Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Sedačky 9-25 nedělají žádné značkové firmy, protože nejsou tak dobré, ( stejně jako většina vícekategorických).
Značkové firmy dělají vždy jednokategorické sedačky, tudíž 0-13, 9-18 a 15-36, které zabezpečují nejlepší ochranu vždy pro konkrétní váhovou kategorii dítěte. a každý kdo do sedaček dělá Vám určitě doporučí jít do 9-18, vždyť to není na chvíli, je to do cca 4 let.( po té 9-25 stejně musíte koupit další 15-36, stejně jako po sedačce 9-18, takže následná sedačka Vás nemine).
A z toho odkazu, jistě tam nepíšu, že Babypoint nemá žádné testy, protože se nedělá dlkouho, ale je to proto, že ty nezávislé testy ADAC/ OAMTC se dělají v německu a rakousku, a protože se v těchto zemích tyto sedačky neprodávají, tak je ani nemůžou testovat, když je nemají kde koupit, ev. někteří výrobci nechtějí dát k testům.
Ostatně určitě Vám doporučím jít do osvědčené značky, která tímto testem prošla, a tudíž máme hmatatelný výsledek, jak je dobrá či nikoliv.
Ještě k tomu kódu: ECE R 44/04, nebo 44/03, to je homologace sedačky, že smí být provozována na evropských silnicích, bez ní se sedačka nesmí ani prodávat, ani používat, a bohužel k této homologaci aby ji výrobce na sedačku dostal stačí když sedačka plní určité normy- tj. např,, že materiály nejsou toxické, materiály mají určitou požární odolnost, sedačka má určité rozměry, pásy mají určitou pevnost, kovové části nepodléhají korozi…, a bohužel nemusí k homologaci být Crashtest, který třeba dělá to ADAC, kde se nakonec dozvíte, jak je sedačka dobrá v bezpečnosti, či nikoliv, což by mělo být asi jedno z nejdůležitějších kritérií. Takže i nekvalitní sedačky, které při crashtestu neobstojí mají homologaci a proto určitě vybírejte sedačku, která prošla dobře v testech.
myslím, že všechno, co je universálnější, je v určitém směru kompromisem… v bezpečnosti a i pohodlí dítěte v autě kompromisy nedělám…
myslím, že když odmyslím bezpečnost sedačky, která je nade všechny pochyby nejdůležitější věc, i pohodlí dítěte je důležité a z vejce jde většina dětí před rokem, a je sakra rozdíl v ročním a 4letém a v 9 a 20kg dítěti… prostě nemůže vyhovovat pouze jedna sedačka…
vím, že skoro jediná sedačka, která vyšla dobře v téhle kategorii, resp. 9-36kg je kiddy confort pro. 9-25 měly dost špatné výsledky…
vybírala bych 9-18kg, třeba moje 5,5letá neteř (fakt drobísek), v ní jezdí do teď…
OT - steeve, třeba nakoukneš znovu… synovi se dneska podařilo vytáhnout ruce z pásů (romer safefix), málem mě trefilo, utahuju tak, že mám pocit, že ho zadusím, ale nějak plíživě se mu povedlo postupně ruce prostrčit.. může být nějaký problém v té sedačce? jako že pásy povolí… ?? dříve nám při utahování jako proklikávaly, teď už ne-e… nejsou mu ještě 2..,ale sílu má velikou…
Natašo- vy máte na Safefixu Click a Save systém? jestliže Vám kdysi proklikávala při dotažení tak asi ano, takže i nyní musí kliknout, pokud nekline tak není dost utažená, takže dotahovat dokud neklikne.
Ojoj, omlouvam se za nepresne citovani. Takhle vznikaji famy…
OK, myslim, ze uz mam jasneji, resp. spis jasno ![]()
Diky moc, k.
Steeve, ano, ze začátku pásy proklikávaly, v květnu jsme jí dávali do reklamace kvůli noze a od té doby nekliká. i když bych syna pásem zadusila, neklikne… manžel má docela sílu a utahuje hodně moc, to on si toho všimnul. sedačka, kterou jsme měli jako náhradní to nedělala… nevím, co si o tom mám myslet… ![]()
no tak to taky nevím, musel bych to vidět, zkus mi třeba poslat fotku sedačky, ať vím stoprocentně jestli má CaS systém, a pokud ano, tak by měla stále klikat, dole je můj mail, tak mi kdyžtak napiš a zkusíme to pořešit
díky moc, fotku pořídím. jinak je kupovaná v září 2008, safefix trendline marcel… bylo to standardně co se prodávalo, žádná akce na jinou kolekci nebo tak..
jestli CAS nemá, nevím, proč předtím klikala, …
jo, na papíru o reklamaci od dovozce mám číslo R93157000, na faktuře ne..
2STEEVE:
prosim prosim, jeste mi napiste - jak se tvarite na ojete autosedacky? Chtela bych Romer Kinga, ale max. do jakeho roku mam jit? Resp. je nejaky vetsi rozdi mezi treba letosnim a r. 2007?
Diky, katka
Když budeme porovnávat stejnou sedačku, třeba King plus, tak modely 2007, 08, 09 se liší pouze potahem- jinak jsou stejné.
U ojeté sedačky bych šel pouze do takové, u které znám její historii- takže třeba od kamarádky, kde vím, že nebyla bouraná a pod.
Stáří pouze takové, abych tu sedačku dokázal využít, vzhledem k tomu, že se sedačky mají po 4-max. 6 letech vyřadit z provozu, tak u sedačky 9-18, kterou budu potřebovat na další 3 roky bych šel do max. 3 roky staré- ne starší, to už pak nemá význam.
A da se nejakym zpusobem poznat, ze sedacka byla bourana? - Krome jasne viditelnych priznaku, jakoze to bude nekde napraskle apod.?
Jinak moc dekuju za info ![]()
dá se poznat pouze velké poškození, ale jestli jsou uvnitř sedačky mikrotrhlinky, které při příštím nárazu povolí a sedačka se rozpadne to nikdo pouhým okem nepozná, na to jsou přístroje- dají se sedačky otestovat u výrobce, bohužel tento test sedačky je dražší než sedačka nová
No Steeve, ponevadz a protoze nejdou tyhle ojety sedacky sehnat a protoze mi tak hezky odpovidate… tak se teste na obchod ![]()
Diky, katka
Dobry den,
snazim se vybrat autosedacku 9-x kg. Libilo by se mi 9-25 kg, ale pokud budu hledet na nejakou bezpecnost, tudiz znacky Romer/MaxiCosi, ktere jsou pry nej, tak v tomto kg rozmezi zadne nemaji…
A tak se ptam:
… Se mi proste nechce kupovat sedacku „jen na chvili“, resp. do tech 18 kg

Se omlouvam, ale jsem z toho teda zmatena
Diky, katka