Autismus nebo dysfázie?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1313
8.3.24 21:40

Autismus nebo dysfazie ?

Maminky potřebovala bych pár rad a zkušeností..
Syn měl v únoru 3,5 roku, od listopadu chodíme do školky. Ze začátku to bylo 2× týdně pak 3× teď už denně do oběda.
Od 2,5 let logo neposunovali jsme se v komunikaci, na mou žádost docházka. O prázdninách na doporučení logo vyšetření( neurologie, foneatrie, psychologie,)
Ušní bez vad, neurologie také, psychiatrická nám Dg expresivní dysfazie, teď vyřizujeme asistenta, od května by měl být u syna.
Na žádost logo další psycholog kde závěr z ní dětský nebo atypický autismus čekám na lékařskou zprávu.
Syn za rok u logopedie pokrok, ve 2,5 neopakoval jen táta, máma, auto a sem tam zvířátko.
Teď 3,5 snaží se sám oblékat vyslekat, pozná členy rodiny, rád se tuli, veškeré slova opakuje. Doma začíná tvoří 2-3 Slovne věty. Pokud zopakují delší převládá u nás echolálie, např prosím podej mi ten hrníček ze stolu, odpoví ne hrníček ne maminko, dále- opakuj skákal pes přes oves,..odpoví ne pes ne.
Rád si maluje, zatím vybarvuje dokáže nakreslit kolečko čárky atd.. má rád plastelínu, baví ho vyrábění různých věcí s mou pomocí.
Když chce sladkosti jídlo, dojde si řekne maminko Prosim bombon, pití, papat atd.. umí počítat do 10,pozná barvy, zvířata.
Ve školce adaptace náročná nechtěl se zapojovat teď údajně je to lepší i si s nimi sedne do kruhu a vydrží u práci u stolečku, podle slov učitelek moc nechape společenské hry neví asi jak se zapojit. Jinak je hodný hraje si, ve školce je spoko. Dokonce tam začal i něco jíst.
A teď k věci…
Mám si vyhledat ještě třetího psychloga, aby syna vyšetřil teď nebo počkat třeba půl roku až rok, po práci s Asistentem ve školce a samozřejmě semnou doma. Snažíme se denně pracovat ať už jsou to výrobky, motorika, čtení zpíváni… Někdy to jde lip někdy hur.
Snažíme se na něj co nejvíce mluvit, vše komentují ať už doma či venku.
Nevím co si mám myslet jeden řekne to další to. První psycholožka mě zjišťovala že to autismus určitě není, že reaguje hraje si.. to by autik nedělal atd…
Další ho vyšetřovala sice po 3 ale asi 20 min nijakymi černobílými obrázky něco dál dohromady něco ne.
První paní doktorka asi věk kolem 50 druhá tak 28 rozdíl ve vyšetření obrovský starší se ho snažila všemožne zaujmout a seděla s ním a hrála si.
Druhá paní doktorka se sním bavila u stolu a přišlo mi no jak s dospělým tak nedokázala zaujmout syna jak ta první…
Stalo se vám že diagnóza byla tak a pak zas jinak? Mohl by to být autismus nebo jen vada řeči…
Děkuju všem… :hug:

Příspěvek upraven 08.03.24 v 21:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
kocourGarfield
8.3.24 21:45

Odpověď Ti dají pouze odborníci. Ono se to někdy fakt špatně pozná. Ale tedy zarazilo by mě, že SpC nepozná PAS. Jinak bych vydržela a uvidíš. Pro vás asi teď je jedno jestli PAS nebo VD aktuálně ne?
Se synem pracujete, asistent je, pnp nezlazei na diagnoze..

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
8.3.24 21:46

Naše 3 deti mají smíšenou VD a každý se chovalo úplně jinak ( jasně nemluvili ). První mezi dg má PAS. Pak tedy VD, někdy se to těžko prý rozlišuje. Druhé z mého pohledu pohoda a pak jsem se nestačila divit.

• Citovat
  • Upravit
1313
8.3.24 21:53

@kocourGarfield
Děkuji…no já si to také myslím pro mě je nejdůležitější aby se rozmluvil.. toho se strašné bojím jednoduché pokyny chápe, ale aby sme si povykladali co bylo ve školce a tak vůbec… Na vše mi řekne ano nebo nebo ne pochybuji, že chápe na co se ptám a co po něm chci. Když se ho zeptám co dělali nebo co jedl.
Ale ano asistenta.. jsem moc ráda, že u něj bude, a pomůže mu v nějakém směru, snad se posuneme dále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
8.3.24 21:55

@kocourGarfield
A vaše děti začali později mluvit nebo kdy začala ta komunikace prosim?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
8.3.24 21:55

@Nikol25559 zkoušeli jste znakovat nebo používat komunikační kartičky? Nám to vždy dost pomohlo.

• Citovat
  • Upravit
1313
8.3.24 21:58

@kocourGarfield
Značkovat ne, kartičky máme nijaké doma ale nepoužíváme je, snažíme se to vykomunikovat já když mu řeknu jdeme ven chápe jde si pro boty, říkám půjdeme papat a on papat ne a stejně jde jíst, řeknu dáš si joqurt? Ano joqurt ano a jde jíst.
Mám hodně věcí od oskola a s tím se snažím doma pracovat, plus různé výrobky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
8.3.24 21:58

@Nikol25559 jak které. Jeden měl ve 3,3 letech 10 slov včetně citoslovcu. Mluvit začal cca v 5 letech. Druhý relativně ok. Ve 4 něco říkal. Ten 3 ve 3 letech má asi 20 slov, velmi pomalu přidává ( cca,1 slovo za měsíc) a dělá velmi jednoduché věty- stejné, ty moc nepřiďáva ).
Se všemi znakujeme a používáme kartičky. Ten rozumí základu. Nemám problém se s ním dorozumět. Kdo ho nezná ano. Ve školce to vázne dost, chodí do soukromé. Ve státní by dle učitelky byl ztracen. Komunikuji s ním pomocí kartiček a znaků. Ale on potřebuje pomoc i u činnostech jako je prostor orientace, výroba všeho, občas v komunikaci s dětmi, atd…Velký problém jsou změny jako výlet, pouze jedna učitelka, atd.

Příspěvek upraven 08.03.24 v 22:03

• Citovat
  • Upravit
1313
8.3.24 22:02

@kocourGarfield
Tak to moc ráda slyším tak to má syn více slov jak 10 a později se rozmluvil to ráda slyším… A mluví plynulou řeči chápu na co a jak se ptáte? A zs normální nebo speciální zvládli jste ji bez Asistenta? Děkuji za odpověď… Moc bych si přála aby syn byl v normální ZS a říkám si máme 3,5 roku snad to zvládneme se rozmluvit do 7.. aspoň v to doufám moc bych si to přála pro něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
8.3.24 22:05

@Nikol25559 jo, studuje střední školu a pusu už roky nezavře :) Dysfatici fungují skokové. Je dobré tam podporovat motoriku, atd…ergoterapii, atd..a ano to jednou přijde :kytka:
Oba vyšli klasickou ZS s asistentem a IVP, teď jsou na střední škole.

• Citovat
  • Upravit
1313
8.3.24 22:09

@kocourGarfield
Moc děkuju,☘️ tak budu doufat že to nebude autismus..nebo že budu mít aspoň takove štěstí jak vy a začne mluvit taky… Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
8.3.24 22:10

@kocourGarfield
Ještě bych se vás zeptala u prvního ste měli Dg i autismus? A dysfaziii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
8.3.24 22:27

