Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
obracím se na Vás s prosbou jestli nemáte některá zkušenost s „tiky“ u dětí. Poslední dobou jsem si u své 9ti měsíční dcerky všimla, že jakoby z ničeho nic strne a zatřese se, většinou to následuje dvakrát po sobě. Nevím, čím to může být nebo co to spouští, ale mám pocit, že to přichází nečekaně - z ničeho nic. Trochu mi to připomíná náznak epileptickýho záchvatu. Děje se to klidně i několikrát denně- jen dnes za ráno jsem to už napočítala 4 krát. Každopádně to rychle přestane. A dcera je jakoby se nic nestalo. Nemáte některá zkušenost? Mám mít strach nebo to časem vymizí? 1.4. jdeme na prohlídku, tak se tam určitě zeptám, každopádně mě Vaše zkušenosti třeba do té doby uklidní. Děkuji ![]()
Já bych teda skoro dva týdny nečekala a vyrazila na pohotovost, nejlépe s nahraným videem
podle popisu mě také napadlo jako první epileptické záchvaty, říká se tomu zahledění, kdy se dítě zarazí, někde se nepřítomně dívá a u toho se lehce třepe, případně si pomlaskává nebo dělá nějaký automatický pohyb. Čím dřív se epilepsie diagnostikuje, tím je to lepší pro dítě! nechci tě děsit, ale epilepsii fakt nepodceňuj. Měla jsem praxi ve speciální škole, kde byly i děti epileptici s pozdní diagnostikou a bylo to dost šílené. Skoro dva týdny bych to určitě nenechala vyhnít…
@LadyTommy No já právě jednou i sama měla epileptický záchvat, ale to bylo před dvěma roky a od té doby nic. Tak doufám, že to není ono. Jinak k tomu zahledění - nepřijde mi že je v tu chvíli duchem nepřítomná, vypadá to jak kdyby se něčeho lekla ale nemá čeho…zkusím to nahrát když se mi to povede. @Nainuva Tím čuráním by to teoreticky být také mohlo, Nelly měla problém s kvasinkami, tak třeba jí to pálí.
https://www.emimino.cz/…rankovani/2/#…
tohle tu bylo vcera. Psala jsem tam taky, neco podobneho ted resime u male. Nejlepsi je natocit eeg, muze to byt i benigni, ale taky nemusi. Nase to dela hlavne u jidla. Dulezite je taky zjistit, jestli se dite jinak vyviji normalne. Pokud jo, je to dobry znak. Ale kazdopadne ti to zodpovi jen doktor.
Včera tu byl jeden příspěvek na podobné téma, je to tohle???
https://www.youtube.com/watch?…
Tak já bych to tak černě neviděla… řešili jsme to a samé - je to v tomto věku úplně normální, dokonce se tomu nějak říká (což už si samozřejmě nepamatuji..
) ale pamatuju si, že právě v těchto měsících je výskyt nejčastější. Nám to tak do roka a čtvrt odeznělo.(nó a taky jsem plašila s epilepsií..
) Je to právě nevyzrálou nervovou soustavou, se sestřičkou jsme to popsali jako když vyleješ mimču studenou vodu za krček
. Nakonec jsme se na neuro teda stejnak dostali(kvůli zas něčemu jinému) kde jsem vše s doktorkou probrala - no a výsledek- zdravý jak řípa a já se mám hodit do klidu
(jsem zdravotnice, takže chudáka prcka sleduju áž moc ![]()
Může se jednat o něco závažnějšího ale zbytečně bych neplašila, právě že všelijaké „tiky“ jsou prostě v tomto věku k vidění často. Tak držím palce ať je malá zdravá ![]()
@maxadel Tak teď jsi mě trochu uklidnila - děkuji. Přesně tak bych to ale také popsala reakce, jakoby malé někdo vylil za krk studenou vodu. Každopádně je to vždy otázka pár vteřin.
@klarka133 : No, ale vysetrit bych to nechala, ne plasit, ale proste radeji udelat EEG. My taky pujdeme, at vime, ze jsme neco nezanedbali. I kdyz to ma hodne deti, zase jich to preci jen nema tolik.
@klarka133 dobrý večer, můžu se zeptat co Vám na to doktorka řekla? Řeším s dcerkou 13m skoro to samé.