Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@aello píše:
Ahoj, chtěla bych se optat. Jsem omylem místo rozpustného magnesia vypila rozpustný aulin co přítel omylem zaměnil. Jsem v 15týdnu ublížím tak miminku?
Pokud ti takový drink nebude míchat pravidelně tak by to snad nemělo nic udělat, i když je to pěknej humus… Já musela před dvěma týdny spolknout ibalgin 400 a doktor říkal, že jeden nic neudělá…
Ne to ne stalo se mi to poprvý a za celé těhu jsem si žádný lék nevzala krom magnesia a listovky.
Mě doktorka dovolila i ibalgin když už je moc zle ale opravdu jen vyjmečně
@Gladys píše:
má kolem sebe plodovku, dělohu, břišní svaly… Opravdu je to dost odolné. Samozřejmě kdyby ti někdo vší silou nakopal do břicha, tak je to blbé, ale co zažívám běžně od dětí, tak to třeba trochu zabolí, ale jinak to není nic fatálního, fakt neboj
Taky jsem si říkala, jak je to např. s nošením těžkých věcí, četla jsem, že max. by mělo být 5 kg. No a pak jsem byla u kamarádky, má ročního prcka, všude leze, pořád ho musí odněkud brát, vyzvedávat a já jsem si říkala, že je určitě dost mamin, které mají doma tyhle čertíky a do toho jsou těhotné, manžel v práci a taky nemůžou říci pardon, vážíš víc než 5 kilo, dávám od toho ruce pryč…A jak jsem viděla v pořadu Ćtyři v tom tu těhotnou ze statku, která vozidla snad třicetikilová kolečka, tak si říkám, jestli těch 5 není fakt pro extra sichr…Jinak k Aulinu a Brufenu…Teratogenní vliv Brufenu nebyl prokázán. Může dojít k prodloužení gravidity i porodu, k projevům krvácení u matky. U plodů je obava z předčasného uzávěru ductus arteriosus botali. Aulin je bohužel horší, ten už patří mezi teratogeny, v pokusech na zvířatech dělal rozštěpy páteře a jiné deformity páteře. Shrnula bych to tak, že jednou, dvakrát to nevadí. Pokud častěji, tak Aulin je horší a všechno vadí v 1. trimestru samozřejmě víc. Ale ani zařezení do skupiny teratogenů neznamená, že když v těhotenství maminka užívá tyhle léky, tak plod musí být jistě poškozen. Jen je vyšší pravděpodobnost. Každopádně po screeningu ve 20. týdnu by se dost příp. vad už mělo dát vyloučit…Víc než léky můžou vadit různé chemické látky a tak. Třeba známá v době začátku těhot. měnila lino a pak mimčo mělo těžkou srdeční vadu, říkali jí, že je to pravděp. způsobeno tím…