Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, i mému manželovi byla po opakovaných spermiogramech diagnostikována azoospermie. Žádná změna ani po vitaminech a tak. V dubnu podstoupil v Praze v Gennetu operaci MESA/TESA. Vše zvladnul skvěle, dobře se mu vše zahojilo. Uvnitř varlete našli miliony spermií. Šli jsme do IVF a teď jsem těhotná, ve 12tt. Taky jsem byla zoufalá, ale i s takovým spermiogramem se dá otěhotnět. Jen je to běh na delší trať. Měla jsem strach do toho všeho jít, ale kdybych nešla, určitě bych později litovala.
Moc vám držím palce.
A nemám sice Leidenskou mutaci, ale mám jinou mutaci protrombinu f2. Taky jsem z toho byla zoufalá. Ale v podstatě je to úplně v pohodě. Jen si teď musím píchat Clexan
Ale i já, kdo má fobii z jehel, to zvládám. Nepícham si to teda sama, to bych nedala ![]()
Přítel je z toho zdrcený, na konci mesíce jedeme na odběry na genetiku. Modlím se aby byla dobrá a našla se nejaká možnost jak to resit. Stačí, že mně našli leidenskou mutaci a teď tohle.
To je priroda a ta s nami rada hraje jak kocka s mysi, nic s tim nenadelame. Dobre, ze jste hodna na pritele, pro muze a jeho sebeuctu a hrdost je to velka rana. Dejte mu najevo ze ho mate rada bez ohledu na tuto vec; se zbytkem se bude muset poprat sam.
Pořád se ptám proč se nám to muselo stát a že to je jen hloupý vtip, že se museli splést.
Nepravdepodobne, vzorek se vetsinou kontroluje vizualne mikroskopem a vse je proste videt. Ted jde spise zjistit co je za tim a stale neni nic ztraceno.
ahoj holky, u nas take azoospermie… a dal nic moc… pred mese/tese nam rikali, ze na 90 procent se najdou. Nenasly. Pricina neznama, hormony, genetika, vsechno ok. Trochu nam to trvalo nez jsme se vzpamatovali, pak 2× nam nevysla inseminace s darcem, ted jsme po prvnim IVF (take darce) a cekame… Ted to bereme tak, ze aspon jsme udelali vse co bylo mozne a ze proste geneticky nase mimi nebude… a obcas si i delame z toho vsecho srandu, pritel rika, ze je to velky dukaz lasky, kdyz si muz kvuli zene necha rozrezat koule ![]()
Ahoj.mi tak isto manžel má azospermiu a chystame sa ist do bratislavi urologovi na višetrenie a planovat mesa tesa.ale troška sa bojim čo ak ne najdu žiadne spermie?a všetko bude zbytočne .ale uvidime čo nam povie urolog či je šanca že sa najdu niekolko spefmie alebo nie.ahojte baby.
Můj manžel má také azoospermii a ani při mesa/tesa se bohužel nenašla ani jedna živá spermie. První týden s manželem nebyla moc řeč, ale pak si to nějak sám v sobě srovnal a shodli jsme se, že půjdeme do dárcovského sperma… teď na to má paradoxně “lepší” pohled než já… někdy ve mě hlodá to, že svého manžela miluji proto jaký je a ráda bych měla právě jeho kopii…
ale na druhou stranu si vždycky říkám, že děťátko budeme vychovávat my a tak bude prostě naše a ono většina vlastností je stejně naučená a odkoukaná od rodičů. Takže bude stejně prdlé jako můj muž… ![]()
@Nina.Praha tak to jsme na tom stejne
a co dal delate? inseminaci nebo rovnou IVF s darcem? nebo uz neco mate za sebou?
@Nina.Praha ted koukam v jine skupine, ze mate ted v planu KET
ins. jste nemeli vubec? tak snad to podari tento rok… ![]()
@martusia měli jsme ivf s dárcem, et nevyšel, pak měl být KET v nativu, ale 2× nedorostla sliznice, takže teď zobu hormony a zkusíme v únoru řízený KET.
jinak IUI jsme ani nezkoušeli, já mám pro změnu PCO a s tím spojené anovulační cykly, takže jsme taková dobrá dvojka s manželem…
A ty už máš teď ET za sebou a čekáš na výsledky? Nebo v jaké fázy IVF se nacházíte?
@martusia Ahojky, a jam chodite? Muj muz ma tedy “jen” OAT ale taky se opakovane nedari a chystame se na IVF s darcem. Nam bohuzel MESA/TESE ani nedoporucili, ale jinak mame za sebou vse, cos popsala… Preju vam, at uz to tentokrat vyjde ![]()
@Nina.Praha ano, ET jsem mela v pondeli
@Helca83 OAT to znamena, ze neco tam je jen neuplne ok? Mesa/tese ma smysl jen pri azoospermii, jinak normalne z semene v laboraroru vylovi spermijky pro IVF i kdyz je jich malo… chidime do Arlety v Kostelci, a Vy? Kdy planujete IVF?
@martusia tak to moc držím palečky!
a jaké máš zatím pocity? Nějaká změna? Bereš nějaké léky?
To aj ja dufam že tento rok budem tehotna .držim vam palce dievčata.
@Nina.Praha beru Estrofem a Crinone. necitim nic. brisko poboliva, ale pobolivalo stejne po hormonech po iui… tak nevim… ale to je asi brzo na cokoliv. kazdopadne snazim se byt v klidu, vzala jsem i neschopenku protoze delam primo s lidmi s ment. postizenim -megastresy a urazy jsou u nas bezne.
@martusia tak to je dobře, že jsi doma a odpočíváš, to chválím!
Také se těším, až budu mít po transferu! ![]()