Aurorix a Triptany - kontraindikace léků

Anonymní
11.8.23 09:46

Aurorix a Triptany - kontraindikace léků

Ahoj,

prosím o radu. Beru léky Aurorix 150mg na deprese. Zároveň mi byl předepsán lék sumatriptan Actavis 50 mg, který jsem si vzala dnes hned po probuzení na silnou migrénu. Až později jsem si všimla, že je uvedeno u léku Aurorix v kontraindikaci: triptany. Lék na depresi jsem si dnes zatím nevzala, ale to asi nevadí, když je beru už cca 14 dnů v kuse a měly by už fungovat.

Nemohu se dovolat své psychiatričce, ani jejímu záskoku. Tak by mě zajímalo, zda mi zde někdo z Vás může poradit a popř. mi říct, zda je to velký průšvih.

Děkuju

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4072
11.8.23 12:00

Poradila bych se v lékárně, ale s farmaceutkou, ne „jen“ prodavačkou (bez urážky, jen tohle chce už vzdělání.
Nebo bych zkusila i psychiatrii v nemocnici, kvuli radě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
11.8.23 13:58
@Villanelle píše:
Poradila bych se v lékárně, ale s farmaceutkou, ne „jen“ prodavačkou (bez urážky, jen tohle chce už vzdělání.
Nebo bych zkusila i psychiatrii v nemocnici, kvuli radě :nevim:

Moc nechápu, komu v lékárně říkáš prodavačka. Léky na předpis vydávají magistry farmacie (5 let studia) a na volný prodej farmaceutické asistentky (3 roky studia, většinou na VOŠ). Ano, radila bych se s magistrou, ale rozhodně bych tam nikoho nenazývala prodavačkou. Sama jsem chvíli na farmaceutického asistenta chodila a jako nebyla to žádná dávačka.

Jinak zakladatelko, ano, IMAO (resp. RIMA, což je Aurorix) se s triptany nesmí, protože hrozí riziko serotoninového syndromu, stejně tak se nesmí tato AD například se SSRI AD a když bys na ně přecházela, musíš mít 14 dní pauzu.

Jinak pokud jsem to správně pochopila, tak sis vzala jednu tabletku Sumatriptanu, já myslím, že spíš trochu vadí dlouhodobější společné užívání, ale opravdu bych se obrátila na nějakou psychiatrickou ambulanci, například ve fakultních nemocnicích mají non stop ambulance, kde by ti měl psychiatr poradit.

Ale jinak to chce číst příbalové letáky dopředu, první, co vždycky udělám, když dostanu nový lék, tak si přečtu kontraindikace, beru několik psychiatrických léků a k nim třeba nesmím antibiotika klarithromycin, grepovou šťávu… A jelikož beru SSRI AD, tak nesmím ani ten Aurorix, který jsem kdysi taky brala.

Držím palce, ať je to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
11.8.23 15:38

@Lollitka Ježíš klid, jasně jsem psala bez urážky, a opravdu všude nepracují vystudované, vím o jedné osobně, která tam doslova prodává, vzdělání nemá, ale taky nevydává léky na předpis. Doslova prodává vitaminy, doplňky, odčervení pro psy atd. Na čemž není nic špatného, ale ptát se na kontraindikace se budu farmaceuta, že jo :nevim:
edit: abych nelhala, tak má střední školu zdravotnického zařazení, tuším laborantku nebo něco v tom smyslu. Každopádně vím, že říkala, že léky na předpis vydávat nesmí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí