Babička, chata a my

Anonymní
23.4.12 13:59

Babička, chata a my

Ahoj, ani nevim jak začít. Minulý rok sem se vdala po 10 měsíční známosti (no jsme trochu kaskadéři, ale já ho vážně miluju). Protože sem už práci měla tady v ČB, přestěhovala sem se za manželem do NH. To znamenalo dojíždět každej den 35 km. Nic úžasného. Po svatbě jsme začli řešit, že chcme do ČB, že to dojíždění je finančně náročné. Nu a protže byla možnost postavit na pozemku který vlastní moje mamka, přišlo nám to jako nejlepší možnost. Tož směle do toho. Jenže teď kámen úrazu. Na tom místě stála chata babičky (maminky bývalé tchýně, mamka je už skoro 15 let rozvedená). Když tam babička začla stavět, tak jí mamka řekla, že ano postav si, ale až jednou přijdou holky (já a ségra) tak budeš muset jít pryč, protže já to mám pro ně. S tímhle do toho babička šla.
Nu a my jsme teda začli stavět. Chatu jsme zbourali, babička má kde bydlet, má svůj byt v paneláku. Stavíme, ale já se teď pořád zaobírám myšlenkou jestli jsme se na to neměli vykašlat. Te´d už je teda pozdě, nejhorší na tom je, že se mnou v podstatě nebaví ani táta, babička když volá tak mi pláče do telefonu, aby jsme se na ní nevykašlali. Mám z toho hlavu jako pátrací balón a upřímně řečeno nevim co mám dělat. Babička od nás samozřejmě dostane finanční náhradu. Jenže ona si představuje, že jí koupíme novou chatu nebo co. Chceme jí dát 60000 Kč za tu chatu, ale jí se to zdá málo (chata měla 20 m čtverečních a byla montovaná). Řekli jsme jí to s předstihem, aby si něco našla, že se chata přestěhuje, ale vykašlala se na to, nechala to na mě s manželem, takže pořád nic nemá.
Já ani nevím co bych chtěla slyšet. Asi jen váš názor, jak se na to koukáte vy, jako pozorovatelé zvenčí…děkuju

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12978
23.4.12 14:05

Asi by jsem byla trochu alibistická a babičku bych odkázala na maminku, s tím, že tys měla dovoleno to zbourat a nazdar. Pozemek je tvé maminky, takže bych jí do sporu také trochu namočila.
Náhrada mi přijde slušná - nejsem žádný odborník, ale babičce to nestačí?
Je asi lítostivá a s tím asi stejně nic neuděláš..
Ona tam jezdila často? Trávila tam každé léto nebo jak? Pokud tam bývala hodně, tak to i chápu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
23.4.12 14:20

Jo s babičkama je potíž…kort když jsou sami a nemaj dědečky..taky bych to probírala i s maminkou..když byly domluvení tak proč to ted budeš řešit ty?nebo postav pokojíček i babičce a máš to vyřešený:))Taky mi vyznívá že je babička lítostivá a to je pak peklo..taky znám..Pevné nervy přeju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22048
23.4.12 14:42

Můj nezaujatý názor je ten, že tyhle věci měly být jasně domluvené a vyřešené předem - zbourat někomu chatu a pak přemýšlet, kolik mu za ni dáme nebo nedáme, případně že „ona si představuje, že jí koupíme chatu“, to je takové zvláštní. Takhle by to nemělo fungovat ani v nejužší rodině. Nejprve se řeší formality a teprve, když je ve všem a mezi všemi jasno, může se začít něco bourat či stavět.

Každopádně to už je teď jedno, stalo se. Chata stála na pozemku Tvé matky (předpokládám, že jí stále patří). Měla by to tedy být především Tvoje maminka, která s babičkou všechno vyjedná a vyřídí - i když peníze pak nejspíš babičce dáte Vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
23.4.12 14:44

A ta chata nebyla evidovaná v katastru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.12 14:56

Peníze jí byli nabídnuty již před zbouráním, před Vánoci, nebo krátce po nich. S tím souhlasila. A pak jsem jí tedy požádala jestli jí to mohu poslat na účet a zda ve súplátkách nebo najednou. Tak napsala že tedy a´t pošlu první splátku 60000 najednou…jí to prostě nestačí. Chodí, že chaty jsou drahé, ale prostě ona nepřemýšlí nad tím, že platí za chatu, ale v současné době za pozemek.
Chata v katastru nebyla, babička nechtěla platit peníze za kolaudaci a vklad do katastru.
Chata je v současné době na mém pozemku, dostali jsme ho od mamky jako svatební dar. Takže už to na mamce tak úplně neni, i když ona udělal tu chybu, že babičku nechala vůbec v prvopočátku stavět…což řekla sama mamča

• Citovat
  • Upravit
22048
23.4.12 15:04

Pokud jste se před Vánocemi na něčem jednoznačně dohodli - tedy na celkovém „odstupném“ 60.000 - tak samozřejmě není co řešit, babička nemůže jen tak měnit dohodu.

Bohužel se obávám, že tohle nejde vymyslet tak, aby jedna strana z toho nevyšla ukřivděně. U Vás se evidentně na formality moc nedá (což je vidět už z toho, že chata stála vlastně načerno), takže jste si to nesepsali písemně… a to je holt těžko radit.

Buď babičce v zájmu dobrých vztahů ustoupíš nebo si budeš stát za svým (tedy, za tím, co jste si dohodli). Nevím, co je lepší - Vaše vzájemné vztahy pošramotí obě varianty, i když každá jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
23.4.12 15:06

Tak babča má mám dojem smolíka…muže k vám jezdit na návštěvu:)a ještě může být ráda za ty peníze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová