Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím o radu, pokud má někdo jako diagnozu atypickou obličejovou bolest. Co se s tím dá dělat (léky, masáže ), popřípadě za jakým doktorem jít. Mám velké bolesti obličejových svalů hlavně při mluvení a po jídle, při mluvení mě bolí i svaly v puse, mám divné tlaky na horním patře a za posledníma stoličkama a divné tuhnutí zubů. Poslali mě na Karlík do porady čelistního kloubu, kde mi řekli, že klouby jsou v pořádku (I když pravý při velkém otevření vylézá víc než levý a čelist mi při zavírání úst jde do strany a v obou kloubech, mi praská) a že to je atypická obličejová bolest. Má s tím někdo zkušenosti? Jak se to léčí? Díky moc.
Známá to měla po borelioze, zabraly na to antibiotika. Měla zánět trojklanného nervu
Nedělali, ale na neurologii jsem byla a trojklanný nerv vyloučili.
@pevara Dobrý den, můžu se zeptat, jak jste na tom s tou atypickou bolestí? Bohužel s moji bolestí poloviny obličeje si neurolog/ORL/ zubař neví rady, ale na trojklanný to prýv opravdu nevypadá. Ale prý mi léčbu nasadit mohou, což jak vím, je opravdu masakr. Zatím se to nějak dá, ale přijde mi, že si všechno info sháním sama a ráda bych se o tom poradila s někým. Mohla bych se zeptat, jaké máte příznaky? Moc děkuji za odpověď, už jsem trochu zoufalá :/
Jsem na tom stále stejně už asi rok. Nikdo neví, co to je, několikrát vyšetření u zubaře a na stomatochirurgii, několikrát ORL, neurologie, děláno ct i rezonance hlavy i obličeje a nikde se nic nenašlo. Teđ chodím na rehabilitace, fyzioterapeut říká, že mám velké napětí ve žvýkacích svalech a přeskakování v čelistních kloubech ( přitom v kloubní poradně jsem také byla a prý to od toho není). Z neurologie užívám biston, trochu to tlumí, dělá to snesitelnější.
Vše mi začali asi před rokem a půl, kdy mi najednou začala pobolívat pravá lícní kost. Asi před půl rokem jsem se probudila a otevřela pusu jen na 2 cm a začaly problémy i na druhé straně. V obou stranách cítím nepříjemné tlaky, často mám pocit jakoby mi tuhly všechny zuby. Vše se velmi zhoršuje při mluvení, kdy mé bolí i v ústech, hlavně cítím tlaky za posledními stoličkami.
@pevara
No tak to me mrzi tedy… take mam za sebou vsemozna vysetreni a neurolog mi rekl, ze to proste podle nej trojklanny nerv opravdu neni, ale ze pokud ta bolest je skutecne obtezujici, lecilo by se jako neuralgie. Coz se mi vazne nechce. Od zacatku tedy rikal, ze to muse byt i cc syndrom, protoze moje krcni pater je vazne jeden velkej prusvih. Byla jsem nastvana, ze ode me chce dat ruce pryc a svest to an pater, ale kdyz se nikdo po tolika mesicich nedobral k vysledku, rikam si, ze to mozna preci jenom pater bude. Druhy lekar mi potvrdil, ze opravdu se stava, ze se do hlavy prenesou bolesti z patere a stresu,
clovek patra leta po pricine a niceho se nedobere a nakonec to je opravdu “jen” ta pater… no ale zatim trpim a nevim, co dal
Ahoj, je tady ještě někdo z vás? Jak jste tehdy s těmi obtížemi dopadli? Mám něco podobného a už rok a kousek s tím běhám po doktorech. Nejdříve, že je to jazykový nerv podráždeny po anestezii u zubaře, pak že obličejové svaly, čelistní kloub, potom, že je to kombinace všeho a taky to už jedna lékařka popsala jako atypická obličejová bolest. Tak mě zajímá, co pomohlo vám. Moc děkuji. Helena