Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vždycky jsem byla hubená holka
. A babička mi vždycky říkala že musím pořádně jíst abych byla pořádný kus ženský. No a pak to začalo. Jela jsem k babičce na celé prázdniny, protože nám doma předělávali byt. První dva týdny to bylo v pohodě, všechno bylo normální jako vždy. Další týden to bylo ale trošku jiné. Místo vody kterou jsem stále pila mi babička dávala sledké pití, porce co mi dávala se trošku zvětšily a ke svačině mi dávala zbytky z oběda. Divný mi to ani moc nepřišlo v tu chvíli takže jsem to vždycky všechno snědla. Takhle to pokračovalo ještě dva týdny a pak nastala další změna. Po dojezení jídla nastal další chod, moučník. Moučník jsem dostala klidně po obědě i po večeři. A ještě jedna změna. Večer třeba kolem desáté hodiny mi babička přinesla ještě něco dobrého na chuť. Ale furt mi to přišlo v tu chvíli normální a furt jsem to všechno jedla. Ale pak nastal problém. Měli jsme s babičkou jet na výlet, no jo ale já neměla nic na sebe! Všechno mi bylo malé kromě volného trička a teplákových kraťasů. Zbylé týdny co jsem byla u babičky už změny nenastaly jenom se trochu zvětšili porce. Poslední týden co jsem byla u babičky jsem se koukla do zrcadla jak vypadám a neuvěřila jsem svým očím. Celkem dost jsem přibrala a celá jsem se zakulatila. Měla jsem větší prsa, zadek, stehna a trochu mi vyroslo bříško. Ale jak mi vyrostly prsa tak to ani nebylo vidět. Nevypadala jsem tlustá, ani hubená. Byla jsem akorát. Když jsem se vrátila domů tak si mamka ničeho ani nevšimla. Ani se jí nedivím, vypadala jsem jako kdybych dospěla. Jenom jí bylo trochu divné že mi bylo hodně věcí malé. Ale na nic se mě neptala. Další rok jsem k babičce jela jenom na měsíc, protože jsem jela za kamarádkou na chatu. Ale když jdem přijela k babičce nastala hned velká změna. Hodně zvětšila porce. Měla jsem porce ještě větší než můj táta
. Řekla jsem babičce že tohle fakt nesním i kdybych týden nejedla, ale babička řekla že musím pořádně jíst abych vyrostala a byla pořádný kus ženský. Tak jsem to vždycky všechno musela sníst jinak jsem nemohla od stolu. Za ten měsíc jsem sakra přibrala. Břicho mi narostlo ještě víc takže jsem vypadala jak těhotná. Doma mě mamka skoro nepoznala. Když jsem jí říkala že babička do mě furt něco cpala tak mi neuvěřika a řekla mi „že ty ses ten celej měsíc cpala sladkým?!“. Takže mi mamka řekla že budu jíst zdravě a že to takhle nepůjde. Dává mi strašně malé porce co jsem jedla na začátku než jsem jela k babičce ale jak mi babička dávala velké porce tak jsem si na ně zvykla a mám furt hlad. Tak si tajně furt něco beru z ledničky. Mamka mi říkala že zas pojedu k babičce, ale ja už tam nechci aby ze mě udělala 200kilové prase. Teď mi je 14 let, vážím 80kg, měřím 160cm, pas mám 83cm a boky mám 91cm. Podle bmi Mám obezitu prvního stupně. Snažím se ale cvičit, tak to snad půjde dolů
![]()
A co po nás vlastně chceš? Rady na hubnutí, názor na tvou babičku či ocenění tvého spisovatelského talentu?
@elide píše:
Mě by zajímalo jak vypadá babička.![]()
tipla bych, že nějak takto:
Menší porce je jsou dobrá cesta, ale neměla bys mít hlad. Klidně si ber nějaké svačinky, ideálně třeba papriku, okurek, rajče se šunkou nebo nízkotučným sýrem, bílý jogurt atd. Když si k tomu přidáš každý den pořádnou procházku (rychlou chůzí), do školní lavice se vrátíš jako laňka.
Přeháním, ale je jasné, že s větší porcí se žaludek roztáhne a menší porce potom nejsou uspokojivé. Ale taky si zvykneš, ten žaludek se zase zmenší. O to víc zapoj ty svačiny, dopoledne a po obědě klidně ovoce, k večeru už spíš zeleninu a jinak klasické jídlo, sladkosti omez na minimum. Nemusíš držet žádnou drastickou dietu, třeba pomůže úprava jídelníčku plus nějaký pohyb. Na svůj věk a výšku je 80kg fakt dost.
@sagina píše:
tipla bych, že nějak takto:
Jojo, ale děkuji spisovatelce za pobavení při pozdním večeru.
Takhle vykrmila nase babi bratra, z obezity se nikdy nedostal. Musis to sama nedovolit
Ja tyhle uchylny vykrmovace nechápu.
Nejez ty porce, žádné moucniky atp.
@Darkandeep píše:
A co po nás vlastně chceš? Rady na hubnutí, názor na tvou babičku či ocenění tvého spisovatelského talentu?
To je námět na moderní verzi Perníkové chaloupky, takže zřejmě hodnocení spis. talentu ![]()
Takže jsi byla hubená holka (na 160cm odhaduju teda 50-55kg), a za 3 měsíce (2 měsíce jedny prázdniny a 1 měsíc druhé prázdniny) jsi s babičkou přibrala 25-30kg. No, to je slušný, 30kg tuku má asi 800 000kJ, to je asi tak 370 tabulek čokolády, které jsi musela spořádat navíc k běžnému příjmu ![]()
Já věřím tomu, že takové babičky existují. Moje děti jednu takovou mají. Proto taky starší z nich z každého setkání s ní přišla zvracející, tlačila do nich jídlo jak do hus, ne nebyla odpověď, následovaly výčitky, že jestli to nesnědí, tak se to zkazí, ona se s tím dělala/nakupovala, jsou nevděčné, ona se tak snaží a pláč. Mladší prostě ne řekne, starší je od ní manipulovaná léta sladkostmi (v posledním roce to však dovedla do extrému). Už za ní nechodí, snažili jsme se jí vysvětlit, aby to nedělala, bezvýsledně.
Musíš se naučit říkat ne a nedojídat porce, co ti někdo jiný naloží.