automobil v podnikani
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
automobil v podnikani
Nevim, jestli to neni zbytecne resit, ale zajima me to.
Manzel je podnikatel (fyzicka osoba) a ma na firmu napsane auto. Chtela bych ho zacit pouzivat i ja, ale nevim jestli by nevznikl nejaky problem v pripade nehody a ja bych auto ridila. Jestli by nebyl problem s pojistovnou a nebo tak. Fakt nevim, jak to funguje. Mema nekdo zkusenost? Dik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
my máme auto v podnikání (čímž myslím na leasing,psané na ).Autem normálně jezdím i já,v knize jízd své jízdy vykazujem jako soukromé,čímž se nám krátí odpočet daně pro FÚ (jestli to dobře vysvětluju-z DPH nám vrátí méně na poh.hmotách a z leasingu)
Už se mi podařilo i auto „ťuknout“ a i když jsem v době nehody řídila já,nebyl ze strany pojišťovny se zaplacením škody žádný problém.Jen manžel musel podepsat,že o jízdě věděl,schválil jí a zaznamenal jí do knihy jízd jako soukromou.
- Citovat
- Upravit
Ahoj
je to takhle:
Pokud používáte automobil v obchodním majetku (nebo v leasingu s uplatňováním splátek do výdajů) i pro soukromé účely
- z hlediska daně z příjmů: měly by se poměrně krátit daňově uplatňované výdaje (odpisy, pohonné hmoty, údržba, pojištění,dálniční známka…) mimo silniční daně, ta se nekrátí. Obdobně se krátí i případné příjmy např. od pojišťovny po nehodě. Poměr se stanoví obvykle na základě knihy jízd - nutno psát, označovat soukromé jízdy - mno, samozřejmě se to všelijak falšuje, zpětně těžko dokazovat, jestli jel podnikatel pro materiál nebo jeho manželka pro děti na kroužek, ale v autě by měl být nějaký záznamní sešit, kam se hned při vyjetí píše tachometr, řidič a účel cesty, příp. soukromá jízda - pro případ dokazování a vyšetřování např. při nehodě
- pokud je manžel plátce DPH :
- u provozních výdajů dtto (krácení odpočtu prostřednictvím „dokladu o použití“ - pokud má účetní, měla by to znát), problém je, že se to musí dělat při každém přiznání, tedy přinejmenším čtvrtletně- pokud při pořízení auta uplatnil DPH (je to dodávka apod.) - je to problém, protože většina kapacit se shoduje v tom, že při použití takového auta pro soukromo by měl uplatnit stejnou DPH na výstupu, jako kdyby auto pronajal úplatně „za cenu obvyklou“ - a teď babo raď, jednak by to bylo každopádně hodně, jednak to téměř nelze udělat tak, aby to bylo nenapadnutelné - takže doufám, že se jedná o běžný osobák nebo ještě lépe nejste plátci
- U pojišťovny nevidím problém, ty by to celkem nemělo zajímat kromě toho, co psala předchůdkyně v diskusi.
Tak zdravím, Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A musi se to nekde dopredu nahlasit, ze se auto bude pousivat i k soukromym ucelum?
Jestli ne tak je teoreticky mozne, aby jsem s nim jezdila a doukud se nestane nehoda a nebo me nezastavi policie, tak nikdo nevi, ze s nim nejezdi jen manzel.
Kniha jizd by v aute mela byt a nebo to je povinost ji tam vozit? Myslim tim zaznamni sesitek o ujetych kilometrech atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dopředu se to nikam nehlásí.
Nějaká forma záznamů o provozu vozidla by v autě být měla, ale nemá to nic společného s účetnictvím a daněmi, stanovuje to snad zákon o provozu na pozemních komunikacích nebo nějaký takový, ale nevím, že by to u malých aut chtěl někdo někdy vidět.
Kniha jízd je povinná jako doklad o tom, jak bylo auto užíváno, pro případnou daňovou kontrolu, ale většina lidí ji samozřejmě píše více méně zpětně (mno - zažila jsem i za více let).
Musíte si to srovnat sami se sebou a s tím, jak jste v těchle věcech úzkostní a nebo spíše lehkomyslní. Ideální by bylo záznamy v autě mít a průběžně je psát, ale když to dělat nebudete, pravděpodobnost toho, že to v nějaké situaci bude na závadu, je minimální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Diky moc za odpoved. Ja mam totiz jeste jedno soukrome auto s kterym jsem jezdila a ted se trosku rozsypalo
a je na cekacce v opravne. Tak potrebuju sem tam vyuzit manzelovo firemni. Proto me to zajimalo, protoze nahoda je blbec a kdyby neco, at mam prehled.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit