Autosedačka Neptune

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7159
23.6.10 08:13

Niky, trošku sis odpověděla sama, je potřeba zpřísňovat normy, sedačky se homologují podle normy ECE R 44/.., nyní je za lomítkem 04, povolená ještě i 03, ale tato norma 44 vznikla v roce 1968, a akorát se 4× upravila, proto to 03, 04. Nicméně podle této normy se musí dělat testy pouze čelní a v rychlosti 50km/hod. Proto ADAC dělá testy nezávislé svoje, nejsou povinné, ale dělá čelní v rychlosti 65km/h, a navíc dělá i boční, takže tu rychlost a zatížení posouvá dopředu, proto, sedačka , která projde dobře u ADAcu vydrží více než sedačka která plní pouze nnormu ECE R 44/04- ale ty jsou povinné pro výrobce.
Ale zase na druhou stranu, ono těch 50km/h na stolici, která to napálí do betonové kostky je jako když to opravdu v 50 napálíte do zdi, a když se 2 auta střetnou, tak mají deformační zóny a trochu se té nárazové energie pohltí, tam to odpovídá přibližně 90-100km/h, záleží z jakého úhlu je ten náraz veden, nejvíce deformačních zón je ve předu auta, no a u té rychlosti 65 co dělá ADAC už se pohybujeme ve skutečném provozu na 130, takže tam už to je reálnější i pro dálnici.
Takže sedačka , která prošla dobře testem ADAC, tak ochrání dítě i ve velké rychlosti na dálnici( jen to nesmíte napálit do sloupu, nebo pod kamion, tam není z čeho tu energii ubírat, tam je to natvrdo- ale to ani z auta nic nezbyde), takže raději nebourat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1029
23.6.10 13:01

Jasně…jsem pro tvrdší normy, jestli bude někde demonstrace, hlásím se do prvních řad :lol: … Mělo by se teda řešit jejich zpřísnění. Je fajn, že někdo zkouší autosedačky v tvrdších podmínkách…ale jejich prosazení je zřejmě na výrobcích a naší legislativě. Jen taky chci říct, že i když nejsou ty normy zatím tak tvrdý, tak je prostě musíme respektovat a neříkat, že jsou tím pádem otestovaný autosedačky podle nich špatný. No ono napálit to do sloupu ve 130km/h nebo pod kamion…tak tam už rozhodně není co řešit, asi je nám všem jasný, jak by taková nehoda skončila :cry: a je jedno, jakou kdo měl autosedačku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
23.6.10 14:34

Steeve, děkuju za objasnění deformačních zon, ač dva semestry fyziky za sebou, tohle mě minulo a hlavně tehdy šlo převážně o elektriku a atom :D takže v tomhle trochu plavu.. nicméně jsem ráda, že sedačka tímpádem něco vydrží..

Niky, když ono je to právě hrozně těžké.. vím, jak se dělají vyhlášky, normy v EU, zákony u nás.. prostě, než se něco změní a tak (a hlavně jakým směrem..), je daleko jednodušší, že ADAC už to tak prostě provádí, bez ohledu na normy a nutí tím vlastně výrobce autosedaček zlepšovat kvalitu. je to prostě tlak trhu a spotřebitele. což vlastně vůbec není špatné!

taky myslím, že by měla existovat jednotná evropská norma, ale nejsem idealista a vím, že na tohle spoléhat nemohu. to asi dřív naprší a uschne,.. nebo moje děti vyrostou..bohužel.

myslím, že musíme naopak říkat, a hodně nahlas, že sedačky co neprojdou uspěšně ADAC testem, nejsou bezpečné, nebo že dokonce jsou nebezpečné, protože jinak se bude výrobce řídit pouze ECE normou a bude to ke škodě nás uživatelů! jak píšu výše, prostě tlak spotřebitele udělá více, a rychleji, než nějaká norma odněkud shora (a ta bůhví jaká by byla.. ehm.. po některých zkušenostech.. ). je to přece základní vlastnost trhu. nabídka/poptávka.

navíc, ne každý právě tyhle informace má. proto myslím, že je nesmírně důležité je neustále křičet do světa! neustále zdůrazňovat, jak se věci skutečně mají! a kdo ví, třeba když nás bude křičet hodně, někdo nás uslyší!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
23.6.10 14:58

Natašo, ono ani s tím křičením se mnohdy nic nezmění, jen pro informaci, možná si to už četla, několikrát jsem upozorňoval na Nebezpečné sedačky- viz info zde: https://www.emimino.cz/…dacky-28617/
psal jsem na ČOIku, na ministerstvo dopravy,dopisoval jsem si s Besipem, bylo to několikrát v televizi,a neděje se nic, ty nebezpečné, co neprošly testem se prodávají dále, protože holt splňují starou normu, která stále platí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
23.6.10 15:53

Já to taky nechápu- kdyby jste věděli kolik se toho kvůli právu EU musíme učit navíc a jsou to blbosti!!!!!!(Třeba dotace EU,ale to sem nepatří)Ale autosedačky nikdo neřeší- ve svém okí má tolik lidí,kteří vědomě vozí své dítě v nebezpené autosedačce a je jim to jedno,tak kdyby byl za to postih(což si neumím v praxi přestavit),tak by si to snad nedovolili,ale úplně nejlepší by bylo,kdyby vůbec nesměli přijít na trh-ty jo Steeve,ty fakt bojuješ jako lev,snad to bude někdy k něčemu platný :palec:
Nat souhlasím,musíme křičet,mám teda pocit,že moc nikdo neposlouchá,že neposlouchaj ty orgány veřejný moci s dá asi čekat,ale že i rodiče,to fakt nedokážu pochopit!!!! :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí