Autismus? :0(

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4
29.5.08 13:59

Autismus? :0(

Zdravím všechny :)

Už dlouho se odhodlávám založit nové téma. Nevím, jestli jsem téma zařadila správně, pro jistotu jsem ho dala ještě do okénka „stejná situace“ …
Mám 1,5 roku starého chlapečka. S nervíkama už jsem teď kdesi, takže pokud je tu někdo, kdo má zkušnosti, prosím sem s nimi… :cry:

Všechno začalo naprosto banálně - náš malej začal chodit po špičkách, volala jsem „jen tak“ pro klid naší pediatričce, takže nás chtěla vidět, shledala malého zdravým, nožičky v pořádku, ale poslala nás pro jistotu na neurologii…

Na neurologii jsme byli, neuroložka skoro nic neřekla, malýho vyšetřila, pořád se mě na něco ptala, já odpovídala, mezitím si sestřička s malým hrála. Kreslili si, i když on jako vždy spíš chtěl pořád nosit boty nebo montovat šroubky na židličce :D

Na konci vyšetření mi řekla, že nás posílá na dětskou psychologii a na EEG, čímž jsme znejistili, tak jsem se zeptala proč, jestli se jí nezdá zdravý - normální? Odpověděla, že po fyzické stránce naprosto zdravý, ale… že nechce strašit, ale že se jí nezdá řeč - malý totiž v roce krásně povídal několik slov, která v tu dobu - okolo 15. měsíce úplně přestal povídat, nepovídal vůbec, začal říkat tři nová slůvka, ale jen tři… zbytek jakoby zapomněl, ovšem teď se zase rozkecal, takže babo raď :D - nicméně řeč se jí nezdála, že jde o zpomalení vývoje řeči a pak z ní vypadlo, že se jí jeví autisticky, tudíž psychologické vyšetření k vyloučení autismu :cry: Sama řekla, že on určitě není těžký autista, protože zamává na rozloučenou, dokáže kohokoliv vnímat - ovšem zase - pokud chce a má náladu …
Nezdálo se jí to, jak je technický typ - prostě bylo toho hodně, mám zprávu popsanou na celou A4 …

Upřímně, musím říct, že to, že je malý autista, mne napadlo už asi v jeho 11. měsíci, nemával totiž, občas se choval zvláštně a chová… Ale pořád to nebylo nic. ŘÍkala jsem si, že blbnu, protože ve 12. měsíci mávat začal a začal povídat a hrát si začal taky už jinak, sice ne s hračkami, ale přeci.

Zkusím ho tu trochu popsat, jak se chová, co dělá, aby mi případně někdo mohl napsat svůj názor…

Hračky mu nic neříkají, výjimečně o nějakou zavadí, tak, že tahá auto za sebou a nebo něco někam vkládá, dělá rámus, to je jeho :-)

S čím si vyhraje - už asi měsíc u nás vedou klíče, miluje klíče, vezme si klíče a zabaví se jimi na dlouho dobu, strká je do zámku, dál má rád boty, nosí všem boty, co nás zaráží je, že přesně ví, které boty komu patří, a to i když je chvilku na návštěvě, tak si stačí všimnout :)

Mobily - nosí každému jeho mobil, přesně ví, komu který patří :)
Ovladače, kabely, zásuvky, ráno vstane, zapne televizi, zapne pc, přesně ví, který čudlík kde zmáčknout - aniž by mu to někdy někdo ukazoval!!! Tohle vše dělá už možná od 13. měsíce…
To samé v autě za volantem, když jsme ho tam po:,–(ili, vzal si klíče, začal strkat do zapalování a a hned vzal za řadicí páku, prostě takový tichý pozorovatel, co se potichu učí :D
Dveře - miluje otevírání a zavírání, u toho vydrží taky dlouho a čím větší ránu udělá, o to větší sranda je to …
Miluje vodu, koupání.
Uklízení, je to strašná uklízečka, má rád věci na svém místě, když najde někde věc, která je tu navíc nebo na to místo nepatří, jde a uklidí ji, když neví, kam patří , jde mi ji dát, at ji uklidím, kouká na mě, když ji jen položím vedle, že ji pak uklidím, podá mi ji znovu a vyžaduje, ať jdu a uklidím ji. Svoje věci má taky v pořádku a uklizené :-)

Děti ho neberou, jsme venku, na hřišti, na písku, tak místo báboviček a dětí jde a zkoumá lavičku, dveře, kliky, šroubky, lítá sem a tam, jiná
děcka jsou tak hodná a sedí a dělají bábovky 8-)

