Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Azoospermie může znamenat že vůbec netvoří spermie a nebo, že se spermie nedostanou do spermatu. Ale mohou se tvořit.
Urco resit v centru lecby neplodnosti, genetika, ultrazvuk, treba se zjisti, ze je tam nejaky „mechanicky“ problem, prip. Pak zkusit absolvovat Mesa/Tese
Dnes umí řešit i to, když muž nemá v ejakulátu žádné spermie. Odebírají se přímo z varlat a tam většinou aspoň nějaké téměř vždy najdou. Je to náročnější odběr než jen kelímek, ale jde to. Neházejte flintu do žita.. Nemusí jich být miliony, šikovnému pracovišti jich stačí pár ![]()
Ahoj, nám se to stalo…2× nebo 3× azoospermie…nasadili sme všechny možný vitamíny - selzink, zinek, kyselina listová… a byli jsme připravení jít do MESA/TESE, ještě před tím šel přítel na kontrolní spermiogram…bylo jich tam sice žalostně málo, ale na IVF to stačilo a já jsem teď 9 tt. Neházejte flintu do žita…moc držíme pěstí…:) Jinak na to kde byl problém se vůbec nepřišlo…nevíme to doteď proč je nemá..
Pro mě to byl hlavně hrozný šok, když mi to doktorka říkala nemohla sem tomu věřit, ani teď to nějak nepobírám. Přítel je z toho zdrcený, na konci mesíce jedeme na odběry na genetiku. Modlím se aby byla dobrá a našla se nejaká možnost jak to resit. Stačí, že mně našli leidenskou mutaci a teď tohle. Osud by snad až tak krutý být nemohl.
Pořád se ptám proč se nám to muselo stát a že to je jen hloupý vtip, že se museli splést. Jsem z toho nešťastná a zoufalá, ani si nedokážu představit jak trpí přítel, snažím se mu být co největší oporou. Nevíme co bude dál. Bojím se jak dopadnou ta vyšetření.
Pro mě to byl hlavně hrozný šok, když mi to doktorka říkala nemohla sem tomu věřit, ani teď to nějak nepobírám. Přítel je z toho zdrcený, na konci mesíce jedeme na odběry na genetiku. Modlím se aby byla dobrá a našla se nejaká možnost jak to resit. Stačí, že mně našli leidenskou mutaci a teď tohle. Osud by snad až tak krutý být nemohl.Pořád se ptám proč se nám to muselo stát a že to je jen hloupý vtip, že se museli splést. Jsem z toho nešťastná a zoufalá, ani si nedokážu představit jak trpí přítel, snažím se mu být co největší oporou. Nevíme co bude dál. Bojím se jak dopadnou ta vyšetření.
Tak před rokem a půl manželovi zjistili oligoasthenospermii a ještě leukocyty (= zánět v těle) - dostal léky na ten zánět a doporučení na urologii. U urologa mu zjistili varikokélu, takže byl v květnu 2013 na operaci, 3 měsíce po operaci byl na kontrolním spermiu a šok = očekávané zlepšení se nekonalo a dg. byla azoospermie… byli jsme z toho úplně paf, přešla nás chuť a energie cokoli dál dělat… Před časem jsem ale změnila lékaře, ten udělal manželovi nové spermio a spermijky tam byli a říkal, že by s tím šlo i spontánně otěhotnět. Jenže zároveň mi zjistil trable s ovulkou, takže teď řešíme toto a posledního července mě čeká laparoskopie. Oba s manželem užíváme vitamíny už jak dlouho. A co se týče toho Leidena - toho mám taky, ale gynekolog mi povídal, že když se o tom ví, tak to není zas takový problém. Kupodivu tato dg. mě nechává momentálně v klidu. Jinak o miminko se snažíme už 3,5 roku… Takže šokové situace znám a taky znám totální depky, kde jsem brečela a vymýšlela různá více či méně hloupá řešení. Pak se ale člověk srovná a já teď vím, že je to prostě naše cesta k našemu miminku a z nějakého důvodu jí musíme projít (lehké to není, hl. když vidíš na každém kroku těhuli nebo kočárek, ale dá se to… jináč to nejde). Umělé je pro nás poslední řešení a adopce zrovna tak… Tak držím palce, ať brzy najdete řešení své situace a ať se naplní vaše touha!
@nobody80 Ahoj holky, leidena mám taky…taky jsem z toho byla špatná a pak jsem zjistila, že je to fakt to nejmenší… jinak u nás se z několika azoospermií nějakým zázrakem stala právě oligoasthenospermie a pár použitelných spermií pro IVF se našlo a podařilo se na první pokus…teď jsem v 9tém týdnu, tak doufám, že všechno bude v pořádku…sice si kvůli leidenovi píchám už několik měsíců každý den injekce na ředění krve, ale už mi to ani nepřijde…držím palce a nezdávejte se, naděje umírá poslední… taky to pro nás byl šok, ale nepřestali jsme bojovat - i do MESA(TESE jsme byli ochotní jít…jednou to vyjde, držte se ![]()
@anew Velká gratulace k těhotenství a ať vše probíhá tak, jak má!… Dr.gyn.mi říkal, že když se o leidenu ví, tak že je to ´OK´. Má ho i moje sestra a mamka. Mamka se to dozvěděla až teď a normálně měla 3 těhotenství bez komplikací, takže nebýt zkoumání u mě a ségry, tak o tom ani neví… Já to IVF pořád odkládám a věřím, že to vyjde spontánně, už to cítím v kostech a i proto si myslím, že jsem teď hodně klidná a vyrovnaná. Když se podívám zpátky ve svém životě, tak když jsem byla z věcí vystresovaná a chtěla jsem něco hned, tak se nevedlo a já z toho byla ještě víc na dně. Pak jsem to pustila (ale pořád věřila) a bác - bylo to splněno!
Na miminko se s manželem už oba moc těšíme, vím, že manžel bude skvělej táta, s dětma to skvěle umí, tak už aby…
Zdravím všechny,
ráda bych trochu obnovila toto téma - a snad uvítáte, že anonymně. Založila jsem skupinu - https://www.emimino.cz/…azoospermie/ - budu ráda, když se připojíte, abychom si mohly vyměňovat zkušenosti, rady, tipy, triky, a vzájemně se podporovat při boji s touto potvorou
Těším se na Vás ![]()
@anew ahojky, mame uplne stejny problem. Muzu se te zeptat, za jak dlouho se u tveho muze objevili nejake spermijky? a kde jste IVF podstupovali? U meho manzela jsme zjistili azoospermii v zari, zadnou pricinu mu nezjistili, je po vsech strankach v poradku. Nechapeme teda, proc je nema. Nasadila jsem mu vitaminy a ted si picha nejake hormony, aby mu tvorbu spermii nejak podporili. Jestli se mu zadne spermie neobjevi, tak v breznu ho bude cekat mesa/tesa.
@Zuzule2014 Ahojky, i nás se na to přišlo taky tak nějak vloni v září…jeden spermiogram na imunologii, za dva měsíce další se stejným výsledkem (azoospermie). V lednu jsme šli k Apolináři, tam další s tím, že pokud nic nebude, tak dárcovské spermie nebo MESA/TESE, urolog ani nikdo taky nepřišel na to, kde je problém. Nakonec něco našli (asi lepší metody - nějaká ta centrifugace) - takže na IVF + ICSI to stačilo… Na první pokus se v červnu podařilo a teď v únoru budeme mít mimi
Moc držím palce, aby to všechno klaplo i u vás…hlavně to nevzdávejte.. ![]()
Ahoj holky, mému manželovi byla stanovena diagnoza azoospermie.
Jsme objednaní na konzultaci, ale nevíme co nás čeká. Nemáte některá zkušenosti s touto diagnozou a následným řešením v Centru lékařské genetiky v ČB? Jak to probíhalo? Co nás všechno čeká? Děkuji
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mému manželovi byla stanovena diagnoza azoospermie.Jsme objednaní na konzultaci, ale nevíme co nás čeká. Nemáte některá zkušenosti s touto diagnozou a následným řešením v Centru lékařské genetiky v ČB? Jak to probíhalo? Co nás všechno čeká? Děkuji
Ahoj môj manžel má takú istu diagnózu azospermia 0 počet spermii a 0 pohiblivosti aj my sa veľmi trapime chystame sa ísť druhému urologovi aby našli problem a potom na umele oplodnenie dúfam že sa to podarí že mu nájdu neake spermie pri chyrurgickom operacii. A vy aké máte spermiogram?. ![]()
Ahoj, i mému manželovi byla po opakovaných spermiogramech diagnostikována azoospermie. Žádná změna ani po vitaminech a tak. V dubnu podstoupil v Praze v Gennetu operaci MESA/TESA. Vše zvladnul skvěle, dobře se mu vše zahojilo. Uvnitř varlete našli miliony spermií. Šli jsme do IVF a teď jsem těhotná, ve 12tt. Taky jsem byla zoufalá, ale i s takovým spermiogramem se dá otěhotnět. Jen je to běh na delší trať. Měla jsem strach do toho všeho jít, ale kdybych nešla, určitě bych později litovala.
Moc vám držím palce.
Ahoj, dnes je s pritelem dostali obrovskou ranu, vysledek spermiogramu je azoospermije. Je mozne ze bude nekdy nejake spermie mit? Stalo se vam nekomu s touto diagnozou ze se pak spermie nasly? Je nejaka sance ze pomotali vysledky? Jsme z toho zdrceni jake s tim mate zkusenosti?