Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den všem maminkám,
ráda bych se zeptala, jestli se tu mezi vámi najde někdo, kdo má stejně staré dítě, které také trpí na atopický ekzém? Jak to u vás probíhá, čím mažete, na jaké potraviny miminko reaguje? Malý trpí na AE už od 2. měsíce, kdy jsme skončili i v nemocnici, protože to měl hrozně rozjeté, mokvalo mu to a byl celý osypaný. Od té doby se mu to hodně zmírnilo, ale stejně je pořád osypaný, i když to není nijak hrozné. Mažu ho polysanem, a když je nejhůř, mám doma Advantan, kterým mu namažu jen ty nejhorší místa. Má alergii na vejce, takže to vůbec nedáváme, nemáme prý dávat ani kuřecí maso a podle naší pediatričky ani krůtí. Jednou jsem mu ale dala příkrm s krůtím masem a byl naprosto bez reakce. Dáváte HA mléka nebo obyč? Někde jsem slyšela, že po 6. měsíci nemá vůbec význam dávat HA mléka, tak nevím ![]()
@Veverkaaa Dorý den, syn má taky atopák už od 9mesice. Nema to nikdy nejak hrozny. jen suchou, hrubejsi kuzi nad prdelkou. Vuec nevim na co ma reakci, davam mu vse. nezpozorovala jsem zmeny po zadnych potravinach. dostali jsme Almandol do koupele, koupat ob den, a jeste nejaky krem u ktereho se mi sloupl napis tak nevim co je to. Porad doufam ze mu to v budoucnu zmizí. dávám Sunar 3. Myslim ze je to pprospesejsi nez ty patoky ze supermarketu
@Veverkaaa ahoj, já už mám teda holčičku 2,5 roky…ale ekzém měla od narození. Kortikoidovou mastičku jsme použili jen jedenkrát, loni v zimě, když jí kotníčky prostě mokvaly dlouho a nic jiného už nezabíralo. Jinak je to prostě hodně o tom co nejvíce promašťovat a zkoušet masti a zkoušet a zkoušet.
Během loňské zimy sem upustila od punčocháků, ty malé prostě nedělaly dobře a jedeme jen legínky. Alergii na jídlo nemá žádnou, dávám všechno, u nás ekzém vyskakoval vždycky po nemoci a pak byl horší přes zimu, v létě se objevil jen, když se dlouho koupala na zahradě v bazénku.
Určitě bojujte, ale i když vám budou říkat, že se toho nedá zbavit není to úplně pravda, my jsme od jara úplně bez ekzému, radši to teda zaťukám.
Jde hlavně o to, držet ho v takových mezích, aby se pokud možno neobjevovala suchá místa, natož mokvavá.
Já loňskou zimu promašťovala i několikrát denně. ![]()
Co se týče mlék, dávala jsem hipp bio, od roku už pak sunar. ![]()
@wiki čiki Sunar 3 je hypoalergenní mléko? My jsme nejprve dávali Nutrilon allergy care, potom nám doktorka řekla, že můžeme zkusit Nutrilon HA, tak dáváme ten, protože žádné zhoršení oproti allergy care nenastalo.
@Lendi86 mně zase naopak přijde, že malému dělají punčocháčky dobře. ráno ho namažu, dám punčochy, a když ho přes den přebaluju, má úplně hebké nožičky oproti tomu, když spí přes noc v overálku - to má ráno všude hroší kůži. Takže vy jste nikdy nedávali HA mléko?
@Veverkaaa
Ahoj, v akutní fázi máme advantan, po zmírnění dělanou mast z lékárny, jinak používáme jen kosmetiku Bioderma ABC pro atopické děti. Peru v pracím gelu z mýdla Jelen. Syn je alergický na mléčnou bílkovinu. Má 10 měsíců, kojím. Vejce mu nevadí, jí kuřecí i krůtí maso - z domácího chovu. Je alergický na psí a kočičí srst - po setkání s těmito zvířaty natekl a zrudnul, tak jako po zkoušce mléčné kaše pro kojence, to měl počátek anafylaktického šoku.
@Anael Ahoj, to je opravdu nepříjemné, jak píšeš s tím šokem. Museli jste s malým do nemocnice?
@Fima a indulona nebo vazelína stačí na promazávání? má po tom malý kůži dostatečně promazanou? mně totiž přijde, že polysan, kterým ho mažu, tak mu tu kůži nedokážu pořádně promazat, proto jsem přemýšlela, že zkusím indulonu, protože se o ní zmiňovali na kožním, ale dlohodobě nevím, jestli se to smí používat? A v čem tedy pro malého pereš?
@Veverkaaa
Ne, jsem zdravotní sestra, takže do nemocnice jsem jen volala, měl silnou dávku Fenistil kapek proti alergii, vypil hodně vody, aby tu kaši odboural a bylo to dobré, podchytilo se to hned.
Syn mel taky atopicky ekzem, mel silena mokvava loziska ktera se stridala se suchymi misty. Mel alergii na mliko. Pil Nutrilon Allergy Care az do roka a pul. Doporucuju zkusit. Nas to zachranilo. Ekzem se postupne uplne vytratil a do roka a pul drzel bezmlecnou dietu.
Do koupele je docela dobre Oilatum, mazali jsme A-dermou a Lipobasi Repair, taky se nam osvedcila konopna masticka. Dulezity je prijit na to, co ekzem vyvolava.
Nám by třeba indulona nebo vazelína udělala víc škody než užitku, i lipobasi snášel strašně špatně, jediné co snese je balzám ATO+ od Biodermy.