Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky zakladam toto tema, protoze si myslim, ze kazda rada nad zlato kdyz prijde nejaky problem. Jsem novopecena maminka. Prinesla jsem si domu me prvni miminko a tak kolikrat zasnu co máme na seznamu dne.
Mám nejake dotazy a byla bych moc rada kdybych tady nasla odpoved.
Malej je zlatej, hodnounkej ale nekdy se tak divne krouti. Uz poznam ze pred napapanim asi tlaci ale kolikrat se vykaka a napapa a stejne se tak divne krouti. nejsou to prdiky? Da se mu nejak pomoc. V nemocnice me varovali, ze nemam pouzivat zadne dostupne preparaty ze mimco si pak na ne zvykne a samo se nevykaka.
Tak se tedy ptam Vás - jak na to? ![]()
A to kroucení vadí tobě nebo dítěti? Dcera se taky kroutila a zdála se u toho být celkem v pohodě.
@rapatz Ahoj, tak s těma preparátama - taky jsem první dva měsíce nic nepoužívala a i když se malá vyprděla, tak jí to stejně bolelo a taky se „kroutila“ jak píšeš.. no pak jsem to nevydržela a koupila espumisan… no a „bila jsem se do hlavy“, že jsem ho nepořídila dřív, že by se chudinka tolik netrápila.. Já za sebe bych řekla, že používat něco můžeš, ale s mírou… já třeba pár dní kapala, pak chvíli ne… no +- s koncem třetího měsíce jí to postupně přešlo…
Krouti se a ma u toho takovy bolestny vyraz. napadlo me vse nahrat a ukazat dr. chtela bych aby byl v pohode a tak mu chci ulevit. Vsude se resi prdiky. ja zacla pit caje kmin a fenikl. malej si obcas prdne. kaka dobre. spis zase panikarim. Nekdy se celou noc krouti nekdy zase celou noc pekne spinka. tak ja nevim espumisan mam taky a kapicka lafax ale rikam videla to u me sestra v nemocnici a zhrozila, ze to malemu novorozenci podavat nesmim. pritom sestra pri kontrole mi je zase doporucila.
@rapatz
taky souhlasim, ze nez nechat dite trapit, tak teda radeji ty „preparaty“. ja treba nejsem zastancem espumisanu (malemu spis pritizil) a uz vubec ne rektalnich rourek atd. Ale treba probiotika (Bio Gaia) povazuju za zazrak a jsem dost presvedcena, ze fakt nikomu neublizi, ani na nich nevznika zadna „zavislost“. budujou zdravou strevni floru a pomahaji s imunitou.
nas vylozene zachranily.
po 4 mesicich jsme prestali davat a naprosta pohoda.
jinak pokud se jenom krouti, ale nebreci u toho ani jinak videtlne netrpi, tak bych to neresila. kdyby trpel na prdiky, tak bys poznala, co je to za cirkus ![]()
@rapatz ahoj, mě se prcek taky kroutil, moc mu pomohl espumisan a jsem za to ráda, že jsem mu ho dávala, teď už zvládá i bez kapiček a je po kroucení ![]()
@Ali-Ali jak komu ty kapky pomuzou, malému se po nich premnozila ve střevech bakterie e-coli, ale on má to zažívání děsný ![]()
Do půl roku jsme se mohli stavět na uši a nepomohlo mu nic, pak se to začalo pomalounku zlepšovat..
Ahoj!
A v čem Ti mrňous spinká? Naši kluci spali v rychlozavinovačce a občas se kroutili kvůli horku, nebo chtěli volnost pohybu…
Zkusila bych rozbalit, svléknout- ona může škrtit i plenka a když už bude bez ní, zacvičit s nožičkami, trochu pomasírovat bříško, prohřát ho.
Každop. pokud máš pocit, že jsou to prdíky, než nějaké léky upravila bych nejprve svůj jídelníček a vynechala vše nadýmavé, přidala čaje- fenykl, kmín a pokud to nepomůže, pak teprve nějaké léky po poradě s Dr..
![]()
Já bych kapky nijak nezatracovala. Nejprve bych tedy zkusila upravit svůj jídelníček, nejez nic nadýmavého, někdy dělá zle i čerstvé pečivo. Zkus cvičit nožičkama, nosit na tygříka, masírovat bříško mastičkou Pupík nebo se dá koupit takový polštářek naplněný třešňovými peckami na masírování. Pokud by nic z toho nepomohlo, nějaké kapičky bych zkusila, nám hodně pomáhal Espumisan, popř. můžeš zkusit Sab Simplex, Baby Calm, Bio Gaia atd. ![]()
Me se maly taky obcas krouti, ale pokud dobre (casto a sam) kaka, tak to neresim. My jsme z vetsi casti na UM, materskeho dostava denne tak ty dve davky a to mu staci k tomu, aby mel pravidelnou stolici. Zadny kapicky jsme zatim nemuseli zkouset, mam doma v zaloze Baby Calm a Sab Simplex, ale dokud nemusim, nepouziju. Stejne tak mi bylo doporuceno nepomahat moc rektalni rourkou nebo teplomerem, ze pokud miminko kaka a pak treba pul den nic, tak to nemame resit, ze cim vic mu budu pomahat, tak pak bude mit problemy, ktere se pry muzou projevit az v pozdejsim, treba az skolkovem veku a ditko se samo nevykaka.
A mam vypozorovano, ze nam maly se dost krouti a place, kdyz ma plnou plinku, nekdy mu vadi mokro a nekdy kakani. Takze po prebaleni je pak jako andilek ![]()
@michee O té rektální rource jsem to slyšela taky, že ji mám použít fakt až v případě nejvyšší nouze, když nic z výše zmiňovaného nezabere… Naštěstí zabral espumisan ![]()
No dobre holky ale od kdy uzivat. ja mam celkem spokojene mimco. kaka, prdi sam obcas tedy co slysim. jen to krouceni mi obcas dela starost zda ho neco neboli a tak. dostane dudlik a je klid a nebo si ho vezmu do naruce a taky vse ustane. noseni na tygrika je jak?
Jsem vzrona matka takze jidelnicek mam upraveny a nejim nic co by skodilo. caj piju piju uz jsem cela feniklova
a malej se obcas zakrouti. taky kdyz mam doma dost teplo tak ho uplne slecu i z plinky. to se mi moc nevyplatilo hned se pocural ale myslim ze mu je lip kdyz je nahac jen s plinkou nez navlecen do vseho mozneho. to oblikani mu moc radosti asi nedela. ale musim cvicit aby nam to slo lepe. ![]()
Presne vse delame jen toho tygrika. jak ta poloha vypada. polozit si maleho na predlokti briskem dolu?
@rapatz u nas tygrik dost casto pomaha, i proti plakani
a je to tak, ze maly je na predlokti briskem dolu (zkus zadat do googlu „poloha na tygrika“ a v sekci obrazky ti toho vyjede dost). To krouceni opravdu muze byt, ze se miminku neco nelibi. A to ze je klidny bez plinky je normalni, preci jen s plinkou to je takovy lehky diskomfort
navic pokud je mokra nebo pokakana, ja se maleho snazim prebalovat jak je treba, on se vzdy ozve, ze se mu neco nelibi. Jinak nam jeste pomaha jedna vec - po jidle davame dudlik, povrbuzuje to traveni a maly pak po jidle lip usne, dudlik do ca 10 minut plive a spinka a je kldiny a nekrouti se.