Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vcera me uprimne zarazil nas pediatr pri kontrole maleho. Z jeho vysky/vahy vychazi, ze ja skoro podvyziveny
doted mi prisel naprosto v pohode - je hubeny, ale to je od narozeni, ted se k tomu hodne vytahnul…
Ma 75cm a 8.150kg. Vyska nam v percentilech vychazi na vrchnich 10%, vaha na spodnich 10-25% - takze v kombinaci vyska/vaha se skoro do te tabulky nevejde - je totalne pod hodnotama - asi nejnizsi 2% nebo jak to vychazelo. ![]()
Jinak je maly v pohode, ji skoro vsechno, co dostane (denne UM-ovoce-masozelenina-jogurt-kase-UM), je hodne akcni, sice neleze, ale plazi se a stavi se na vsechny ctyri (poslednich par dnu).
Tak se chci zeptat, jestli jste nekdo meli takovou kombinaci vyska-vaha a jak se to dal vyvijelo?
Jinak my jsme dostali narizeny jiny jidelnicek a rehabilitace - ale ty s tim az tak nesouvisi (asi
), kvuli slabsim svalum na nozkach a posileni zad.
Zkušenost nemám, já mám tlustá mimina, ale neplaš se! Ty děti rostou skokově, občas se ta výška/váha rozejdou. Hlavně se s tím netrap, určitě ti hlady neumře, na to má pud sebezáchovy. Maximálně bude mít nějaké rychlé spalování a to se mu může v životě ještě velice hodit. Pak by ještě padala v úvahu zvýšená funkce štítné žlázy, ale vše se dá řešit
Mame to dost podobny, mala mela na kontrole v 10 mesicich delku 74cm a vahu 7,9kg a naprosto v pohode. A pak, souhlasim s tim, ze deti se dost meni a ty, co jsou ted buclaty muzou jit do skolky hubeny jak lunt a my dve budeme mit male vepriky ![]()
Jestli dobře baští, tak bych byla taky v klidu. Náš mladší měl v 8 měsících 73,5 cm a 8300 g. Taky je hubenej a dlouhej a zůstalo mu to doteď (má 13,5 měsíce). V roce měl 9,80 kg a 81 cm.
Ahojda, ja mam presne stejnou dceru. Na 8m mela tusim 7300g a 73cm. Na roce potom 8950g a 80cm, na 2 letech 12 kilo a 93cm a na 3 letech 14 kilo a 103cm. Takze stale vyska na hornich 5-10 procentech, a vaha podprumer. Jen doktorka to uz vzdala, holt vidi, ze bude asi modelka
![]()
@Aliik Presne tak. Plus kdyz koukam na porodni vahy (moje Veronika necela 2,5kg) a Vase Zuzanka (nadherne jmeno!) taky kolem 2,5kg, tak uz odmala to jsou spis mensi deti.. ![]()
@jája428
jo, nas doktor se taky netvaril, ze by to byla tragedie. spis se s usmevem ptal, jestli ho poradne krmime. ale pak rikal, ze maly potrebuje vybudovat vic svalu a ze je nema z ceho buduvat, ze musi trochu pribrat. v te ordinaci mi to ani nejak vazne neprislo, spis pak jsem nad tim doma vecer uvazovala, tak jsem samozrejme dosla k takovym tem uvaham jako, co ze jsem to za matku, ze mi neprislo me dite je tak hubene a ze ho poradne nekrmim ![]()
no nocni uvahy - klasika ![]()
Naše malá měla porodku 3480g. Teď v 10měsících při výšce 68cm vážila 7615g. Je živá veselá a baští náramně! Každé dítě je prostě jiné. Naše mudra má naštěstí rozum a vůbec to neřeší. V půl roce na ní dokonce v počítači blikala tabulka červeně! ![]()
Syn měl v půl roce 74 cm a 7,9 kg. Nikdo nic neříkal. Doktorka dokonce komentovala, že to je pěknej kus chlapa. Byl a je akční. Jestli tě to potěší, tak teď mu je 18 měsíců, má 12 kg a 86 cm a je takovej pěkně udělanej. Nejvíc přibral od roka do teď, protože se nevytahuje do výšky.
Pokud byl kojený/měl žloutenku, tak mu nech zkontrolovat železo. U nás to bylo tím.
Tak to nevím co by řekl na našeho kluka
Ten se do tabulek nevejde absolutně vůbec. V 8m 6200g a 69cm, spokojené usměvavé dítě věčně v pohybu. A doktorka s ním byla naprosto spokojená.
Ostatní děti na tom byli tak nějak podobně jako je teď nejmladší, starší syn měl v 8m 6160g a 65cm, mladší dcera v 8m 6700g a 66cm a nejstarší nevím v 8m, ale v roce 74cm a 7400g. Holky jsou dodneška hubené a celkově spíš drobnější.
Vaše rozměry neměla dcera ani v roce
. V 8m. měla 66cm a 6,6kg. Pohybovala se kolem 3.perc. Měla jsem jí dávat sirup multisanostol na podporu chuti k jídlu - nepomohl. Každý měsíc chodila na vážení. Měla jsem jí hodně krmit - zahušťovat jíškou, těstovinami, piškoty…ale návod, jak jí donutit jíst jsem nedostala.
V roce měla 74cm a 7,82kg, v 18m 78cm a 9,36kg. Teď ve 20m. má něco kolem 10kg. Vždycky byla hrozně živá, sice se v 8m uměla točit jen kolem své osy, ale pořád se hýbala - kopala nohama, mávala rukama, kývala se ze strany na stranu. Do toho roka se to dr. nezdálo (na nějakém vyšetření jsme nikdy nebyly), ale pak usoudila na to, že je prostě živá (vždy byla i spokojená) a přestala to řešit.
Majda měla v roce 73cm a 7,3kg, taky úplně mimo graf ![]()
A je v pohodě, postupně se trochu „spravila“ a už je teda v grafu aspoň
, od toho půlroka do roka a něco to byla největší krizovka - jako ohledně toho grafu. Jí a hopsá pořád stejně ![]()
Moje malá má 10 měsíců, teď jsme byli u doktorky a váží 8,2 Kg a měří 73cm. Eliška má hodně pohybu, nevydrží být ani chvíli na jednom místě. A pořád něco jí, pravidelně co tři hodiny a mezitím ještě třeba sní kousek ovoce, křupky, půlku rohlíku. Prostě pokud máš živější dítě tak všechno,,vyběhá´´. A doktorka mi jen řeka, že je drobunka, ale to tím, že je prostě starší a má opravdu dostatek pohybu.
No tak to bych vůbec neřešila. Nějaké tabulky jsou dle mého úplně k… Každé dítě je jiné. Nechápu, proč má většina lidí zažité, že zdravé dítě musí mít 4 brady. Jestli se hýbe a je akční, nemůže být jak sud. Byla bych v klidu ![]()
@Ali-Ali ahoj, jsme na tom podobně, v 8 m náš malý vážil 7,4 a výška 69 cm. Ani mi nepřijde hubený, má i baculatý ručičky. Já popravdě ani nic nevím o percentilech a v jakém malý je, nikdy jsem to nehledala. On přibírá od začátku spíš pozvolna, jednou říkala doktorka že má " tu křivku přibírání plošší" ale vždycky ho pochválí, že prospívá, je šikulka a zdravý, tak to neřeším. A když i jí dobře, tak je určitě v pohodě.