich dětí? Zítra k ní chci zavolat, tak abych věděla trochu co a jak. Z toho co čtu by to klidně astma být mohlo, ale vím, že spirometrii atd u něj udělat nelze. Moc děkuji za rady a pěkný večer ![]()
Hele je rozdíl mezi laryngitidou (na to se dává Rectodelt) - tam je problém se nadechnout kvůli otoku a obvykle to přichází večer nebo v noci. Bez předchozího varování.
Nebo bronchitida (na to se dává Ventolin, i když náš doktor třeba pak už v zoufalství taky říkal, ať mu šoupneme Rectodelt na podporu). Tam je zase problém s vydechováním, které je takové sípavé.
Obojí není žádná sranda. A syn tohle měl od podzimu do jara každý měsíc. Každý měsíc jsme navštívili JIP. Začalo to, když mu byl rok. Teď když mu byly dva a něco, jsme se dostali na plicní. A v září jdeme po půl roce konečně na alergologii.
@Modesta a co za vyšetření dělají na plicním? No upřímně jak to čtu (děkuju za vysvětlení) se trochu děsím, aby to nebylo to astma. Jelikož s ničím z toho problém nebyl, jen ten den prostě byl dušný a cestou od dr už byl zas ok, je to divoch a právě to ráno byl divnej, unavenej a rychle dýchal a měl teda 38.5 teplotu, a doktorku máme za rohem tak jsem ho naložila hned a jak to přišlo, tak to zas odešlo po těch lécích a toho kašle bylo minimum a byl zas normální a i teď je, jen ho prostě takhle vezme ten kašel právě při tom pláči dneska a v noci to jen tak třeba 5× zakašle ani se nevzbudí. A léčili syna i nějak „mimo“ nebo jen když byl nemocný a pak zas při další nemoci?
Nevím o jaké testy si mám říct, ta alergo mi řekla, ať mu vezme krev a tím to haslo, budu doufat, že alespoň s tou naší se nějak domluvíme.
Na plicním si ho doktorka jen poslechla a koukla mu do pusy.
Jako z jedné příhody bych si být tebou nic nedělala. Může být fakt hodně zahleněný a tyhle prťata to nedokážou vykašlat. To jen teprve kdyby se to opakovalo.
Syn musel v mezidobí inhalovat Ecobec, to jsou kortikoidy. Jinak nic. Jako snažili jsme se inhalovat Vincentku, ale moc mu to nepomohlo. Doktorka na plicním mu teď předepsala Flutiform. A přes zimu k tomu Imunor. Je to super, sice byl nemocný, ale už se bronchitidy nevrátily. Mmch ani jedno z toho, co předepsala doktorka na plicním, obvodní předepsat nesmí.
@Modesta a mimo ty nemoci syn dýchal v pořádku?
No právě že mě vyděsil ten kašel dnes večer a dr mi řekla, že kdyby se mi něco nezdálo, tak se mám ozvat, nechci samozřejmě zbytečně plašit, ale syn je od narození uplakánek a to co bylo dneska jsem ještě nezažila, tak tu právě koukám do zdi a říkám si, že jsem možná ta plašící matka jednoho dítěte a tak mě nenapadlo nic lepšího, než napsat na emimino🤣
Ano, mimo nemoci byl naprosto OK a dýchal normálně.
Jasně, v pohodě. Já se poprvé taky strašně lekla 🙂 po půl roce, když se objevila rýma, otráveně jsem řekla manželovi, ať se v noci připraví na laryngitidu a podřízeným zadá práci, protože dalších 5 dnů stráví zase na JIP (jezdil manžel, já to prostě psychicky nedávala).
Ale kdyby se ti něco nezdálo, tak je určitě lepší se stavit za pediatrem a mrně nechat poslechnout, než něco podcenit.
@Modesta no právě, to je děsivý jak rychle to najednou přijde..
A víte třeba proč na to syn trpěl nebo je to prostě náhodný? Mě teď blesklo, že mi říkala ta alergo, že se taky kontrolují na ORL mandle atd. Já vím, že toho mají doktoři taky dost, ale pak takový to přehazování si toho dítěte jako horkýho bramboru, jako mi dneska jasně řekla, že testy ať si udělá dětská, že je to zdržuje, přitom je to jejich obor alergologie a imunologie, to pak nevím, čí jsem. 😏
Vůbec nevíme. Ostatní děti jsou v tomhle směru OK.
Na ORL asi taky budeme muset jít. Poslední dobou má buď pořád rýmu a nebo je to nosní mandle. Spí s otevřenou pusou a trochu chrápe.
Jestli čtu dobře, syn měl horečku a zrychleně dýchal. To bývá u horečky normální plus zrychlené bušení srdce. Syn je astmatik od mala. Několikrát do roka míval antibiotika, každá rýma nám sedla na průdušky. Ventolin jsme používali třeba 1 měsíc v kuse. Nikdy nám nepomohl za jeden den. Záchvaty naštěstí začal mít až tak před třetím rokem, tak nás vzali rovnou i na alergologii. Dnes je mu 10 let, záchvat neměl podle mne už dobře 4 roky. Jeli jsme jeden rok do lázní a díky tomu a nasazené léčbě je dnes klid. Dýchá tedy denně 1× ještě ecobec, ale už taky budeme zkoušet vysazovat…
@Megi252 jinak proč na to trpí, to je těžké říct. Syn je na víc i alergik, jako maličký měl i lehce atopak. Kde to vzal nevíme, nikdo z rodiny nic takového nemá. Teď máme dceru 1,5 roku, a ťuk ťuk, zatím měla asi jen 3× rýmu…
@Modesta no, tohle zjišťování je teda hrozný. Ale moc děkuju za zkušenosti a přeju ať už je to jen dobrý 🙏🏻
@cancerka oboje máme, jen syn u toho zatím moc nevydrží, ale cvičíme
@Pemi89 no právě že tohle bylo jiné, syn trpí především na horečky, tak to už známe, pak je rýma no a kašel měl teď právě podruhý v životě, jestli teda to byl vůbec kašel jako takový. Tady byl takový plačtivý a pak jsem mu zapla pohádku, že nás sbalím a pojedem a začal rychle dýchat jako že se mu hodně nafukovalo a smršťovalo bříško, s tím jsem se právě ještě nesetkala. A s ekzémem to jsem zapomněla, syn na něj trpěl taky, pomalu vymizel okolo těch 1,5 roku, proto mě to taky navedlo na to astma. Ten teda má asi po příteli, ten prý na něj trpěl celé dětství. A můžu se zeptat jak se to astma projevilo u vás poprvé?
@Megi252 no poprvé těžko říct. Jak jsem psala, syn trpěl na ty průdušky hodně již od 3 měsíců, ale záchvat jako takový, to špatné dýchání měl až po 2.roce myslím. Měl právě zrychlené dýchání a strašně chrčel. Ale opravdu se nikdy nezlepšil do druhého dne. Měli jsme třeba ventolin na týden minimálně. Prostě jedním vstřikem ventolinu sice průdušky roztáhnete, ale třeba za 2 hodiny musíte znovu, a postupně ubírat dávky.
Vím že na pohotovosti nám dali třeba 3 vstřiky, za dvě hoďky jsme měli dát znovu ale už jen 2 vstřiky, každý den jsme dělali větší pauzy mezi vstřiky až ten poslední třeba už jen ráno a večer, pak se vysadil pokud už nechrčel…