Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@WaIl píše:
Ptala jsem se zakladatelky, ne tebe. Pokud o tom nic nevíš, tak nekomentuj. Tyhle příznaky se po očkování stávají.
Opět je tady problém s chápáním pojmu „veřejná diskuze“,kde může kdokoliv reagovat na cokoliv. ![]()
@Ou píše:
Rozhodně to není chyba vaší výchovy, nebo něco takového. A tedy na to, aby nějak výrazně pomohl kolektiv při vývoji je vaše dcera ještě moc malá.Spíš zajděte se svými obavami za pediatrem a je možné, že to bude chtít nějaká vyšetření, riziko buď smyslových či vývojových poruch v tom, co popisujete se dá najít.
Tyto poruchy jsou vrozené, takže i kdybyste všechno dělala úplně opačně, než teď, tak pokud se u vaší dcery skutečně projevují, tak by k tomu došlo.
Co se týče kolektivu, tak si myslím, že v tomhle věku jde spíš o to, že je to možnost, jak vypozorovat chování než jako nástroj k nějakému rozvoji. To spíš časem.
A souhlasím s tím, že pokud by dítě mělo vrozené předopklady k nějakým autistickým poruchám, tak se projeví dřív nebo později. A ano, očkování může být asi právě takovým spouštěčem…
@Xien píše:
@WaIl tak jisteze mela ockovani, jako vetsina deti
Tak hlavně, že nikomu nepřijde divné, že:
„Driv mi prisla takova vic vesela a komunikativni, i se snazila rikat nejaka slova“
@Lychee13 píše:
Opět je tady problém s chápáním pojmu „veřejná diskuze“,kde může kdokoliv reagovat na cokoliv.
Máš pravdu, výplod alá Trump příště nebudu vůbec komentovat. ![]()
@WaIl píše:
Máš pravdu, výplod alá Trump příště nebudu vůbec komentovat.
To po Tobě ale ani nikdo nechtěl, zlato! ![]()
Ahoj, jako bys popisovala mojí dceru. Je stejně stará. Právě mi došly nápady jak ji přimět k jakékoli společné hře/aktivitě. Taky téměř nekomunikuje. S jídlem je to teda lepší než u Vás. Ale jsme momentálně ve stavu, kdy se ji snažím přimět ke kousání. Když s ní jdu mezi lidi a děti, tak o ně chvíli jeví zájem, ale pak uteče ke své činnosti. A rozumí Ti malá? Pro mě je hrozně těžké to posoudit, proteže občas má záchvěv, kdy komunikuje i splní nějaké pokyny. Taky přemýšlím, že když řeknu, že se jde jíst tak nereaguje, protože jídlo je pro ni utrpení, ale když řeknu, že jdeme do vany, tak to se vydá tím směrem, protože vodu miluje. Pěkně zvládá dětské hříčky. Vůbec nevím, jestli bude moci jít ve třech do státní školky, protože dovednosti (nočník, samostatné jezení, pití, komunikace) jsou u nás zatím v nedohlednu. Malá taky začala až teď před měsícem chodit. Tak se možná pohne i mentální stránka. Tak uvidíme. Ale jinak je hrozné zlatíčko, spí celou noc, téměř vůbec nezlobí…
Primárně vykazuje docela znepokojivé znaky a je potřeba důkladnější vyšetření.
Tpreve po jeho vyloučení je možné řešit, jestli jde oční kontakt okoukat od dětí, když člověku nejsou ani dva roky. Já jsem k tomu docela spektická.
Držím palce, ať je to jen nějaký hrb v běžném vývoji a katastrofické scéníáře se nenaplní.
@Xien že je ještě brzo na cokoli není pravda, nenech se tím, prosím, uchlácholit, moje neteř byla diagnostikovaná v 19 měsících a to má vysokofunkční autismus, takže ta „nejlehčí“ forma. Taky jsme sestru všichni přesvědčovali, že to nic není, že je brzo apod. Jenže ona prostě měla divný pocit, mámy tohle vycítí a neměly by tento instinkt potlačovat, protože je odbyde pediatr nebo je všechny přesvědčují, že to nic není. Mně to bylo zpětně strašně líto, že jsem to zlehčovala. Čím dřív dojde k odhalení problému, tím lépe. Ale chce to v tomto věku skutečného odborníka a těch je v republice sakra málo a čekací lhůty dlouhé.
Anonym kvůli sestře, díky.
@Xien tak zkus najit tady kohokoliv z okoli pres diskuzi, ze shanis nekoho na prochazky z okoli xx, ikdby jste mely jet 30min busikem za nejakou novou kamoskou, urcite kolektiv pomuze:)) treba ji neco chybi a proste to neumi rict tak se takhle trapi, na autismus a ockovani se ted vybodni to jsou plecky. Jen jdi k doktorovi at udela zaver on. Nase kdyz se neotacela, nelezla, nechodila, nemluvila, tak to videla u ostatnich a sup, uz to zkousela hned taky, jinak samotnou ji to nenapadlo, byla linejsi ![]()
@Ou píše:
@Kacenka20Primárně vykazuje docela znepokojivé znaky a je potřeba důkladnější vyšetření.
Tpreve po jeho vyloučení je možné řešit, jestli jde oční kontakt okoukat od dětí, když člověku nejsou ani dva roky. Já jsem k tomu docela spektická.
Držím palce, ať je to jen nějaký hrb v běžném vývoji a katastrofické scéníáře se nenaplní.
Myslela jsem, aby maminka viděla, jak se to dítě chová, ne aby dítě vidělo, jak se chovají ostatní děti ![]()
@AndelaCerna píše:
@Xien tak zkus najit tady kohokoliv z okoli pres diskuzi, ze shanis nekoho na prochazky z okoli xx, ikdby jste mely jet 30min busikem za nejakou novou kamoskou, urcite kolektiv pomuze:)) treba ji neco chybi a proste to neumi rict tak se takhle trapi, na autismus a ockovani se ted vybodni to jsou plecky. Jen jdi k doktorovi at udela zaver on. Nase kdyz se neotacela, nelezla, nechodila, nemluvila, tak to videla u ostatnich a sup, uz to zkousela hned taky, jinak samotnou ji to nenapadlo, byla linejsi
Jakože když to dítě nevidí u ostatních, tak ho nenapadne dívat se doma mámě do očí, slyšet na zavolání, a tak, jo? A navíc „z ničeho nic“? Hmm, to jsou věci… ![]()
Navíc samotné dítě nenapadne chodit, dokud neuvidí jiné dítě chodit.
![]()
@Xien
To dívání do očí - někdy dřív se do očí dívala nebo ani nezačala?