Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mam takovy dotaz v patek jsme dostali ATB Klacid, maly mel sileny kasel, ale vse bez teplot, rej mu to sedalo na prudusky, tak proto ty atb. Prvni davku dostal hned dopoledne v patek a vecer uz mel zvysenku 37-37,5. Zvysenka mu pretrvava i dnes, k tomu se mu dnes spustila ryma,nebo tedy ne ryma, ale zacal nejak vysmrkavat hleny. Myslite ze ta teplota, teda zvysenka je normalni reakce u ATB, ze se telo jen brani?? Jinak asi zacinaji zabirat ty atb, bo dnes uz nekasle v kuse, jako predchozi dny.
Mě přijde jako by k tomu dostal jěště rýmu a zvýženou teplotu-nemá to spojitost s kašlem.Ten Klacid zabere jen na bakterie a rýma a teplota může být virová
Kdypak jdete na kontrolu?
ahoj, tak atb zaberou až tak třetí den a ta teplota je opravdu nízká, takže bych si z toho nedělala starosti.. malé se projevily horečky ještě tak pátý den po atb ale to jsme museli léky změnit, tak at se prcek brzo uzdraví
Jak už tady holky psali, ATB zabírají až od třetího dne. Mě kluk dostal třetí den odpoledne horečky 39, ale večer začla klesat. Spát šel s 38,5 a v průběhu noci zmizela úplně. Ani jsem jí ničím nesrážela. Takže tomu dej čas, nemá nijak vysokou a bude to reakce těla na nemoc. Teplota a horečka je přirozená, tělo chce bakterie uvařit, takže bych to ani nedávala do souvislosti s ATB.
Vydrz,taky jsme v pondeli dostali Klacid a jeste ve ctvrtek odpol teplota 39,vecer to spadlo a od te doby je klid..budem mit neco podobneho,kombinovaneho s virozou,takze to bude na dyl.Momentalne kasle a hodne rymuje,ale je ok,bez teplot
Holky diky, mu se to prave zvedlo po tom ATB,asi se aktivolaval organismus a zacal se branit, tak to rika manzel
Jinak je celkem ok, kasel je o 5O% lepsi nez vcera, nekasle kazdou minutu. Tak diky moc.
Asi blby dotaz, ale od patku ma mala teploty, dostali jsme ATB (na ledviny- bakterie v moci) teploty ted jsou jen zvysene +- 37,5, mela ted 3 dny Nurofen, ten se na letaku ale muze brat jen 3 dny, jde mi o to, ze jestli dostane zase teploty 38 muzu dat znova nurofen (hned po jednodennim vysazenim) a nebo neco jineho (Panadol)? nebo pri ATB nedavat nic?
Ahoj, my když jsme měli atb a k tomu hořečky kolem 39-40 tak nám doporučili nuroen a panadol po třech hodínách. a vždy to zabrala tak nejak do druhého dne a antibiotika taky tak, ale meli jsme jen anginy.. jinak pokud si nejsi jistá tak si zavolej k doktorovi
@alsem to je spíš myšlený, že po třech dnech máš mazat k doktorovi, že to nebude jen tak.. My byly v úterý a pak znovu v pátek, doktorka říkala, ať normálně srážíme.. Malá teda měla věčně přes 38..
Uz jsem ji to prcla
doktorka uz tam prave nebyla..jeste jsem se ji na to ptala, ale az doma jsem si uvedomila, ze mi na to neodpovedela a psala rovnou ATB
tak budem do stredy srazet nurofenem a pak jdem stejne na kontrolu..dekuji za rady ![]()
90 % akutních bronchitid je výlučně virového původu, ATB by se tedy nasazovat neměla. Nasazování ATB tam, kde to není indikováno (pozn.: ATB není antipyretikum), způsobuje rozšiřování rezistence vůči těmto léčivům. Proto dle některých mikrobiologů stojíme na počátku konce antibiotické éry medicíny. Je taková perlička, v Indii se již objevily bakterie rezistentní vůči jedněm z nejúčinnějších antibiotik – karbapenemům. Všeobecně je zvýšená teplota způsobena bakteriálními pyrogeny, chemickou podstatou jsou to lipidy (lipid A bakteriální stěny). Lipid A (bakteriální pyrogen) se uvolňuje při zničení bakterie (např. i přirozené mikroflóry, nejen patogena). Ty působí na hypothalamus, kde nastaví na „termostatu“ vyšší teplotu a ta je poté aktivně udržována. Klacid, jakožto zástupce makrolidových ATB, působí jen bakteriostaticky, nikoliv baktericidně (jako rodina beta-laktamových ATB).
@Doctus no a ted to prosim napis tak abych to pochopila
na me je to moc medicinsky ![]()
@alsem to stejně asi byla reakce na první zakladatelku.. Vy nemate bronchitidu, jinak taky tápu, hlavně na konci
@Doctus Jo a vsichni doktori jsou magori, co predepisou ATB od boku a jen proto, aby celkove oslabili nasi populaci ![]()
@alsem Pokusím se… Primárně „by se mělo“ (ale v praxi se často nedělá) udělat mikrobiologické vyšetření. V případě akutní bronchitidy by kultivace v 90 % případů neprokázala bakteriální původ. ATB by proto byla zbytečná. Klacid neničí bakterie, pouze zastavuje jejich dělení, účinek nastupuje po 3 až 5 dnech (narozdíl od penicilinů – cca 48 hodin). Po vysazení klacidu se však bakterie mohou začít množit dále. Bakteriální jedy, které se uvolňují při destrukci G- bakterií, způsobují zvýšení teploty (ale v malých koncentracích působí pozitivně na aktivaci imunitní odpovědi). Proto tělesná teplota do 38 °C (subfebrilie) nebo i nad (febrilie) jsou naprosto fyziologickou odpovědí. U dospělých se nedoporučuje teploty srážet, pokud nedosáhnou 40 °C. Jinak je tomu u dětí, tam srážíme teplotu vždy.