Ono se doporucuje chodit k 1 psychologovi. Obzvlast kdyz jste byli spokojeni, tak proc druheho? Ja byt vami, tak bych to ted nechala byt. Je moc maly. Asistenta mate a vic toho stejne nedostanete. Skolku a logo taky mate, tak mu ta jina diagnoza ted k nicemu dalsimu nepomuze. Dysfazie neni jen vada reci a ruzne se ty diagnozy zamenuji v tom rannem veku. To jo. Pracuje se s temi detmi dost podobne, tak to neva. Jestli ve 3,5 spojuje 2-3 slovne vety, tak to je dost dobre. To znam dite, co je na tom takto v 5,5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.3.24 23:17
@Nikol25559 píše:
Maminky potřebovala bych pár rad a zkušeností..
Syn měl v únoru 3,5 roku, od listopadu chodíme do školky. Ze začátku to bylo 2× týdně pak 3× teď už denně do oběda.
Od 2,5 let logo neposunovali jsme se v komunikaci, na mou žádost docházka. O prázdninách na doporučení logo vyšetření( neurologie, foneatrie, psychologie,)
Ušní bez vad, neurologie také, psychiatrická nám Dg expresivní dysfazie, teď vyřizujeme asistenta, od května by měl být u syna.
Na žádost logo další psycholog kde závěr z ní dětský nebo atypický autismus čekám na lékařskou zprávu.
Syn za rok u logopedie pokrok, ve 2,5 neopakoval jen táta, máma, auto a sem tam zvířátko.
Teď 3,5 snaží se sám oblékat vyslekat, pozná členy rodiny, rád se tuli, veškeré slova opakuje. Doma začíná tvoří 2-3 Slovne věty. Pokud zopakují delší převládá u nás echolálie, např prosím podej mi ten hrníček ze stolu, odpoví ne hrníček ne maminko, dále- opakuj skákal pes přes oves,..odpoví ne pes ne.
Rád si maluje, zatím vybarvuje dokáže nakreslit kolečko čárky atd.. má rád plastelínu, baví ho vyrábění různých věcí s mou pomocí.
Když chce sladkosti jídlo, dojde si řekne maminko Prosim bombon, pití, papat atd.. umí počítat do 10,pozná barvy, zvířata.
Ve školce adaptace náročná nechtěl se zapojovat teď údajně je to lepší i si s nimi sedne do kruhu a vydrží u práci u stolečku, podle slov učitelek moc nechape společenské hry neví asi jak se zapojit. Jinak je hodný hraje si, ve školce je spoko. Dokonce tam začal i něco jíst.
A teď k věci…
Mám si vyhledat ještě třetího psychloga, aby syna vyšetřil teď nebo počkat třeba půl roku až rok, po práci s Asistentem ve školce a samozřejmě semnou doma. Snažíme se denně pracovat ať už jsou to výrobky, motorika, čtení zpíváni… Někdy to jde lip někdy hur.
Snažíme se na něj co nejvíce mluvit, vše komentují ať už doma či venku.
Nevím co si mám myslet jeden řekne to další to. První psycholožka mě zjišťovala že to autismus určitě není, že reaguje hraje si.. to by autik nedělal atd…
Další ho vyšetřovala sice po 3 ale asi 20 min nijakymi černobílými obrázky něco dál dohromady něco ne.
První paní doktorka asi věk kolem 50 druhá tak 28 rozdíl ve vyšetření obrovský starší se ho snažila všemožne zaujmout a seděla s ním a hrála si.
Druhá paní doktorka se sním bavila u stolu a přišlo mi no jak s dospělým tak nedokázala zaujmout syna jak ta první…
Stalo se vám že diagnóza byla tak a pak zas jinak? Mohl by to být autismus nebo jen vada řeči…
Děkuju všem… :hug:Příspěvek upraven 08.03.24 v 21:47

Moje sestra má syna. Už je velký, ale jako malý měl velký problém. Nemluvil, mlátil s sebou o zem a měl záchvaty vzteku. Bylo mu asi tak jako tvému synovi. Závěr byl, že má dysfázii - nerozumí a není schopen mluvit, a že má autismus. Abych to zkrátila, má jen dysfázii, nemá ani autismus, ani Aspergra. Teď jsem se ale dověděla, že u dysfázie bývají autistické projevy, které postupně vymizí. Je to prý projev té dysfázie. Já mám děti s ADHD a dysfázií. Zpočátku jsem se také bála, zda nemají i autismus, ale u staršího syna projevy zmizeli a mladšího je ještě ve velmi mírné formě pozorujeme, ale opravdu jen mírné. Takže, co jsem zjistila, v takto nízkém věku se diagnostikuje dítě špatně a diagnóza nemusí být správně stanovená.

• Citovat
  • Upravit
3697
9.3.24 08:03

@Nikol25559 Podle me je syn šikovný. Naši 3,5 leti kluci dvojčata mi taky neřekli, co delali ve školce. A ted i v 5 letech se obcas nic nedozvim :lol: Nemam zkušenost ani s PAS ani s disfazii, ale dala bych mu rok ve školce a pak s nim šla opět za odborníkem. Ta školka mu moc pomůže a když přijedete vaším tempem a peci, tak se za rok moc posune :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí