Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U mého šestitýdenního syna se objevil atopický ekzém. Nemáme to sice na 100% potrvrzené na kožním, ale vzhledem k tomu, jak vypadá a jakým způsobom to postupuje, je to vcelku bezpochyb, bohužel ![]()
Kojím, od včerejška jsem začala s eliminační dietou a už teď málem padám hlady. Nevím, co jíst, připadá mi, že možný alergen je snad úplně všechno.
Dnes jsem si psala s kamarádkou, jejíž syn má AE taky a vyděsilo mě to ještě víc než jsem byla (a to už i tak jsem byla dost). Popisovala mi stavy, kdy mu 90% těla mokvalo do krve, jak několikrát skončili na pohotovosti, poslala mi hrůzostrašný fotky miminka s tvářema do krve
Jsem z toho úplně v háji. Vím, že nejde o život a že se dějou mnohem horší věci, ale přece… Kromě toho miminka mám ještě pětiletou dceru a s dětma jsme bohužel sami, takže se nemám o koho opřít a jsem na ten strach sama.
Zkusím všechno a udělám cokoliv. Vím, že je to hodně individuální, že každé dítě má jiný průběh a reaguje jinak na různou léčbu, ale chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s atopickým ekzémem. Existuje někdo, kdo to nepovažoval za až takovou katastrofu a neomezovalo to život dítěti i jemu? Jak u vás AE probíhal? Je nějaká šance, že se to nedostane až do takových fází jako u syna kamarádky nebo je to prostě tak, že tím projít musí každý atopik?
Budu ráda za každou zkušenost…
Je to opravdu hrozně individuální, ale můžu popsat svoje dvě zkušenosti, snad trochu pomohou ![]()
Naší malé zjistili atopický ekzém ve třech měsících. Do krve naštěstí nikdy nic nemokvalo, hodně trpěla spíš na suchou kůži. Třeba desetkrát denně jsme mazali celé tělo krémem, nasadili Fenistil, aby se nedrbala a přešli na umělé mléko pro alergiky (ani předtím jsem nekojila). Malá měla červenou a hodně suchou kůži, na dotyk hodně nepříjemnou, šustila jako papír nebo třeba suché listí. Hodně se jí loupala kůže na hlavičce, vypadalo to, jako když má lupy.
První efekt přišel zhruba dva měsíce po vysazení mléka, ekzém trochu ustoupil a občas byly i dny, kdy nevypadala pleť tak „poškozeně“. Podle slov doktorky se jednalo o středně těžký průběh ekzému. To mazání bylo trochu náročnější, hlavně v zimě, když bylo potřeba miminko několikrát denně svléknout a komplet namazat. Třeba jet na celý den někam pryč šlo, ale ne často za sebou.
Teď bude malé deset měsíců a až na občasné výkyvy na ní vůbec není znát, že ekzém má. Jak byla v létě horka, tak se jí vždy zhoršili podkolení jamky a lokty, ale dalo se to zvládnout. Přiznám se, že nejsem odpůrce kortikoidů, takže v nejhorším případě jsem ji namazala kortikoidy a kůže se na pět dní o dost zlepšila. Teď jsme ve stavu, kdy mažeme jen každý den modrou Indulonou a dokonce už se malá i cachtá dvacet minut ve vaně a kůži jí to nevysuší ![]()
Nám všichni doktoři říkají, že nejhorší je to do toho roku, pak se to začíná hodně zlepšovat.
Jinak neteř měla také atopický ekzém, u ní probíhal tak, že měla problematických jen pár míst, ale zase s horším průběhem. Někdy byla osypaná a myslím, že mokvání občas také přišlo. Dneska jí jsou tři roky a de facto se ekzém už neprojevuje.
Ekzém je strašně na nic v tom, že člověk věnuje kůži spoustu péče a pořád se nedostavuje žádný výrazná změna. Ale pak zase přijde jednorázové zlepšení, takže určitě stojí za to vytrvat. Mě vždycky štve, že se kůže zlepší a za nějakou dobu zase nastanou potíže, ale v našem případě se naštěstí ta období klidu dost prodlužují
Jediné omezení je v tom, že je o něco složitější očkovat, ale máme úžasnou paní doktorku, která vždy počká na zlepšení stavu. Vždy jen zavolám, že je malá v pořádku a domluvíme se na nejbližším možném termínu.
@Kacenka20 Nehruť se zbytečně. Dělás trochu z komára velblouda. Mám atopák od cca roku věku. Moje máma ho měla už jako mimino po příchodu z porodnice. Sestřenice má od školkového věku. Nikdy se z toho nikdo u nás v rodině nehroutil, nijak výrazně nám to život neomezovalo (ve smyslu, že bychom to vnímali jako postižení), nikdy jsme neměli fáze popisované tvou kamarádkou. S věkem se to většinou lepší, člověk vychytá, co mu vadí. Navíc u dětí je problém, že při léčbě nespolupracují a hrozí u nich rozdrápání (a následné infekce), něřeknou Ti, která mastička jim dělá dobře a po které je to třeba pálí.
Dobré je zjistit, co dotyčnému ekzém způsobuje/zhoršuje (poraviny, prach, stres, nemoci) a tomu se pokud možno vyhýbat. Neexperimentovat s kosmetikou, prát v nevoňavých věcech, šetřit s svaváží nebo ji nepoužívat vůbec.
Našemu malému fleky dělá jen pokud vypije velke množství mléka nebo sní mléčných výrobků. Některé jogurty to dělají.
Nic jiného mu nevadí jen mléčné výrobky. Ovšem malé množství co dostane ve skolce mu nevadi, ale doma už to nedostává.
Atopak ale chytil až nějak v roce. S krému nejvíc mu pomáhá krem s mářou a nebo Mixa kremy pro alergiky. Ted už má dlouho klidne období, že jsme vysledovali co omezit v jídle.
@Kacenka20 Jinak můj atopák nikdy neměl souvislost s jídlem. Takže aby jsi sebe nebo dítě zbytečně nemordovala „preventivně“ dietama.
Muj syn ho má d 3 měsícu, nikdo neřešil z čeho to má, takže byl na normálním nutrilonu, tenkrát jsem o tom nic nevěděla, když jsem na to přišla, tak jsem si myslela že po normálním mlíku mi to hořký už pít nebude, škrábal se v noci do krve, na všech fotkách má ekzém na tváři, to mi štvalo nejvíc, hodně kňoural, jak ho to bolelo, svědilo, ted jsou mu 3 roky, nemluví a moje nová doktorka mi řekla že jsem mu už jako miminu měla vysadit bílkovinu kravskýho mlíka a ten alergen mu brzdí vývoj, ted mám 3 měsíční miminko, opět jsem nemohla kojit a bylo mi řečeno že je vysoká pravděpodobnost že to bude mít taky a máme nutrilon alergy care, nevím jestli to má taky, zkoušet to zatím nebudu, nebudu podávat mléčné výrobky, nechci nic riskovat, říkali v porodnici žezměna trvá 6 týdnu, takže kdyby se osypal tak bude trvat než se to vrátí do normálu, je to pohodovější mimino než byl první syn, tak radši budu dávat speciální mlíko, zkus vysadit nejdříve mléčné výrobky, vejce, lepek, soja taky muže být problém, uvidíš jestli se za 14 dní změní kuže, stolici má dobrou bez hlenu, krve?
@Svistice píše:
@Kacenka20 Jinak můj atopák nikdy neměl souvislost s jídlem. Takže aby jsi sebe nebo dítě zbytečně nemordovala „preventivně“ dietama.
Můj atopák má zas naopak největší souvislost s jídlem ![]()
Zakladatelko je to hodně individuální, alergenem může být skoro všechno, chce to poctivě zkoušet a být trpělivá. Dva tři týdny vysadit něco, pak zas něco jiného, dodržovat dietu. Prát v extra jemných prostředcích (já prala v přípravku z mýdlových ořechů), dávám extra máchání a pak jsem prala ještě jednou bez prášku, když měla moje dcerka ekzémek horší. Schovat všechny vonné svíčky, všechno chemicky aromatické, dbát na čistotu, abyste neměli v bytě prach a plíseň, zkusit zamezit kontaktu s domácími mazlíčky (dát třeba pejska na tři týdny kamarádce na hlídání, pokud to jde.)
Atopak muze mit x ruznych puvodcu, taky muze zmizet a uz se neobjevit
Doporucuji skupinkz na Modrem koniku : Poradna pro atopicky exem, nam pomohli a dcerka je pri dodrzovani diety uplne cista
@střepina
Stolici má v pořádku. Alergeny už vysazuju, ale nevím, co jíst ![]()
@Kacenka20 Jinak ohledně ekzému všeobecně…nebrala bych to rozhodně na lehkou váhu, sama jsem si prošla těžkým obdobím, kdy jsem byla velmi často hospitalizovaná právě kvůli těžkému ekzému. Ale tehdy se nikdo nezaměřoval na stravu, nedbalo se na diety, vždycky jsem slyšela jen, že takhle těžkou formu ekzému nemůže způsobovat potravinová alergie. A ona může
Jde jen o to být opravdu trpělivá a zkoušet zodpovědně a postupně různé alergeny, začít od těch nejsilnějších a nejběžnějších a pak zkoušet dál. Alergenem může být snad skoro všechno. Moc držím palce a hlavně si z toho nezoufej, ekzém je nepříjemný, ale jsou horší věci, u této se alespoň dá zkoušet a zkoušet a máš stále naději, že najdete spouštěč, nebo vám zmizí ekzémek sám od sebe.
![]()
@Kacenka20 píše:
@střepina
Stolici má v pořádku. Alergeny už vysazuju, ale nevím, co jíst
Neboj, vždycky se dá najít pár jídel, na kterých vydržíš, i když máš jídelníček hodně omezený. Já jsem alergická na tolik věcí (vše z mléka, rajčat, česnek, kakao, citrusy…), že si v restauraci nevyberu nic, co bych mohla, vždycky musím prosit kuchaře o spešl jídlo podle mého jídelníčku. Ani v cukrárně si nic nedám, prostě ve všem je něco. Když jsem pak ještě u kojení vysadila všechno nadýmavé a ostřejší, měla jsem pocit, že už mi nezbyde vůůůbec nic…ale šlo to. Maso, dušená zelenina, rýže. Nějaké pečivo, kvalitní šunka…nakonec to nebylo tak náročné, jako jsem se bála. Takže hlavu vzhůru, vždycky to nějak půjde. ![]()
@Kacenka20 ahoj, já jsem atopik a dceri se tak 4mesice po porodu začaly objevovat ložiska. Nam byla doporucena bezmlecna dieta, dávala jsem Nutrilon Alergy Care, ale jak je to u kojení, nevím…to asi bude na tobe. Zkus na týden vše mléčné vysadit, i sýry apod a uvidíš estli to bude mít efekt.
Na ekzemu je nejhorší ze to svědi jak čert, tudíž to pak drazdis a mokva to a neleci se to.
Dávej pozor na materiály oblečení, dávej jen bavlnu a také omez kosmetiku. Žádné pěny do koupání, nic parfemovaneho atd Zkus kosmetiku od Laroche
@Kacenka20 u nas sa objavil okolo 3 mesiaca. Najskor som natierala excipialom - len tam kde ekzem bol, neskor som pouzivala excipial a Adermu krem a ked sa objavil ekzem tak som pridavala do vody aj ovsenu zmes z DM. Bojovali sme hore dole asi rok. Postupne sme presli na Adermu Sampon, krem a gel na umyvanie a teraz ma dcera takmer 4 a ekzem je prec. Asi rok sa neobjavilo vobec nic. Myslim ze je po ekzeme.
Ale nejake komercne kremy, vonave umyvatka alebo vychytavky vobec. POuzivam len Adermu a je bez problemov.
My doma od zjištění ekzému také dost omezili chemii, de facto používám na úklid hlavně sodu, ocet a citronovou štávu. Dceři i v sodě a octu peru. Koupeme maximálně v ovesné koupeli, hodně nám pomohl i ředěný Cyteal. Zpočátku jsem k němu neměla důvěru, ale fakt je super.
Jinak třeba styk se psem bych úplně nehrotila, nikdy mi nepřišlo, že by ekzém byl horší na místech, která přijdou do kontaktu se psem. Spíš naopak ![]()
Prádlo peru doteď na program pro alergiky, má máchání navíc. Zpočátku jsem hodně řešila, aby vše bylo 100% bavlněné, teď už naštěstí stolik nemusíme. Co mě překvapilo, že nám na kožním doporučili, aby dcera nespala ve spacím pytli, ale pod tenkou dekou. To také dost pomohlo.
Omlouvám se za délku komentářů, ale člověk si hned neuvědomí, co všechno měnil, hodně věcí už beru autmaticky:)
@Kacenka20 píše:
@střepina
Stolici má v pořádku. Alergeny už vysazuju, ale nevím, co jíst
rostlinná mléka, smetany, tím zahušťovat omáčky, jáhly, quinou, bílou mouku nahradit třeba pohankovou, rýžovou, péct si doma pečivo, určitě na netu najdeš spoustu návodu nebo i tady