Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Evkad Neuroložka o tom dobře ví, říkala, že to musíme překonat a vydržet, že to přejde, že s tím nemůže nic dělat, protože bere hodně léků na tu epilepsii, doporučila mi meduňkový čaj, ten dávám, ale nemám dojem, že by to pomohlo. Možná jí vadí i neustálý stres ze mě, jelikož pořád dokola je se sousedy nějaký problém, když měla období vloni, že bouchala do nábytku, zakazovali jsme, ale prd platný, tak jim i odpoledne vadilo, že bouchla jednou do skříně, vadilo jim, že je ve vaně a je slyšet jak cáká s vodou, když jsem s ní byla na měsíc na pobytu rehabilitačním, tak vadilo, že jsem neuklidila chodbu, věděli, že nebudu doma měsíc a ten neustálý stres je asi na mě znát no
Nám od nočních děsů pomohl B komplex, ale netuším, jestli byste ho mohli.
@Anonymní píše:
„@Evkad“ Neuroložka o tom dobře ví, říkala, že to musíme překonat a vydržet, že to přejde, že s tím nemůže nic dělat, protože bere hodně léků na tu epilepsii, doporučila mi meduňkový čaj, ten dávám, ale nemám dojem, že by to pomohlo. Možná jí vadí i neustálý stres ze mě, jelikož pořád dokola je se sousedy nějaký problém, když měla období vloni, že bouchala do nábytku, zakazovali jsme, ale prd platný, tak jim i odpoledne vadilo, že bouchla jednou do skříně, vadilo jim, že je ve vaně a je slyšet jak cáká s vodou, když jsem s ní byla na měsíc na pobytu rehabilitačním, tak vadilo, že jsem neuklidila chodbu, věděli, že nebudu doma měsíc a ten neustálý stres je asi na mě znát no
No vím, že je to blbé, ale nemůžete se odstěhovat? Když jste v pronájmu, tak by to šlo snáz než kdyby byl byt váš. Ideálně někam do přízemí, do krajního bytu, abyste měli co nejméně společných zdí se sousedy. Domek by byl asi finančně někde jinde i když ideální v takovém případě. Hlavně, abys byla psychicky v pohodě, pak se třeba aspoň trochu srovná dcera. Musí to být těžké, když jí napomínáš, že je slyšet, že cáká vodu ve vaně
. Jste vlastně obě neustále v napětí ![]()
@Anonymní píše:
@Evkad Neuroložka o tom dobře ví, říkala, že to musíme překonat a vydržet, že to přejde, že s tím nemůže nic dělat, protože bere hodně léků na tu epilepsii, doporučila mi meduňkový čaj, ten dávám, ale nemám dojem, že by to pomohlo. Možná jí vadí i neustálý stres ze mě, jelikož pořád dokola je se sousedy nějaký problém, když měla období vloni, že bouchala do nábytku, zakazovali jsme, ale prd platný, tak jim i odpoledne vadilo, že bouchla jednou do skříně, vadilo jim, že je ve vaně a je slyšet jak cáká s vodou, když jsem s ní byla na měsíc na pobytu rehabilitačním, tak vadilo, že jsem neuklidila chodbu, věděli, že nebudu doma měsíc a ten neustálý stres je asi na mě znát no
Já bych se sousedy určitě nebojovala, ale doporučila bych ti se s nimi sblížit. Jako jakkoli pochopitelné je, že je od vás hluk, jste to vy, kdo je rušíte. Boj nikam nepovede, bude to hroší, sama píšeš, jak jsi z toho ve stresu. Udělej vstřícné gesto a klidně jich udělej víc, pozvi je k vám, napiš jim, vysvětluj, hraj na city, nevím, jaké jsou tvoje možnosti. Ale v každém případě bych se snažila se sousedy domluvit po dobrém, vysvětlit jim situaci, ukázat, že ji řešíš a že je ti líto, že je rušíš. Nemyslím si, že by to nepomohlo.
@meduzza Věřte, že kdybychom měli na to se odstěhovat, tak to už dávno uděláme, jelikož to není ani nám příjemné, ale bohužel nemáme na kauci, já jsem na příspěvkách na dcerku, přítel pracuje ve fabrice, nemáme málo peněz, ale ani hodně a jen terapie a rehabilitace stojí měsíčně 15 000, dalších 15 000 stojí nájem…jinak jsme v přízemí, tito sousedé bydlí přes zeď. Jinak ano, jsme obě, já se děsím toho jaký hluk udělá, aby zase nebyli problémy, myslím, že to vycítí
Dcera měla noční děsy docela dlouho a každou noc a i při odpoledním spaní. Pediatr tenkrát volal na neurologii a než jsme se k nim dostali, tak napsali na pár dnů Diazepam - pomohl (toto mohl napsat pediatr). Poté se to za chvíli opakovalo a zrovna byla nemocná a brala Dithiaden a u ní na toto pomohl i ten. Tenkrát nám neuroložka řekla, že pokud zabere i Dithiadem, že je to fajn. Takže možností je určitě více než to, co se běžně předepisuje.
Myslím si, že u nás to i nějak souviselo (nebo později) s tím, že byla malá a chtělo se jí močit. Nejhorší bylo dostat ji na toaletu - to se prala jako lev
.
Později noční děsy neměla, ale stejně jsme vždy museli čekat dvě hodiny po usnutí, abychom ji dovedli na záchod - chodila po bytě a netrefila.
@hanka.br. Ano, o to jsem se snažila, na kafe nepůjdou, zvala jsem je všechny, prý ne, prý má jejich syn zakázáno se přibližovat k mojí dcerce, aby prý od ní nepochytil nevychovanost, pak mi poradila, abych jí cituji " spráskala prdel, že si nesedne". Dostali ode mě knihu o autistických dětech, na papíře napsané odkazy na videa Děti úplňku a jiné, vysvětlovala jsem dvě hodiny na chodbě jaký máme problémy, jak problémová je malá apod. Obávám se, že se do té knihy ani nepodívali, tenkrát a to je asi měsíc zpět když jí toto začalo, měla horečky, střevní chřipku, tak mě řekli, že to je sice smutný, ale že oni se chtějí vyspat a to jsem jim tam doslova brečela, omlouvala se, pak byl měsíc klid a teď toto
Sousedy celkem chapu, že jsou na nervy, opakovane nocni buzeni musi byt pro ne horor. Ale jejich zpusob, jak vam to sdeluji, je tedy nechutny. Snazila bych se co nejvic ruseni eliminovat. Tj. - je moznost dceru presunout do pokoje vzdalenejsiho od sousedovic loznice? Nemuzete instalovat nejake protihlukove panely? Divala jsem se, ze neco prodava treba Ikea (https://www.ikea.com/…da-00427366/), to by nemusel byt trvaly zasah do bytu a majitel by s tim nemusel mit takovy problem.
A jinak bych se snazila nezavdavat zaminky k dalsim konfliktum se sousedy, kdyz uz je situace i tak vyhrocena. Uklid spolecnych prostor mohl udelat bud manzel, pokud tam byl, nebo jste se mohli domluvit s nekterymi sousedy na vymene terminu. Proste se nechovat tak, ze nemocne dite je generalni pardon. Mate to tezky v hodne smerech ![]()
Máme to za sebou. S autistickym synem.Nam pomohl každý večer bylinný čaj na klidně spaní. Nechala jsem namíchat přímo od bylinkarky, plus samozřejmě omezení tabletu a televize. Trvalo to odbourání asi 3 týdny. V bytové je to průser, my jsme v domě, ale každodenní vstávání několikrát za noc.. Byla jsem úplně vyřízená.
@Evkad jaj, Diazepam brala na záchvaty, ty velké, grand mal, dávali jsme do zadečku, pak jí změnili léčbu a už ho doma nemám, zkusím tedy přes pediatra, dithiaden tu mám, zkusím, jen si zkusím vyhledat s čím se to nemá brát, s jakou látkou, v tomhle musíme být právě opatrní, protože ne všechno se snese s ostatními léky ( bere 4 antiepileptika denně)
Take mame za sebou nocni hysteraky. Nepomahalo nic, jen cas. Nastesti nikdo ze sousedu nerekl ani slovo. Stejne mi to bylo neprijemne. Bylo to krusne obdobi a nerada na nej vzpominam. U nas nakonec fungovalo vzit dite na klin a pohupovat. Ale nejdriv se muselo vykricet
Co radi psychiatr? Na afekty se casto uziva Risperdal, ale nevim, zda i na nocni hysteraky.
@Ninnna děkuju za odkaz kouknu se, ano, eliminovat se snažíme, když začne, snažím se jí dostat do obýváku, který je vzdálenější, ale zřejmě to nepomáhá, protože i tak je to budí. Na úklidu jsem byla domluvena předtím s druhou sousedkou, ta přísahala, že vytírala, já tu nebyla, takže kde je pravda nevím, mohla se na to vyprdnout, neříkám, že ne. Já se právě snažím vycházet, s nikým jiným problém nemáme, dokonce když nám zmizeli věci ze sklepa, varovala jsem i je, aby si na to dávali pozor, že tu asi běhá nějaký zloděj, vždycky pozdravím, snažím se se usmívat, zkrátka se snažím být milá a tak, není to tak, že bych na ně celý dny držkovala, tentokrát ano, ulítli už i mě nervy, za zdí a zavřenýma dveřma jsem si zanadávala, což slyšela tedy. Dokonce jsem jí nic neřekla ani když dcerce vyvolala ona sama záchvat, až jsme museli do nemocnice, protože při sexu tak hlasitě sténala, že malou vzbudila a malá měla záchvaty vždy po probuzení, neřekla jsem jí ani popel
@Anonymní píše:
Máme to za sebou. S autistickym synem.Nam pomohl každý večer bylinný čaj na klidně spaní. Nechala jsem namíchat přímo od bylinkarky, plus samozřejmě omezení tabletu a televize. Trvalo to odbourání asi 3 týdny. V bytové je to průser, my jsme v domě, ale každodenní vstávání několikrát za noc.. Byla jsem úplně vyřízená.
Co bylo prosím v tom čaji? Vyzkoušela bych ![]()
Ahoj holky, já už nevím co dělat. Bydlíme v celkem velkém městě v cihlovým paneláku, kde je spousta dětí. Máme středně těžce postižené dítě, dceru, je jí 5. Má epilepsii, adhd, autismus a poruchu pozornosti a řeči, hodně často má hysteráky a hlavně v noci, respektive ráno třeba v 5. Vzbudí se z neklidného spánku a nedá se utišit ničím, promluvíme, řev je větší, dotknete se jí, řev je větší a i když se snažím s tím něco dělat nemůžu. Antidepresiva brát nemůže mi řekla neuroložka, protože by měla větší a horší epi záchvaty, léky by se mohli rušit, sousedi nám tu v noci mlátí na topení, zeď, zvoní, řvou, že prý nic nedělám a že jejich děti kvůli nám budou mít trauma, když je budí malá s hysterákem. Nejdřív jsem se to snažila pochopit, omlouvala se, ale už i mě rupli nervy, protože skutečně se snažím, s majitelem bytu jsem řešila odhlučnění zdí, prý to není reálné a možné mi řekl a bez jeho souhlasu nemohu nic. Dcera má toto už měsíc, nutno podotknout, že je to tak 2× do týdne, zbytek je klidnější, podle sousedů je to prý denně i když vím, že není. Už nevím co s tím, vyhrožují policií, sociálkou, soudem, abychom se vystěhovali, že mám doma rozmazlenýho parchanta mi řekli a že jí mám vyhodit z okna ( sami mají dítě, syna), už nevím co s tím máte někdo nějakou radu? Děkuji moc