Když si někde hrají děti a on je u nich,tak jen kouká, ale kouká takovým tím pohledem jako z hora… " co to děláte, tohle je pod moji úroveň" … 8-) :D
Chodili jsme na cvičení rodičů s dětmi. Tam to byla taky sranda, je to prostě pozorovatel, když se něco dělo, málokdy se zapojil do kolektivu. Strašně rád si prohlížel paní cvičitelku, z té byl hotový, až se tomu ona sama musela smát, jak je jí fascinovaný :D KDyž se něco začalo dělat, chvíli pozoroval, pak šel a udělal to třeba uplně jinak a složitěji, jak on uznal za vhodné. ALe ne vždy, to bych mu křivdila, na cvičení se i zapojoval do her, ale jen pokud ho zaujaly :-)
Třeba i hračky, použije je úplně jiným způsobem, prostě tak, jak on uzná za vhodné :)

S řečí bych teď řekla, že je to o moc lepší, začal opakovat, začal hodně používat citoslovce a správně je zařazuje a používá, občas z něj vypadne i slovo boty a pití, což byla jeho první slovíčka v roce, která přestal povídat v těch 15. měsících, jak jsem psala…

Celkově není zase až tak divný, asi, ale v něčem je asi trošku odlišný… Už jsem z toho sama celá splašená :cry:

Ale jinak nepůsobí asi až tolik zvláštně, směje se, je koketa, teď se začal trochu stydět :-) Má rád kontakt s ostatními, ale radši má dospělé lidi než děti.
Jo a oční kontakt u nás nehrozí, to je podstatné, je vůbec těžké na něj upoutat pozornost, když zrovna chceme my, to musím udělat sakra velký rambajs… Jede si prostě svojí, nás nepotřebuje, nikoho nepotřebuje, je samotář, když nás potřebuje, přijde si.
Když chce, přijde, obejme nás - to je novinka posledních dní, strašně si toho vážíme, protože je jinak od mala absolutně nemazlivý!!!! Nechová se, odstrkuje nás, nechce s námi spát v posteli… NEmá rád doteky, pusinky…

Je teď i dost takový poslušný, pokorný, poslechne, dřív byl zlobivec a hodně se vztekal, teď se vzteká taky, ale minimálně, v tom se teď změnil, strašně všemu rozumí. Je to takový služebníček, strašně rád plní úkoly dospělých :-) 100 % vím, že slyší i vidí dobře.

Narodil se devět dní před termínem, ale porod byl těžký, dlouhý, on špatně natočený, byl veliký (4,40 a 53 cm) , takže šel nakonec kleštěmi velmi :cry: , což není vůbec dobré, plodová voda byla už zkalená, takže jsem si moc dobře vědoma, že celé by to mohlo být následkem těžkého porodu a kleští :cry:

JInak je hodně vnímavý, bystrý a chytrý, kolikrát nás překvapil něčím, co šel udělat, aniž by mu to někdo někdy vysvětlil, ukázal, tím myslím takové ty „dospělácké činnosti“ třeba odpadkový koš a drobečky, a to koš máme zavřený ve skříni v lince, smítka nebo špinavé prádlo. Klíče apod. Ale to asi není nic zvláštního, možná vůbec není nic zvláštního, možná všechno to co píšu dělají všechna dítka a já jen „plaším“ :( Aspoň doufám, ale větu od neurologa, kdy mi řekla, že se bojí u malýho autismu , slyším pořád… I když upřímně si nemyslím, že zrovna neurolog by mohl lehký autismus rozeznat..... .

Zapomněla jsem napsat, že EEG máme za sebou, výsledky v pořádku!!! :-) :D Neuroložka mi řekla, že tam žádné epileptické záchvěvy nejsou i pozadí je v pořádku, takže tam ani žádná vada řeči není , prostě EEG je úměrně jeho věku :-) .. Spadl mi kámen ze srdce :roll: :D

Dál nás čeká 13/6 psycholog, jdeme na dětskou psychiatrickou kliniku Ke Karlovu, takže uvidíme..... Sama nevím, jestli autismus se dá vyloučit z EEG … takže… :(

Teď to po sobě čtu, je to dost chaotické a dlouhé, tak snad si to někde přečte, budu moc ráda za jakýkoliv příspěvek, poznatek, jak od moderátorů, tak od maminek, které mi napíší, že se tak chová i jejich prcek… prostě od kohokoliv.. :)
Nějak na českém netu nenacházím dostatek informací o autismu, vím,že nemusí jít vyloženě asi jen o autismus, ale i o jiné prevazivní poruchy, apod … Tak doufám, že se mi ozve nějaká maminka, která má podobnou zkušenost, problém, někdo erudovaný v tomto oboru a nebo prostě jen tak někdo, kdo mi zvedne náladu, hodí sem nějaký odkaz, už jsem z toho vážně zoufalá :cry:

Díky moc všem, mějte se krásně a držte nám palečky … ať je vše v pořádku :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
48576
29.5.08 14:16

Já tedy tomu moc nerozumim,al tvuj chlapeček mi přijde uplně normální.vedle u sousedu je diskuze autistických dětiček,tak tam také mužeš skočit pro radu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
29.5.08 14:21

Ahoj,
ja tedy zkusenost s autizmem nemam takze tezko poradim - jen jsem na netu nasla tyto stranky tak treba ti to pomuze:

http://www.dobromysl.cz/…autismus.htm

A to co popisujes mi prijde docela normalni - nas Tomik vetsinu veci take dela :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
29.5.08 20:29

ahoj, máš stejnou diskusi i vedle, viď? myslím že gothic ti odpověděla fundovaně a obšírně…mě zaráží ten oční kontakt:/ jinak to ostatní, co píšeš, je asi běžné, malý taky kolem 15 měsíce přestal používat i těch pár slůvek co znal, atd atd…většinu dětí víc zajímají ovladače a telefony, než hračky…ale těch párt věcí je tam na popisu zarážejících…:/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.5.08 21:57

Když jsem studovala, na praxi jsem chodila do speciální MŠ s dětmi různě postiženými. Je to už deset let, ale nikdy nezapomenu na malého Vojtu, který byl autista. Nádherný modrooký blonďáček s až nepřirozeným charizmatem. Bylo mu asi pět.
Moc se mi líbil, neustále jsem se mu chtěla věnovat, byl jiný než ostatní děti. Vůbec se nezačleňoval do kolektivu, tělesný kontak s kýmkoliv absolutně napřipadal v úvahu, jen seděl a pozoroval.
Podle toho jak popisuješ svého syna, bude asi o kousíček dál než jiné děti. Ale po zkušenosti s Vojtíškem bych řekla že mluvíš o něčem jiném.
Je pravda, že autisté mají většinou mimořádné zchopnosti v některých oblastech, ale to mohou mít i jiné děti, které jsou více nadány než ostatní.
Například jakékoliv vybočení ze zajetých pravidel nesou aut. velmi těžce, může docházet až k záchvatům. Většinou nestojí o jakýkoliv fyzický kontakt ani s blízkými lidmi. Autismus je velmi zvláštní záležitost - ani nechci psát porucha, nebo postižení… Ti lidé jsou úplně jinde, než my ostatní. Jsou zvláštní, a člověk se může jen divit některým jejich zchopnostem, které oni pokládají za absolutně přirozenou záležitost. Mají svůj zvláštní svět , který se řídí pevnými pravidly a zákonitostmi.
To všechno si ale určitě už prostudovala na netu. Myslím, že nikdo jiný, než lékař diagnózu nepotvrdí ani nevyvrátí. Držím palce ať je všechno v pořádku.
Pavloska

• Citovat
  • Upravit
5532
30.5.08 07:43

Ahoj holčičko,
já tedy s autismem žádné zkušenosti nemám. Ale to co ty popisuješ mi připadá jako úplně normální vývoj. Uvidíš co vám řeknou na psychologii, ale já bych zatím byla v klidu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
2.6.08 10:35

Ahojky já si myslím že je tvůj syn v pořádku. Mám 11 měs syna a ten třeba taky nezamává jak si psala..jen v případě že má náladu. Myslím že tvůj syn má prostě takovou povahu a jelice chytrý. To že si hraje s mobilem a klíčema tak to funguje i u nás, vyndám ho z kočárku a co udělá je to že se začne šplhat po kočáru a „opravuje ho“ miluje kliky, obrázky na stěnách vše co visí a dělá „bim bam“, dveře a práskání s nimi, čudlíky a zásuvky…prostě vše to co by neměl. Doma si také s hračkama nehraje ale když jdeme ke kamarádce tak si tam dokáže hrát hodně dlouho…svoje má už okoukané. Pokud se tvůj syn nechce mazlit tak to má prostě jen v povaze..jsou takový dětičky který nechtějí, nezačlenuje se do kolektivu…no prostě se mu nechce…on si na to přijde po čase sám.
Každopádně přeju aby vše dopadlo dobře, veškerá vyšetření a uvidíš že malý bude v pořádku. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.6.08 13:34

Ahojky!

