Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky jsem zoufala. Dcerka 4r ma od ctvrtku Ospen. P.doktorka brala krev z prstiku na crp ktere mela 23. V krku ma cepy a take mela teploty, tak ji napsala Ospen. Teploty uz nema ale zacla mi tak silene kaslat ze to neni mozne, v noci se dusi nemuze spat jak hrozne kasle.pres den to same ale nejak se zabavi tak to snasi lip. Nevim jestli treba nechytla jeste neco v cekarne, docela mam strach ze ji ospen na ten kašel moc nezabere. Začla jsem ji k tomu dávat ješte sinecod ale nic moc. Uz nevim jak ji ten kašel utišit. K tomu mela před mesicem spalu. Tyden byla po dobrani atb doma, dva dny ve skolce a hned zase tohle. ![]()
Nevim jestli to muzu kombinovat s tim ospenem. Bere ho co 8 hodin. A dalsi davku ma v 23.
Tak Stoptussin urcite muzes, taky jsem to tak davala, po doporuceni dr. S tim kodeinem osobni zkusenost nemam.
@emicka22 Mladší syn (15 měsíců) začal brát Ospen minulé pondělí, vyšel mu špatně stěr z krku, měl pár dní teplotu a šílenej kašel, takže angína.
Mudr. kromě Ospenu napsala i Spiropent a doporučila ještě něco na vlhký kašel…
A co dát na noc Fenistil nebo něco podobného na tlumení kašle ať se aspoň vyspí.
Já jsem mela ospen ted a muže se kombinovat s léky od bolesti a stoptusin taky. Ale jsem dospěla, ze ![]()
@emicka22 píše:
Ahoj maminky jsem zoufala. Dcerka 4r ma od ctvrtku Ospen. P.doktorka brala krev z prstiku na crp ktere mela 23. V krku ma cepy a take mela teploty, tak ji napsala Ospen. Teploty uz nema ale zacla mi tak silene kaslat ze to neni mozne, v noci se dusi nemuze spat jak hrozne kasle.pres den to same ale nejak se zabavi tak to snasi lip. Nevim jestli treba nechytla jeste neco v cekarne, docela mam strach ze ji ospen na ten kašel moc nezabere. Začla jsem ji k tomu dávat ješte sinecod ale nic moc. Uz nevim jak ji ten kašel utišit. K tomu mela před mesicem spalu. Tyden byla po dobrani atb doma, dva dny ve skolce a hned zase tohle.
Soukromej tip je PERTUSSIS neboli černý kašel, nechte ji udělat výtěr z krku test na toxiny a potom nasaďte třeba erytromycin na 14dnu.
Dcera mela ospen na spalovou anginu, po 3 dnech ve skolce taky opet kasel. uz asi po 6 v tomto skolnim roce ![]()
na noc bych ji dala zodac (zyrtec apod), at ji to nedrazdi ke kasli a po lecbe atb pokud se to nezlepsi, nechala udelat stery
@MartinKa36
Erytromycin má poměrně hodně nežádoucích účinků, vhodnější na případnou kokotyčinku Bordetella (para)pertussis jsou moderní zástupci z rodiny makrolidů, tedy např. clarithromycinum (Klacid™), obdobné účinky mají i azalidy (azithromycinum; Sumamed™), příp. tetracykliny. Poslední jmenované jsou ovšem u dětí kontraindikovány. V případě streptokokové angíny je acidostabilní fenoxymethylpenicilin (Ospen™) tou nejlepšá volbou.
No nevim kasle stale skoro non stop. Davam od vcerejska sinecod ale vubec nezabira. Chtela bych ji dat na noc dithiaden nebo kodein ale nevim jestli muzu.
No dej ji něco na alergii, a ráno mažte na výtěr. PS a pokud bude pediatr plkat něco o tom že je očkovaná že to mít nemůže tak jí řekni že očkování není 100% ochrana ale že nemoc mívá lehčí průběh.
Holky dnes jsem byla s malou pro jistotu u dt. Poslechove je cista a v krku ma pry porad trochu cepy. Takze mi k tomu dala nejake kapky na kasel a ventolin. Nejhorsi je ze male dnes zase vylezly teploty ke 38. A porad si stezuje ze ji boli hlava. Manzel ma ze me histerku ale ja mam o ni strasny strach. Myslim ze neni moc normalni aby mela zase teploty a sileny kasel u atb ![]()
No nechci posuzovat co je a není normalni, ale nase holka mela taky u atb desny kasel.
od kdy ty atb bere?