Autorská práva - obrázky

Anonymní
19.3.13 08:43

Autorská práva - obrázky

Ahoj, mám dotaz na všechny, ale byla bych ráda hlavně za zkušenost zdejších adminů nebo jejich kolegů, co tvoří web. Jak je to s autorskými právy na obrázky na internetu? Dostala jsem nabídku dělat pro jednu menší organizaci letáky a web. Dosud jsem si hlavu nelámala s tím, že občas stáhnu někde na netu kreslený obrázek a vložím na web nebo do letáku, např. sněhuláka, vánoční stromeček apod. ale to asi není správný postup. :nevim: Zajímalo by mne, za jakých podmínek se může takový obrázek použít. Existuje nějaká databáze „free“ obrázků?
A adminů se ptám, co by dělali, kdyby zjistili, že někdo používá např. to mimino z loga emimina? A jak je to s autorskými právy na tenhle obrázek? Já si pamatuji z dřívějších dob, že tohle mimino - celé sedící a držící ceduli, kde se dal doplnit jakýkoli nápis kolovalo všude po netu. Ale teď už ten obrázek vidím jen s logem Emimina. Tak jak se to dělá, abyste získali práva na takový obrázek?
Prosím pochopte i mou anonymitu, nemusí každý vědět, že ty obrázky v mých dosavadních výtvorech nemám správně „ošéfované“.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7569
19.3.13 08:57

Pokud použiješ obrázek něčí bez souhlasu autora, je možné, že by ťe pak dal k soudu za porušení autorských práv. Záleží, kde po pak používáš - když je to třeba v rámci organizace - uděláš prezentaci pro zaměstnance, tak to nikdo asi řešit nebude. Ale pokud uděláš něco, co budeš publikovat veřejně a pod jménem konkrétní firmy, tam už je možné riziko napadnutí.
Na obrázky existují tzv. fotobanky
 http://www.fotobanka.cz/index.php?…

• kde si předplatíš a pak od nich můžeš stahovat obrázky jaké chceš a jsi chráněná tou platbou. Jestli něco dávají i zdarma, je to super. :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
19.3.13 08:59

Noo, buď se obrázky kreslí nebo fotí.
Můj je kreslí a pak je dává do fotobank.
Ty si je tam jako zákazník můžeš koupit za pár centů nebo mívají i nějaké free ke stažení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
19.3.13 09:53

Zadarmo asi není nic :D ale to jistě víš.

Řekla bych že když jde o komerční prezentaci, kde ty té firmě za svoji práci účtuješ, tak bys měla platit i za obrázek z netu :think: logicky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
19.3.13 10:02

Rozhodne nic stazeneho, bud svoje, nebo zaplatit. Pak by to mohlo byt pekne drahe. A taky bacha na pismo, malo co se muze pouzivat jen tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
19.3.13 10:14

Na googlu v rozsirenem hledani se da zadat, ze chces jen free obrazky-volne uzivat, sdilet i ke komercnim ucelum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.3.13 10:19

Obrázky můžeš taky kupovat za pár šupů na fotobankách, pak je podle druhu licenceš můžeš používat. Bacha na free databáze, je v nich spousta obrázků, které jsou někde ukradené. Jinak některé fotobanky mají free sekci - např dreamstime. Pokud já, jako autor obrázku, zjistím, že se někde vyskytuje, chci za něj zaplatit a obrázek stáhnout. Není to tak těžké, protože jakožto majitel jsem vlastníkem autorských práv. Už jsem měla spor s jedním deníkem - nakonec pochopili a zaplatili přes 10 tis.. ve sporu by to šlo mnohem výš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.3.13 10:21

@Lenka512 fotobanka.cz je na pytel.. už 3 roky se tam řeší akorát problémy :zed: mnohem jednodužší je získat obrázky a kresby na zahraničních… mmchdm, na té české fotobance zaplatíš asi 50× a víc tolik, co na zahraniční..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
19.3.13 10:33
@habet píše:
Na googlu v rozsirenem hledani se da zadat, ze chces jen free obrazky-volne uzivat, sdilet i ke komercnim ucelum

To je vlastně pravda, když tam je free, je tam pak popsaný způsob užití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová