Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, syn 20m je opět nemocný, má zánět na průduškách. Dostali jsme Ventolín na vdechování 4× denně. Ale dr v pátek na kontrole chtěla nasadit antibiotika, že je stále silně zahleněný. Jenže syn měl atb v prosinci na bronchytidu, to jsou 3 měsíce zpátky, takže jsme se domluvili, že přijdeme v pondělí a jestli se to nezlepší, že je dá. Jdeme i na vyšetření na alergologii za 5 týdnů, kvůli časté nemocnosti s průduškama. Moje otázka zní, jestli byste atb nechali po tak krátké době opět dát. Díky za každou radu
Věřila bych v tomhle doktorce, ono to není žádná sranda, takový rozjetý zápal plic bez atb…
Zkusila bych vyklepavat, nevim zda znas, umis? Ja tak vyklepala bronchitidu z patnactimesicniho syna. Je to akce tak na patnact minut 4× denne.
Tak určitě ano. Můj syn zase marodí s angínama a letošní rok odstartoval tím, že je měl vždy přesně po měsíci 3× za sebou a vždy antibiotika dostal.
Sice uz nejsem dite, ale ja mela dvoje antibiotika po sobe v prosinci, v podstate 3 tydny v kuse, a ted na zacatku brezna zase dalsi
doktorka taky rikala, ze to nedela rada, ale holt bylo to potreba. Jinak atb jsem mela hned prvni tyden v breznu a do dneska jsem porad zahlenena, je to sileny. Cekam kdy se z toho vyhrabu.
@MaDoRaBe píše:
Zkusila bych vyklepavat, nevim zda znas, umis? Ja tak vyklepala bronchitidu z patnactimesicniho syna. Je to akce tak na patnact minut 4× denne.
můžeš mi to zkusit popsat? Dr mi říkala, že mu mám masírovat hrudník, aby se to uvolnilo, ale on je strašně lochtivý a moc nám to nejde ![]()
@luciezesvetic Dite si das pres stehna tak, aby bylo hlavickou mirne dolu, cili od cca poloviny hrudniku svažovalo. Dat mu pod pusinu plenu, rucnik… (ze syna to obcas fakt teklo). Potom klepes od cca poloviny zad smerem od patere trochu sikmo a nahoru ke stranam, stridas vpravo, vlevo a postupujes nahoru ke krku. Klepes docela silne tech cca patnact minut, brisky prstu. K tomu uzivat Mucosolvan nebo neco na vykaslavani. Syn byl po tydnu poslechove cisty.
Kdyz si predstavis, ze pater je kmen smrcku, jako kresli deti a ty bys mu pomyslne kreslila klepanim vetve, mirily by ale nahoru misto dolu.
Chápu, zítra zkusím, ale nevím jak dlouho ho takhle udržím. To by mě nenapadlo, díky ![]()
No to mi tehdy poradila a ukazala prave detska lekarka. Tak budu drzet pesti, at se zadari i u vas.
Muj syn mel ATB na prelomu prosince/ledna a koncem unora dostal dalsi. V prosinci mel anginu s horeckama a v unoru mel virizu, ale mel tyden horecku a neslo to srazet a ATB pomohla.
Naše Dr. třeba skoro vůbec ATB nedává. Když byl syn malý, měl hodně silné astma, průdušky, každou chvíli se dusil…vlastně co nudle, to noční odjezd do nemocnice. Přestalo to, až když se naučil smrkat. Jestli často marodí, zkuste si zjistit lázně. Já se synem jezdila od jeho 2,5 let a hodně mu pomohly. Ted myslím jezdí i menší děti. Pak by možná nebylo na škodu, se naučit míčkování..to taky dobře odhleňuje nebo vibrace na hrudník. Dobře se vibrace dělají na RHB míči…sedne se na něj, miminko na sebe(bud do sedu nebo do lehu) jeho zádama na Váš hrudník. Pokud jste pravák…levou rukou držíte dítě a pravou mu dáte na hrudníček…mírně se pohupujete nebo spíš poskakujete na míči…při výdechu dítěte silněji (ale né, aby to dítě bolelo) zatlačíte na jeho hrudník a přitom rukou jakoby vibrujete..jako kdyby se Vám třásla ruka. Jde o cvik, mě to učila rehabka v nemocnici. Chvílema jsem měla pocit, že syn snad nevydechuje, pak zas, že dýchá rychleji, než já stihnu vibrovat, ale jde fakt o cvik. ![]()
Sedíte na míči, paty opřené o zem a lehce se na míči pohupujete. Dítě Vám sedí v klíně, opřené o Vás zády. Jednou rukou ho držíte a druhou, otevřenou dlaň dát na hrudník dítěte. Při výdechu dítěte zatlačíte rozevřenou dlaní na hrudník dítěte a rozvybrujete jí (dlaň). Dělá se to proto, že Vy vlastně rozvybrujete dětský hrudníček a tím uvolníte hleny, které se pak dítěti líp vykašlávají.
Už to chápu, já nejdřív myslela, že má nějak ležet
Také vyzkouším, balón máme, díky
2,5 letý syn minulou zimu celou promarodil a letos v září opět začal a pak na radu jsem začala dávat Vitaaktiv na podporu imunity a colostrum při příznacích nemoci a držíme se celou dobu bez nemocí. Jen 2× měl rýmu, ale rychle to přešlo a mělo to pohodový průběh, tak tomu colostru věřím ![]()