Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Qwerty987 Když mu neco ukazu tak to většinou, napodobí. Ale ze by sám od sebe něco napodoboval tak ne. Knížky ho nezajímají
@Janča6 píše: Více
Ta kamarádka říkala, že je fakt důležité tím prstem
Ale hlavně jsou tp všechno jen ukazatele, když něco z toho nedělá, tak to hned neznamená, že je autista
jen je fajn zbystrit a hlídat, říkala, že čím dříve se pak s tím začne pracovat tím větší pokroky ty děti dělají ![]()
@Qwerty987 píše: Více
S těmi knihami souhlasím. Moje dítě projevu vůbec nějaký zájem o knihy až teď v sedmi letech. Jako batole vůbec. To jsme si říkali, jestli špatně nevidí, že jej knížky absolutně nezajímají.
@Alexandria Nixia Takže když syna ani ty knížky nebaví tak je to hodně špatně ![]()
Jistě, moje dcera s těžkou formou AS jako dítě knížky naprosto zbožňovala. Každý autista je jiný, tvoje kamarádka zná hrstku dětí s PAS, z toho nelze vyvozovat žádné závěry. Šíříš nesmyslné mýty.
@Lucie449 píše: Více
Nemusí. Můj syn to také dělal: třepal rukama, točil se dokola, maloval jen jednu a tutéž věc (a maluje ji i skoro v pěti letech), všechno řadil a k tomu si při sebemenším náznaku hluku (splachování, fén, sekačka na trávu) zuřivě zakrýval uši. Kvůli riziku, že by mohl v jeho blízkosti někdo spláchnout nebo snad si i sušit ruce vysoušečem, jsme ho nemohli vůbec dostat na nějaké veřejné záchody. Nebo když byl zahlcený vjemy (vstoupil do obchodu nebo při cestě autobusem), to měl ty uši zakryté pořád. Ale autista není, i když mu lecos přetrvává doteď.
@Lucie449 Diagnostiku řeš s odborníky na autismus nejdříve ve čtyřech letech.
Stejně vždycky záleží na závažnosti symptomatiky bez ohledu na to, zda se jedná o jakkoliv funkčního autistu.
Tvoje dítě nemusí být vůbec autistické. Dej mu čas a prostor.
To s knizkama je blbost
obe deti si rady prohlizely a prohlizi knizky…
Ukazovani staci i celou rukou.
@Margery píše: Více
Jsem si vzpomněla, že dcera na obrázky v knihách běžně ukazovala. Škoda, že mi nejde dohledat fotka.
A než se na to vybodla, krásně malovala. Zdědila po mně výtvarný talent a navíc byla tímto směrem vedená.
No a lehká autistka fakt není. Nezvládli to s ní ani v rámci pobytu na psychiatrii, takže asi nějak tak.
Každý autista je jiný.
Můj syn se jako batole choval autisticky dost. Ale autista není.
Příklady: - zavíral a otevíral neustále vrátka, dveře. - dělal řady z autíček, toho drží dodnes (4,5 roku)
Jinak rozdíly oproti reálně autistickému chlapečkovi - vrstevníkovi tam byly. Typicky nespavost od kojence, bdělá x hodinová okna v průběhu noci, on neukazoval na předměty a když se vztekal, tak to bylo extrémní. Vyžadoval neustále stejné věci i rutinu. Problémy s jídlem, odmítání nových jídel, prakticky jen na Um asi do 3 let. A zvláštní pohled, opravdu jsem měla pocit, jak kdyby se koukal skrz mě. A neustále hučel.
@krecik.dzungarsky píše: Více
Moje dítě taky ukáže, když je dobrá konstelace hvězd, má náladu a zrovna se trefím do toho, co ví
jinak si jen listuje, ideálně knížkama, které nesmí ![]()