Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám tři děti a poslednímu z nich je 11 měsíců. Narodil se mi ve 36 týdnů a až na pár komplikací s udržením teploty byl v poradku. Nicméně když mu byli 3 měsíce prodělal třikrát za sebou zánět průdušek a i po vyléčení neustále špatně dýchal. Tak se náš praktický lékař rozhodl nasadit denně kortikosteroidy po kterých se to jakž takž dalo do pořádku. Když chytí od starších dětí třeba jen rýmu už musím automaticky zvedat dávky kortikoidů a nasadit ventolin, jinak by se mu strašně přitížilo a špatně by dýchal. Doktor nám diagnózu astmatu ještě dát nemůže, jelikož je na všechny testy ještě malý. A já se chci zeptat jestli máte někdo zkušenosti u takhle malých dětí s astmatem a jestli z toho ještě může vyrůst, nebo jestli se to naopak může ještě v budoucnu zhoršit. Děkuju za odpovědi.
Syn se narodil v srpnu, do prosince byl neustále nemocný a někdy v březnu už skončil v nemocnici a prvně se řešilo podezření na cystickou fibrózu a pak nás poslali na alergologii.Ano,spirometrie u tak malého udělat nejde, ale synovi vzali krev a udělali testy z krve na alergie a vzhledem k dýchání doktorka řekla, že astmatik je a napsala mu chamber a různé foukačky(ty se časem měnily a momentálně má jen v případě potřeby ventolin, ale máme v tomto dobrou doktorku, která chápe, že mu nechci dávat kortikoidy apod.,když vidim, že je v pohodě. Prostě preventivně to dělat nechci, takže má v případě nemoci či v období, kdy je problém(má alergii na plísně a vadí mu i větší vlhkost vzduchu).Druhý syn je taky alergik a řešilo se to u něj taky v podobném věku.
Nemám zkušenost s miminem, ale muž je astmatik. Já se zabývám aromaterapií a zjistili jsme, že docela pomáhají některé oleje - speciálně borovice, ale přidávám někdy eukalyptus (pro děti do dvou let to musí být Eukalyptus Radiata), ravintsaru, tea tree… Obvykle je pouštím v difuzéru, když je mu hůř, tak přidávám do koupele. Neříkám, že je to na vysazení léků, ale trochu to pomáhá…
@Fiveone Se synem zatím na alergologii nechodíme, ale určitě nás tam v budoucnu doktor pošle.. mmy jsme se snažili vysadit kortikoidy v létě, ale když jsem se dostala ze tří vdechu dvakrát denně jen na jeden vdech, začal se hrozně zadychavat při smíchu, plazení, pláči…takže jsem to musela opět zvednout. A teď na podzim je to se všema virozama ještě horší.. Takže na snížení léků si ještě budeme asi muset počkat. Jinak díky za odpověď ![]()
@Ba-stet Tea tree do difuzéru dávám když zrovna chytne nějakou virózu a docela pomáhá.. určitě zkusím i ten eukalyptus
dík za rady
@DaM2 píše:
@Fiveone Se synem zatím na alergologii nechodíme, ale určitě nás tam v budoucnu doktor pošle.. mmy jsme se snažili vysadit kortikoidy v létě, ale když jsem se dostala ze tří vdechu dvakrát denně jen na jeden vdech, začal se hrozně zadychavat při smíchu, plazení, pláči…takže jsem to musela opět zvednout. A teď na podzim je to se všema virozama ještě horší.. Takže na snížení léků si ještě budeme asi muset počkat. Jinak díky za odpověď
Na alergologii můžete i bez žádanky. U druhého alergika jsem taky žádanku neřešila.