Mám skoro dvouletou dcerku s postižením. Narodila se s vývojovou vrozenou vadou mozku. Součástí její diagnosy jsou i v malé míře autistické projevy. Většina věcí, které zde popisuješ, přijde většině rodičů zdravých dětí v pořádku. Nicméně pokud s tím člověk již nějakou, byť malou, zkušenost má, jsou zde vidět nějaké tipické znaky autismu. Nicméně každé dítko je individum a myslím, že leckdy i něco vypadá jinak, než to ve zkutečnosti je. Ještě bych určitě nevěšela hlavu. Třeba tam nějaké malé projevy budou, ale vyloženě striktně tato diagnosa nemusí být potvrzena.

Držím palce a určitě napište, jak vám dopadly další výsledky vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
13.8.08 21:45

ahojky, víceméně vše uvedené mi přijde normální. Našeho malého zajímají výhradně věž, video, počítač, mobily, klíče apod. všechny dospělácké hračky. Teď vede pračka a vydrží ji hodinu pozorovat a sledovat prádlo. hračky jsou taky okoukané…

Zarážející mi přijde oční kontatk, že chybí… :roll: to je zvlláštní, ale nejsem samozřejmě odborník a nemusí to nic znamenat.

držím palečky, ať je malý zdravý čiperka i když né zrovna třeba momentálně podle tabulek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
8.1.14 23:45

Ahoj mám 22 měsíčního kluka a mám stejné podezření. Když malej začal chodit, tak jsme začali chodit ven mezi děti, hlavně na hřiště. A mě vždycky zaráželo jak ostatní děti si v klidu hrají a tan náš všude pobíhá, u ničeho nevydrží, hned byl na druhé straně hřiště. Když jsem se s tím někomu svěřila, tak jsem slyšela jenom to je normální to kluci dělají, ale nejsu přece blbá vidím jak se chová, je to přece moje dítě. S hračkama to máme podobně, s nečím si chvilku hraje a nechá toho. A pak začne běhat po bytě. Běhání to je jeho nejoblíbenější činnnost, po bytě, venku všude. A když ho pustím venku tak je hned v trapu, oči musím mít všude. A ty šroubky kliky, to máme taky stejný. Oblíbená hračka je když si dá na stůl ovladač nebo cokoliv jinýho a začne s tím motat u toho vydrží dlouho. poslední dobou začal hodně křičet, jak se mu něco nelíbí tak začne pištět, tak nevím jestli mu vynadat, nebo jestli za to nemůže fakt nevím. :nevim: Ale abych nepsala jenom negativa jinak je šikovnej jak dělají zvířátka vyjmenuje snad všechny. Pápá uděla, ukáže prosím prosím, ukáže kytičku, knížku ptáčka, když mu řeknu podej něco tak podá, na jméno pěkně slyší. Napište prosím názor, co myslíte, předem díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
9.1.14 05:39

Ahoj, spousta veci, ktere popisujes jsou normalni a spojene s vekem a pohlavim, ale dve veci jsou ke zvazeni a mela bys urcite pokracovat v dalsim „vysetrovani“ a pozorovani synka. „Prestal povidat a zapomel neco, co umel… a ocni kontakt!“ Jsou tam dalsi veci, ktere popisujes, ktere by nahravali nalepce PAS. Mas obrovskou vyhodu, ze je synek jeste hodne mlady a pokud s nim zacnes pracovat vcas, muzes dokazat zazraky. Pracovat se da i na ocnim kontaktu. EEG neni v diagnostice autistickych poruch faktor, ktery jednoznacne vylouci nebo potvrdi diagnozu. Maly muze dostat diagnozu poruchy autistickeho spektra i bez toho. Pokud PAS ma, tak se to drive nebo pozdeji stejne projevi. Jako matka znas sveho synka nejlepe, pokud instinktivne citis, ze neprochazi standardnim vyvojem, tak pokracuj v zjistovani informaci a komunikaci s odborniky. Neboj se toho, ze by mohl byt jiny, ber ho tak, ze ma sve slabe a silne stranky. Z toho, co popisujes, bude chytry a schopny se ucit. V zivote muze byt uspesnejsi a stastnejsi nez vetsina lidi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí