Averze na dceru

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
29.10.23 11:53

Averze na dceru

Ahoj holky, předem se omlouvám za anonym, ale vůbec na sebe nejsem hrdá a dost se za své pocity stydím. Mám 9 letou dceru která poslední půl rok jde již do puberty (potvrzeno doktorkou). Jsem již úplně na dně a jen na ni štěkám a jsem na ni v různých situacích dost protivná. Pak mi je to líto, ale proste v tu chvíli se neudržím a ty negativní emoce ventuluji. Aby jste mě nepochopili zle, ja ji samozřejmě miluji a udělala bych pro ni první poslední, ale poslední půl rok mám prostě radost, když je ve škole, u kamarádky nebo u prarodičů a vůbec mi nechybí ba naopak jsem naštvaná, že už jde domů. Proste poslední dobou neposlechne, na všechno má milion vymluv a milion řečí. Chvilku je skvělá a během vteřiny začne,,prskat", urážet se, nafukovat :zed: :zed: :zed: :zed: Všechno ji musím říct 20× a udělá to až když začnu ječet. Navic začala být dost otravná a naschvál dělá co mi vadí. Třeba mazlení, me nevadí se porazit, i jsme se vždy hodně mazlili, ale vždy mi vadilo, když viděla, že třeba vařím, vytírám nebo dělala cokoliv jiného a ona přišla a začala být vyloženě jako klíště, tak jsem ji vždy řekla, že až to dělám, tak se pomazlime a vždy jsme se pomazlili, ale teď i když ji to řeknu, tak to dělá dál a mě to za chvilku úplně vytoci a pak už ani nechci se s ni porazit, když to dodělám. Jinak jsem na ni sama a hlídání je jen sporadicky. Tak mě prosím uklidnete, že to přejde a že nejsem jediná kdo zažívá podobné emoce vůči svému pubertalnimu dítěti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6415
29.10.23 12:04

Tipuju, že z tebe cítí, že ti leze na nervy a proto se tak chová. Puberta je těžká, ale puberťák se pořád musí ujišťovat, jestli ho mají rodiče rádi. Láska má být bezpodmínečná, ne jen za odměnu za dobré chování. Asi si s ní málo povídáš, vysvětluješ a hlavně si všechno bereš příliš osobně jako útok na sebe. Ale ona to tak nemyslí, prostě tápe. Řešení hledej u sebe, ne u ní. Když změníš svůj přístup, změní i ona své chování. Konkrétně to mazlení, nic ti neudělá, když jí i při vaření nebo jiné činnosti obejmeš, dáš pusu a řekneš, že jí máš ráda. že jí odmítneš, posuneš to na dobu, kdy se chce tobě, bere naprosto oprávněně jako odmítnutí. Neumíš se ovládat a své negativní emoce ventiluješ a na ní ti vadí? Ona je nesmí mít? Zamysli se nad sebou. Nepíšeš nic o manželovi, otci dcery? Je tam nějaký? Nemáš náhodou problém v tomhle?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
29.10.23 12:08

2× vloženo

Příspěvek upraven 29.10.23 v 12:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
29.10.23 12:09
@Anonymní píše:
Ahoj holky, předem se omlouvám za anonym, ale vůbec na sebe nejsem hrdá a dost se za své pocity stydím. Mám 9 letou dceru která poslední půl rok jde již do puberty (potvrzeno doktorkou). Jsem již úplně na dně a jen na ni štěkám a jsem na ni v různých situacích dost protivná. Pak mi je to líto, ale proste v tu chvíli se neudržím a ty negativní emoce ventuluji. Aby jste mě nepochopili zle, ja ji samozřejmě miluji a udělala bych pro ni první poslední, ale poslední půl rok mám prostě radost, když je ve škole, u kamarádky nebo u prarodičů a vůbec mi nechybí ba naopak jsem naštvaná, že už jde domů. Proste poslední dobou neposlechne, na všechno má milion vymluv a milion řečí. Chvilku je skvělá a během vteřiny začne,,prskat", urážet se, nafukovat :zed: :zed: :zed: :zed: Všechno ji musím říct 20× a udělá to až když začnu ječet. Navic začala být dost otravná a naschvál dělá co mi vadí. Třeba mazlení, me nevadí se porazit, i jsme se vždy hodně mazlili, ale vždy mi vadilo, když viděla, že třeba vařím, vytírám nebo dělala cokoliv jiného a ona přišla a začala být vyloženě jako klíště, tak jsem ji vždy řekla, že až to dělám, tak se pomazlime a vždy jsme se pomazlili, ale teď i když ji to řeknu, tak to dělá dál a mě to za chvilku úplně vytoci a pak už ani nechci se s ni porazit, když to dodělám. Jinak jsem na ni sama a hlídání je jen sporadicky. Tak mě prosím uklidnete, že to přejde a že nejsem jediná kdo zažívá podobné emoce vůči svému pubertalnimu dítěti.

Chod běhat, ať si obrníš nervy. Buď tolerantní, protože každý měl nějakou formu puberty. Někoho to trefí víc a někoho miň. Když na ni budeš jen štěkat, tak to bude horší. Budou zbytečné třenice a nervozita. Vždycky může být hůř. Některým se v pubertě děcka sebepoškozují, vyhledávají nevhodné party a aktivity. Dokud se projevuje jen slovně, koulením očí a dělá, že je hluchá, tak je furt dobře. Může být hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10648
29.10.23 12:10

V tomto věku jde skoro každé dítě si puberty. Největší roli v tom samozřejmě hrají emoce. Dítě se chvíli směje a během vteřiny brečí kvůli blbosti, vzteká se, nebo je uražené, pak se chce tulit a říká, jak jsi nejlepší maminka pod sluncem.
Nech ji emoce ventilovat, naslouchej jí. Když je to blbost, dělej, že ji aspoň vnímáš a říkej jí, jak ji máš ráda, ať má v tobě oporu, kamarádku a né čarodějnici a zlou macechu, která ji nemá ráda…
Za pár let může přejít do introvertního puberťáka a už ti vůbec nic neřekne! Začne třeba mít deprese, řezat se, či jinak poškozovat, páchat demonstrativní sebevraždy, anorexie, bulimie, alkohol, drogy, začne krást, bude sexuálně aktivní a tahat se s pochybnými lidmi…
Fakt ti věk 9 let připadá náročný? 8) malé děti, malé starosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.23 12:13
@ZuzaM píše:
Tipuju, že z tebe cítí, že ti leze na nervy a proto se tak chová. Puberta je těžká, ale puberťák se pořád musí ujišťovat, jestli ho mají rodiče rádi. Láska má být bezpodmínečná, ne jen za odměnu za dobré chování. Asi si s ní málo povídáš, vysvětluješ a hlavně si všechno bereš příliš osobně jako útok na sebe. Ale ona to tak nemyslí, prostě tápe. Řešení hledej u sebe, ne u ní. Když změníš svůj přístup, změní i ona své chování. Konkrétně to mazlení, nic ti neudělá, když jí i při vaření nebo jiné činnosti obejmeš, dáš pusu a řekneš, že jí máš ráda. že jí odmítneš, posuneš to na dobu, kdy se chce tobě, bere naprosto oprávněně jako odmítnutí. Neumíš se ovládat a své negativní emoce ventiluješ a na ní ti vadí? Ona je nesmí mít? Zamysli se nad sebou. Nepíšeš nic o manželovi, otci dcery? Je tam nějaký? Nemáš náhodou problém v tomhle?

No, ale ja ji vždy i u toho vaření krátce objemu, pohladim, dám pusu i ji řeknu, že ji miluju a řeknu, že se pomazlime až to dodělám, ale ona proste pokračuje dál až mě to vytoci :zed: I si povídáme do chvíle, kdy než mi začne odsekavat a začne se semnou bavit jako s kamarádkou, to jí vždy párkrát upozorním, že nejsem její kámoška a pak už zase ječím. Nebudu tvrdit, že jsem světová matka, ale opravdu vše zmíněné dělám, i já za ní přijdu, objemu jí, pohladim. Ale přijde mi, ze testuje co moje mentální zdraví vydrzi

• Citovat
  • Upravit
1704
29.10.23 12:13

Hele, nemám vyloženě averzi, ale moje 9-ti léta je od mala náročná. Přecitlivělá, impulsivní, vzteklá až agresivní, vždy poslední slovo. Do toho dost chytrá, takže i manipulativni, chce to doma vést.
Doporučuji pracovat na svém klidu, hodně spát, hledat činnosti, která baví vás obě a některé projevy prostě ignorovat (netřeba na všechno hned reagovat). A hledat to pěkně, za co jí můžeš pochválit, poděkovat.
Ale chápu, že je to těžké a úplně ti rozumím, že je to náročné a někdy cítíš averzi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10648
29.10.23 12:16
@Anonymní píše:
No, ale ja ji vždy i u toho vaření krátce objemu, pohladim, dám pusu i ji řeknu, že ji miluju a řeknu, že se pomazlime až to dodělám, ale ona proste pokračuje dál až mě to vytoci :zed:si povídáme do chvíle, kdy než mi začne odsekavat a začne se semnou bavit jako s kamarádkou, to jí vždy párkrát upozorním, že nejsem její kámoška a pak už zase ječím.Nebudu tvrdit, že jsem světová matka, ale opravdu vše zmíněné dělám, i já za ní přijdu, objemu jí, pohladim. Ale přijde mi, ze testuje co moje mentální zdraví vydrzi

8o. A tady jde krásně vidět, jak se z matky stane macecha :roll:.
Ale ty jsi její kamarádka, vrba, né nadřazený šéf, kterému se musí vykat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.23 12:21
@Bytsamsebou píše:
8o. A tady jde krásně vidět, jak se z matky stane macecha :roll:.
Ale ty jsi její kamarádka, vrba, né nadřazený šéf, kterému se musí vykat.

Ano, kamaradka ve stylu, že mi muž bez obav svěřit úplně vše, ale rozhodně mi moje 9 lete dite nebude říkat například,,ty vole". Tady jde o způsob, kterým se mnou pak mluví. V tomto ohledu se mnou proste nebude mluvit jako s kamarádkou, aby mi říkala,,čum tady na to, ty vole, jezisi jsi normální" ještě dost oprsklim tónem.

• Citovat
  • Upravit
10648
29.10.23 12:23
@Anonymní píše:
Ano, kamaradka ve stylu, že mi muž bez obav svěřit úplně vše, ale rozhodně mi moje 9 lete dite nebude říkat například,,ty vole". Tady jde o způsob, kterým se mnou pak mluví. V tomto ohledu se mnou proste nebude mluvit jako s kamarádkou, aby mi říkala,,čum tady na to, ty vole, jezisi jsi normální" ještě dost oprsklim tónem.

Jak sis ji vychovala, tak ji máš… Mám starší děti a ty vole mi nikdy neřekly 8). A to ve školce i škole slyšely mnoho sprostých slov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6415
29.10.23 12:25
@Anonymní píše:
No, ale ja ji vždy i u toho vaření krátce objemu, pohladim, dám pusu i ji řeknu, že ji miluju a řeknu, že se pomazlime až to dodělám, ale ona proste pokračuje dál až mě to vytoci :zed: I si povídáme do chvíle, kdy než mi začne odsekavat a začne se semnou bavit jako s kamarádkou, to jí vždy párkrát upozorním, že nejsem její kámoška a pak už zase ječím. Nebudu tvrdit, že jsem světová matka, ale opravdu vše zmíněné dělám, i já za ní přijdu, objemu jí, pohladim. Ale přijde mi, ze testuje co moje mentální zdraví vydrzi

Ano, testuje jako každý puberťák, jestli jí máš bezpodmínečně ráda. Ne jen za odměnu, když je hodná a když ty máš zrovna čas a náladu. Což ty nemáš. Pokud odsekává, ukonči rozumně a v klidu hovor a neječ na ní. Pokud zaječíš, protože se jaksi neumíš ovládat, tak za ní pak dojdi a omluv se jí. A je celkem škoda, že nejsi její kámoška, možná by si to dcera přála. Vadí ti na ní věci, které sama děláš v přesvědčení, že ty na to máš právo a ona ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.23 12:32
@Bytsamsebou píše:
Jak sis ji vychovala, tak ji máš… Mám starší děti a ty vole mi nikdy neřekly 8). A to ve školce i škole slyšely mnoho sprostých slov.

No, každá nemůže být tak skvělá mama jako ty :nevim: Gratuluji, že tvé děti nikdy nepřekročili hranice a nikdy ti neřekli ty vole

• Citovat
  • Upravit
74219
29.10.23 12:34

U nás se jede třetí puberta. Nejstarší v 15 letech, už mi přijde, že ji to přeslo. Nebo možná je pauza a vrátí se projev puberty na střední. Aktuálně to tříská s dcerou 12 let a se synem 10,5 roku. Ale „ty vole“ nám nikdo neřekl nikdy. To bych hned utla, že to bylo naposled. Maximálně koulí očima nebo mají svoje nesrozumitelné průpovídky pod knír, když se jim něco nelíbí. Nebo se nafouknou a zalezou si do pokoje chvilku. Nebo syn umí „no jasně“. To je pořád rozumná míra puberty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10648
29.10.23 12:34
@Anonymní píše:
No, každá nemůže být tak skvělá mama jako ty :nevim: Gratuluji, že tvé děti nikdy nepřekročili hranice a nikdy ti neřekli ty vole

Jsem skvělá máma, protože máme oba rodiče ke svým dětem skvělý přístup. Překročují hranice a zkouší, jako každé jiné dítě. Ale nemluví na nás sprostě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10648
29.10.23 12:36
@Kelsey píše:
U nás se jede třetí puberta. Nejstarší v 15 letech, už mi přijde, že ji to přeslo. Nebo možná je pauza a vrátí se projev puberty na střední. Aktuálně to tříská s dcerou 12 let a se synem 10,5 roku. Ale „ty vole“ nám nikdo neřekl nikdy. To bych hned utla, že to bylo naposled. Maximálně koulí očima nebo mají svoje nesrozumitelné průpovídky pod knír, když se jim něco nelíbí. Nebo se nafouknou a zalezou si do pokoje chvilku.Nebo syn umí „no jasně“. To je pořád rozumná míra puberty.

Přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect