Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
ocenila bych radu, pokud tu někdo máte chronické astma (nemyslím tím sezónní alergie, ale opravdu astma) a pracujete v open space kancelářích, nepřišli jste na něco, co by vám pomáhalo na potíže?
Postupem času pracuji ve stále větších a větších kancelářích, poslední dva roky v opravdu velkém open space prostoru a musím přiznat, že mám problémy zejména v létě to tu „udýchat“. Ne že by tu bylo horko, ale ten vzduch, co tu koluje, mi přijde suchý, dráždivý, bolí mne hlava, pořád pokašlávám, jsem hodně unavená. Musela jsem i zvýšit dávky kortikoidů, když je hůř, i přesto se mi zvýšila četnost astmatických záchvatů.
Mám doma čističku vzduchu. Už jsme uvažovala, že bych si ji pořídila i do práce, ale bude to mít v open space nějaký efekt? Nezkoušel jste to někdo? Nebo něco jiného, co se vám třeba osvědčilo? Budu vděčná za každou radu.
Zkušenost nemám, ale spíše než čističku zkuste zvhlčovač vzduchu, který budete mít na stole.
Spis bych to videla na zmenu prostredi/zamestnani, nechat se preradit do mensich kancelari, at se astma nezhorsi. Nedelam si iluze, ze vsichni zamestnavatele vzduchotechniku poctive cisti. Kdyz jsem pracovala ve velkem open space, tak tam byli vsichni porad rozkuckani a unudleni.
Tak toto ma tiez zaujima. pred 4 rokmi som vysadila kortikoidy, kedze som necitila zmenu a odkedy som nastupila do „novej“ prace( som tam 2 roky), tak som mala 5× anginu a momentalne som doma so zapalom pluc. nie som v kancelarii, ale vo vyrobnej hale. dr.na plucnom mi vravela, ci by nebolo vhodne zmenit pracu, ked mam taketo problemi.
Ja si to neumim predstavit. Astma se mi zhorsi pri kazde mensi zatezi, i ve skole jsem mivala problemy, hlavne kdyz byly zabednene okna a vydychany vzduch. Zmenit praci by opravdu neslo, kdyz jde o zdravi??
jinak toho v open space s desitkama lidi asi moc nezmuzes ![]()
Ne, změna práce opravdu nepadá v úvahu. Velmi mne baví, profesně je to pro mne rozhodně posun a hlavně mám štěstí na opravdu stoprocentně fér šéfa, což je dneska dost vzácnost.
Postupně jsem si dala dohromady pár drobností:
Tak teď se pídím, čím to ještě vylepšit, protože je to prostě zatím stále málo.
Na ty zvlhčovače jsem vedle čističek vzduchu taky koukala, ale právě si nejsem jista, jestli to v rámci Open Space bude mít efekt. Nicméně pokud by to mělo pomoct, pak určitě nemám problém s tím si na stůl mezi počítače posadit zvlhčovač, pokud mi to tedy technik povolí.