Autismus u holčičky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.5.20 05:15

@Aily
Zdravím děkuji,
V dotazníku jsem dala vícekrát ne, např že nenosí věci aby mi je podal a tak, protože to nebylo předtímtak tak částo apod. 2× sme co jsme byli v ordinaci tam má malej vždycky hysterak, což chápu že na doktorku nedělá dobrý dojem. Mě přijde v normě, U me mudr asi ne. :think:
Kdyz si hraje, podívá se na mě, jesi se dívám, případně jde za mnou, vezme mě za prst a dovede mě tam kde potřebuje. Nezavola na mě z vedlejšího pokoje.
Když ukážu, podívá se natu danou věc.
Radost sdílí pokaždé když se vycura do nočníku, poskláda např. Puzzle sama.. Když vidí někde pejska, tak se rozzáří, začne hned baf baaf..
Rituály nemáme, ale např ví že po večerním mlicku se jde k postýlce a hajat a číst pohádka.
Rukama někdy mává, když se vzteka.
No rozumí, když ji třeba řeknu, kde je panenka? A ona pak ji pak podá z bedny na hračky. Nebo že jdeme ham, a už jde do jídelní židličky. Teď si přitáhla nedávno židli přes pokoj aby dosáhla na velblouda na komode.
Hrozně ráda dovádí, že děláme letadlo, nebo že za ní utíkám a ona se schovává.
No ale venku když se jí chce a vidí že nejsou někde zavřená vrátka, tak je zavře. Když změním směr kam nechce, je z toho pěkně haló, sedne si vzteka se, a po chvíli naštvaně jde.
To větší porozumění dnes vyzkouším..

• Citovat
  • Upravit
741
2.5.20 06:48
:srdce:

Příspěvek upraven 10.08.20 v 20:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
5.5.20 23:40
@Anonymní píše:
@Aily
Zdravím děkuji,
V dotazníku jsem dala vícekrát ne, např že nenosí věci aby mi je podal a tak, protože to nebylo předtímtak tak částo apod. 2× sme co jsme byli v ordinaci tam má malej vždycky hysterak, což chápu že na doktorku nedělá dobrý dojem. Mě přijde v normě, U me mudr asi ne. :think:
Kdyz si hraje, podívá se na mě, jesi se dívám, případně jde za mnou, vezme mě za prst a dovede mě tam kde potřebuje. Nezavola na mě z vedlejšího pokoje.
Když ukážu, podívá se natu danou věc.
Radost sdílí pokaždé když se vycura do nočníku, poskláda např. Puzzle sama.. Když vidí někde pejska, tak se rozzáří, začne hned baf baaf..
Rituály nemáme, ale např ví že po večerním mlicku se jde k postýlce a hajat a číst pohádka.
Rukama někdy mává, když se vzteka.
No rozumí, když ji třeba řeknu, kde je panenka? A ona pak ji pak podá z bedny na hračky. Nebo že jdeme ham, a už jde do jídelní židličky. Teď si přitáhla nedávno židli přes pokoj aby dosáhla na velblouda na komode.
Hrozně ráda dovádí, že děláme letadlo, nebo že za ní utíkám a ona se schovává.
No ale venku když se jí chce a vidí že nejsou někde zavřená vrátka, tak je zavře. Když změním směr kam nechce, je z toho pěkně haló, sedne si vzteka se, a po chvíli naštvaně jde.
To větší porozumění dnes vyzkouším..

Když tohle je fakt hrozně těžká - autismus a spol je navíc hrozně zrádný tím, že není žádné jasné kritériium stylu Dělá X, určitě je autista, dělá X, určitě není autista. Spoustu autistických rysů mají i naprosto zdravé děti a postupně ty rysy mizí, pak jsou různé „stupně“ těch specialit od specifické osobnosti po různou míru po legitimní diagnózu. Není ani žádné kritérium stylu, že by autisti měli snížené IQ nebo byli naopak geniální, že by se proti vrstevníkům opožďovali nebo naopak zrychlovali ve vývoji apod. Je to šíleně individuální.

Hysteráky z doktora jsou úplně normální, nějaké rituály jsou úplně normální, důležité je hlavně to sdílení.

Třeba můj syn je od miminka velice společenský, miluje lidi, šrumec, nikdy se nebál cizích… COž autisti moc nemívají. Oční kontakt měl (ale až teď při srovnání se (snad) zdravou dcerou vidím ten rozdíl - on se občas podíval, ona se do mě těma očima neustále upřeně vpíjí), dováděl a laškoval rád…

Prostě se to nedá posoudit na dálku podle pár rysů, to chce, aby někdo dítě opravdu viděl a posoudil jako celek.

Takže spíš by to chtělo kontakovat psychologa nebo ranou péči, jestli mátě pochybnosti a poprosit o konzultaci. Akorát s psychology bývá problém, že často neberou malé děti a dost jich zamrzlo před dvaceti lety a padají z nich moudra jako „Mluví, tak není autista“ „Nebojí se lidí, tak není autista“ a podobně. Takže dobře vybírat.

Není čeho se bát, že vám někde vynadají nebo budete otravovat „zbytečně“. Prostě je fajn se přeptat. Ta Raná péče se liší podle místa bydliště, ale co mám zkušenost, tak jsou skvělí, a většinou ty poradkyně mají samy doma postižené dítě, takže chápou i ty obavy a nejistotu kolem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
5.5.20 23:57

@Nudašeď

Odpověděla bych v podstatě to samé jako v předchozím odpovědi pro Anonymku :o)

Tady je trochu podezřelá hlavně ta nápodoba a opakování, že je slabší. Ale zase to může a nemusí nic znamenat. V komunikaci to může být jak líný chlapeček, tak dítě s problémem, to se bohužel na dálku fakt říct nedá.

Ten neustálý pláč jsme měli taky. Může to být i frustrací z toho, že se s vámi nedomluví, pak se okamžitě vytočí, protože nemůže dát najevo, co chce a potřebuje. Zkuste třeba dětskou znakovku, jeslti by mu nešla. Pár ustálených gest, která usnadní komunikaci. Začít něčím příjemným, co má rád, třeba znakem pro jídlo, houpačku, cokoliv. Znaky si buď můžete vymyslet, nebo použít stávající, třeba z https://www.spreadthesign.com/cs.cz/search/

U nás znaky moc nefrčely, syn nenapodoboval, ale pomohly nám komunikační kartičky. Měli jsme na lednici kartičky s fotkami jídel a činností a on nám vždycky donesl, když něco chtěl. Řevu pak trochu ubylo, protože se aspoň trochu domluvil… Ae kartičky nevím, jestli už jsou vhodné pro takového prcka, pokud vás to zajíma, pogooglete VOKS.

To třepání rukama má syn taky, projevuje tak silné emoce. Pozitivní i negativní, je to horší, když je unavený nebo hodně rozjančený. To má hodně dětí s nějakými neurovývojovými poruchami, ale i některé zdravé.

Doma se hravou formou může provozovat OTA metoda - bude bavit i zdravé dítě a rozhodně se nic neznakzí :ohttps://autismus-screening.eu/…toda_OTA.pdf

A tady můžete najít dotazníky, které se dávají u pediatra, a zkusit si je vyplnit, kolik položek bude nebo nebude sedět a od toho se zase trochu odpíchnout.

https://www.autismus-screening.eu/…-chat-rf-tm/

A rozhodně se nemá cenu plašit, nejspíš to dobře dopadne :o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí