Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer všem, mám takový dotaz. Dnes jsem byla u doktorky a předepsala malé ATB Sumamed, v lékarně mi řekli, že je tam drahý doplatek, ale že mají alternativní ATB Azitromycin 250 mg. Dnes večer jsem jí teda dala první tabletku a pak mě napadlo přečíst si příbalový leták. V něm je uvedeno, že je přípravek vhodný pro dět až od 45 kg hmotnosti. Malá má 23 kg (6 let). Nemáte s tímto lékem někdo zkušenosti?
Nejsem si jistá, zda můžou v lékárně na předpis vydat něco jiného, než předepsal lékař, myslím, že 100% ne, i když je v tom ta látka stejná.
Nám to udělali jednou, když se to ATB, co nám předepsala lékařka, momentálně nevyrábělo, tak nám dali tuším místo Ospamoxu - Amoksiklav, ale konzultovali to přímo s ní.
Jinak moje děti měly sumamed několikrát a jako jediné ATB jim zabralo.
No já právě nevím, vím že se o tom dost diskutovalo, že doktor může něco napsat, ale lékárník může nabídnout i něco jiného. Spíš mě zarazilo to, že je na tom letáku napsané od 45 kg a lékárnice nám dala tady ty ATB, i když věděla stoprocentně že jsou pro moji dceru.
Hlavně jestli vám je správně nadávkovala
. Zkus zavolat zítra dr. a uvidíš.
k tomu správnému dávkování - mám teda zkušensot, že spíš v lékárně se ujišťují, že lékař napsal to či ono a že se jim zdá dávka jiná. Mě takhle kdysi doktorka silně předávkovala
A jinak si myslím, že pokud ten lék není, že mohou vydat jiný se stejnou účinnou látkou. Tak bych se podívala, jaká dávka pro těch 45kg je a odhadla, jestli přepočítali na vaši váhu…a případně se přeptala
Díky moc za radu. Doktorce určitě zavolám. Balení je 250mg, a normální dávkování je první tři dny 500mg jednou za den a pak 250mg jednou za den a my máme brát 250mg denně podle lékárnice
takhle od oka to vypadá, že to teda upravila na tu váhu. Ale nejsem dr a nejsem lékárník
Já si myslim, že lékárníci jsou znalí. Dost často řeší, že doktoři něco napíšou, že to neni vhodné - podle příbalu (a doktor to napíše, protože zas z jiných zdrojů ví, že to lze). Ale podle příbalu vědí. Takto bych se nebála
Azitrox obsahuje stejnou účinnou látku jako Sumamed, bez bližší znalosti toho proč užíváte se mi ale dávkování zdá v pořádku. Dává se i dětem, samozřejmě, Sumamed je i v sirupové formě (no delší dobu nebyl…)