Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, prosim o radu. Nase mala ma uz druhy den horecky okolo 39C°, studene ruce i nohy, trochu prujem. Nemate nejaky zaruceny recept na srazeni orecky? Dekuji. (Ma to asi od zoubku)
@makynac ahoj, u nás pomáhaly zábaly na nohy a ruce a vařila jsem jablečný kompot a ze slupek caj, hlavně ať hodně pije a držím
ať je brzo fit
Kolik jí je? Má nějaké příznaky kromě toho průjmu? Při růstu zoubků bývá spíš zvýšená teplota ne horečka. Já střídám nurofen s panadolem, hodně pít může to být podle toho průjmu střevní viroza. Záleží kolik jí je, pokud by horečka neklesala zajela bych na pohotovost, ono ta teplota u malého dítěte může způsobit i febrilní křeče.
Zábaly pomáhají, ale nemají se dávat, právě pokud má dítě studené končetiny.
Zakladatelko - při 39°C se už doporučují léky na srážení teploty (Panadol, Paralen nebo Nurofen ve formě sirupu nebo čípku), dostatek tekutin, dítě by mělo být jen lehce oblečené a co nejvíc odpočívat. Pokud teplota trvá více než tři dny, tak je na místě navštívit lékaře.
@-Sára Pravidlo to není - naše malá měla při stoličkách rekord 39,8.
Pokud má studené končetiny, tak jediný zábal který mi mudra doporučila je z tvarohu, který má pokojovou teplotu. A jinak jak už tu bylo řečeno… panadol a nurofen střídat po třech hodinách. Mnoho nestrojit a zahřívat končetiny.
@CokeLady určitě dávat jenom při vysoké teplotě, ne podle intervalů, ale když tu teplotu má už takhle dlouho a nelepší se to, tak bych zašla k doktorovi. Ať je brzy lépe
@CokeLady Dneska už bych zašla k dr. Přece jen už je to třetí den, zítra je volno a v pátek může mít doktor dovolenou. Já léky dávám jen když teplotu potřebuju srazit. Nejsou to antibiotika aby se muselo dodržovat dávkování.
Mohla by to být šestá nemoc. Nevím jestli už jí měl. Naše malá měla horečky 6 dní v kuse. Už jsem šílela. CRP v pohodě, v krku nic, bez rýmy. Moč čistá. Nakonec se osypala a bylo jasno.
@CokeLady Nurofen sirup 3× denně po dobu 5 dnů mi poradila dr na ORL, protože působí protizánětlivě (měl zánět ucha) - např. na menší zánět, kdy nejsou potřeba ATB. Pokud ti jde jen o sražení teploty, stačí jen dle potřeby. Ať je malému brzy líp ![]()
@CokeLady píše:![]()
Už třetí den se mýho prťátka drží horečka, zkoušela jsem nesrážet, ale sama neklesala. Srážím nurofenem sirup, ale přemýšlím, zda dělám správně, že ho dávám jen nárazově při velké horečce nebo jakmile ho začnu dávat, měla bych dodržovat to dávkování 3-4× denně?
Takhle dlouho horečku nikdy neměl, tak nemám zkušenost. Já tvrdím, že dávat jen při sražení, manžel tvrdí, že nasadit a dávkovat dle příbaláku.
Malý jinak není nijak utlumený, spíš dokonce čím větší horečka, tím většší aktivita
Včera s 39,5°C skákal po posteli, lítal po bytě, skládal si mašinky. Když má na pomezí těch 38°C, chodíme i ven. Vím, že by se s horečkou nemělo, ale on je v kočárku klidnější než doma, doma sedět moc neumí, v kočárku jo, na dýchání mu čerstvý vzduch prospěje.
Jak to teda je s tím srážením léky? Je mi divný že i po 3 dnech se ho furt ta mrcha drží, nutno podotknout že ne nonstop, ale vrací se. A nejdivnější na tom je, že se s horečkou i budí, měla jsme za to, že právě ráno bývá nejlépe, tělo je odpočaté…
Díky za rady
Dávat pravidelně, malá také občas trpí na vysoké horečky i přes 39 stupňů, dr. mi řekla, že to může být 3-4dny než se to uvede do normálu a po tu dobu dávat léky pravidelně i když zrovna horečka není. Když se totiž podá jednorázově horečka klesne, ale právě proto, že si spousta lidí myslí, že je to už v poho a přestane dávat, tak zase horečka vyskočí. A malá také v posteli nevydrží a je aktivní jako by ani horečku neměla
.
Ale po těch 3-4 dnech bych již šla k lékaři, i když teda to nedáváte jak máte, tak je jasné, že to pořád lítá nahoru - dolů.
@CokeLady Myslím, že to děláš dobře, když dáváš jen v případě potřeby. Jak bys jinak věděla, že se horečka vrací a tím pádem problém trvá? Když ho budeš držet pod medikací, nemáš „zpětnou vazbu“.
Moje 18 měsíční měla od čtvrtka noci do neděle odpoledne 39,5, pokud to nebylo sražené nurofenem. Ten jsem dávala jen když to po odečtu takhle vylezlo. V neděli odpoledne konec a trochu průjem. K tomu měla i kašel. Šestá to nebyla, tu měla.
Srážela jsem jen když to vylezlo vysoko, taky jsem ji sprchovala vlažnou vodou.
No já teda srážím co nejméně. Rozhodně ne pravidelně. Spíš před spaním nebo když toho má dost. Kupodivu největší horečky měla u angíny a taky byla aktivní a v pohodě. U virozy a zvýšené teploty byla teda daleko víc hotová. Asi bych šla k doktorovi, naše je teda hodná, prohlédne jí celou i když žádné zřejmé příznaky nejsou. Může to být třeba močák nebo tak něco. Někdy je u toho nic nebolí a mají jen horečky.
@CokeLady
Ahoj, do tech 3 dnu bych davala pri horecce nad 38, 4 den bych dala pravidelne. Navic bych dnes skocila na CRP.
Podle popisu tipuju virozu, ale lepe vyloucit bakterialni superinfekci…