Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud použiješ obrázek něčí bez souhlasu autora, je možné, že by ťe pak dal k soudu za porušení autorských práv. Záleží, kde po pak používáš - když je to třeba v rámci organizace - uděláš prezentaci pro zaměstnance, tak to nikdo asi řešit nebude. Ale pokud uděláš něco, co budeš publikovat veřejně a pod jménem konkrétní firmy, tam už je možné riziko napadnutí.
Na obrázky existují tzv. fotobanky
http://www.fotobanka.cz/index.php?…
Noo, buď se obrázky kreslí nebo fotí.
Můj je kreslí a pak je dává do fotobank.
Ty si je tam jako zákazník můžeš koupit za pár centů nebo mívají i nějaké free ke stažení.
Zadarmo asi není nic
ale to jistě víš.
Řekla bych že když jde o komerční prezentaci, kde ty té firmě za svoji práci účtuješ, tak bys měla platit i za obrázek z netu
logicky ![]()
Rozhodne nic stazeneho, bud svoje, nebo zaplatit. Pak by to mohlo byt pekne drahe. A taky bacha na pismo, malo co se muze pouzivat jen tak.
Na googlu v rozsirenem hledani se da zadat, ze chces jen free obrazky-volne uzivat, sdilet i ke komercnim ucelum
Obrázky můžeš taky kupovat za pár šupů na fotobankách, pak je podle druhu licenceš můžeš používat. Bacha na free databáze, je v nich spousta obrázků, které jsou někde ukradené. Jinak některé fotobanky mají free sekci - např dreamstime. Pokud já, jako autor obrázku, zjistím, že se někde vyskytuje, chci za něj zaplatit a obrázek stáhnout. Není to tak těžké, protože jakožto majitel jsem vlastníkem autorských práv. Už jsem měla spor s jedním deníkem - nakonec pochopili a zaplatili přes 10 tis.. ve sporu by to šlo mnohem výš..
@Lenka512 fotobanka.cz je na pytel.. už 3 roky se tam řeší akorát problémy
mnohem jednodužší je získat obrázky a kresby na zahraničních… mmchdm, na té české fotobance zaplatíš asi 50× a víc tolik, co na zahraniční..
@habet píše:
Na googlu v rozsirenem hledani se da zadat, ze chces jen free obrazky-volne uzivat, sdilet i ke komercnim ucelum
To je vlastně pravda, když tam je free, je tam pak popsaný způsob užití.
Ahoj, mám dotaz na všechny, ale byla bych ráda hlavně za zkušenost zdejších adminů nebo jejich kolegů, co tvoří web. Jak je to s autorskými právy na obrázky na internetu? Dostala jsem nabídku dělat pro jednu menší organizaci letáky a web. Dosud jsem si hlavu nelámala s tím, že občas stáhnu někde na netu kreslený obrázek a vložím na web nebo do letáku, např. sněhuláka, vánoční stromeček apod. ale to asi není správný postup.
Zajímalo by mne, za jakých podmínek se může takový obrázek použít. Existuje nějaká databáze „free“ obrázků?
A adminů se ptám, co by dělali, kdyby zjistili, že někdo používá např. to mimino z loga emimina? A jak je to s autorskými právy na tenhle obrázek? Já si pamatuji z dřívějších dob, že tohle mimino - celé sedící a držící ceduli, kde se dal doplnit jakýkoli nápis kolovalo všude po netu. Ale teď už ten obrázek vidím jen s logem Emimina. Tak jak se to dělá, abyste získali práva na takový obrázek?
Prosím pochopte i mou anonymitu, nemusí každý vědět, že ty obrázky v mých dosavadních výtvorech nemám správně „ošéfované“.