Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
A k čemu je polohování, když jedete krátkou trasu? Na začátku dáte nespící dítě do sedačky, poloha vzpřímená, aby vidělo.
Jedete, dítě usne. Zastavíte, aby jste změnila polohu?
Mně osobně přijde polohování jako super věc, ale na dlouhé cesty.
Takže naše úvaha, že bychom rovnou pořídili Cybex ISIS fix 9-36 pro roční dítě s váhou 11kilo je špatná? Máme opravdu velké dítě a když vidíme, jak je dlouhý (92cm)tak si říkáme, jestli mu sedačky 9-15 nebudou hned malé. Švagrová má Romer king myslím a našemu prckovi mi přijde akorát, tak jsme uvažovali rovnou o větší kategorii. Váš názor prosím steeve?
Proč si myslíte, že ta úvaha je špatná? Pro 11 kg dítě lze sedačku 9-36…
@Eidž píše:
A k čemu je polohování, když jedete krátkou trasu? Na začátku dáte nespící dítě do sedačky, poloha vzpřímená, aby vidělo.
Jedete, dítě usne. Zastavíte, aby jste změnila polohu?
Mně osobně přijde polohování jako super věc, ale na dlouhé cesty.
Ano, nemám s tím problém na 10 vteřin zastavit, sáhnout dozadu a napolohovat sedačku. A ve městě to zvládnu na červenou, takže žádné zastavování navíc.
Jasně. Až budete mít dvě děti, tak aby jste sáhla za sedadlo řidiče… hmmm.
A jelikož usnou a spí i bez polohování, tak v tom problém nevidím.
Chci jen říct, že je super, když jakákoliv věc, má tisíce nastavení, hejblátek, funkcí. Jenže to pak stejně sklouzne do toho, že se to jednou nějak nastaví a pak to tak je (takže v případě cenového rozdílu věci s nastavením vs bez nastavení jde o vyhozené peníze) nebo člověk používá jednu funkci (pere pořád na ten samý program, myčka, nastavení zvuku a obrazu na TV, atd. atd.).
@Eidž Já 2 děti mám a jde sáhnout i za sedadlo řidiče… a ta sedačka se nepolohuje proto aby se jim lépe spalo, ale aby ve spánku nepřepadávaly dopředu…
To je dobrý argument!
Jenže u sedaček co mám (Cybex Pallas a Solution) je v límci opěrka hlavy se 3 polohami, která má dle výrobce zajistit, že dítě má hlavu ve spánku opřenou a nepřepadává.
A teď kruhem v mém případě potvrzuji, že sedačky nepolohuji, protože mě děti spí v sedačce, s hlavou tam, kde mají.
Pokud by dítě mělo hlavu dolů, tzv. přepadlé, tak rozhodně polohovat - o tom žádná. V případě bočního nárazu, by to pro dítě bylo hodně špatné.
Ti, co mají dobrou sedačku, nepolohují, Ti, co ne, polohují.
Protože obě skupiny potřebují, aby dítě bylo v sedačce, s hlavou v límci.
![]()
PS:
otočit se ze sedadla řidiče jde, ale šáhnout do míst, kde je páčka na polohování - jste hadí žena. Běžný chlap to nedá.
@Eidž Tak my máme v jednom autě taky Cybexku a když dítko usne, tak spí zásadně s hlavou položenou (spadlou) na pultíku, takže to asi nebude tím, že by sedačka byla dobrá nebo špatná ![]()
A třeba Romerka, kterou mám ve svém autě má polohování zepředu, takže tam není problém dosáhnout.
Zkuste změnit sklon opěrky hlavy, má tři polohy.
Ale z místa řidiče to nedáte, ani Vy. ![]()
Já mám teda jak pallasku tak isis, obě fix verze. pallasku jsem polohovala do toho roka tak do dvou, teď už ani na dlouhé trasy ne. spí v sedě. jak kdy, někdy přepadne na pultík, resp. si na něm ustele, někdy zapadne do límce. z pozice řidiče dokážu sáhnout na červené za sedadlo a hodit ho do sedačky, když ne, udělá to za mě starší vedle sedící dítě. horší je to s tím starším, když usne. byť má solution Xfix, někdy se stane, že přepadne přes pás, není to sedačkou, ale dítětem, které se zrelaxuje a stačí trochu hůře sedět.. a je to.. takže bych přímo netvrdila, že cybex je tak super, že děti nepadají dopředu.. ta opěrka hlavy je fajn, ale my jí máme trvale na tzv. leh, a vliv to extra nemá..
jinak @evza9 úvahu jsem měla úplně stejnou a jsem dodnes ráda, že jsem prodala safefix od romerea po starším klukovi a koupila pallas. protože jinak by už mladdší musel do 15-36kg, a to jsou mu 3 roky. sice má 97cm, ale do kinga se nevejde - čučí mu hlava moc vysoko.. stejně jako staršímu tehdy před 3 lety.. takhle jezdí pod pultíkem a díky váze 15kg s džínama ještě dlouho bude. doufám. vejde se bez problémů. takže za mě, z osobní zkušenosti, kurá do Cybex pallas. (ISIS bych nevolila, mám obě a v pallasu mi přijde více schovaný, má dobré testy, i pak jako 15-36kg, u isis to není až tak žhavé.. - u nás slouží nouzově v tchánově autě pro vnoučata od roka do 11let věku
, na to vynikající a jedinou volbou.. )
Ahoj, myslíte, že bude vhodná tato sedačka pro dvouleté dítě? Četla jsem tady, že opěrka zad lze polohovat a díky izofixu v autě, může mít dítě pohodlnou polohu pro odpočinek či spánek. Také se bojím pultíku, že ho syn nebude chtít. Ale sedačka se zdá kvalitní a cenově přijatelná. Původně jsem chtěla jít do Romer king plus, ale zdá se docela malá, myslím, že by ji měl tak na rok. Pořád se rozmýšlím a nevím. ![]()