Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera 20m se mi temer vubec nediva do oci a nekomunikuje. Nekdy mi prijde, ze se ani nediva na predmet, ktery si bere do ruky. Jen tak cely den beha kolem me, neda se s ni nijak hrat, jen obcas se treba honit. Absolutne neprijde na zavolani ani se nediva, kdyz ji chci neco ukazat, vubec nemluvi. Kdyz vydam nejaky zajimavy zvuk, tak se na me obcas podiva. Jinak je tuliva, mazliva, hodna, mame hezky vztah, je na me dost fixovana. Mate to nekdo podobe? Driv mi prisla takova vic vesela a komunikativni, i se snazila rikat nejaka slova, trosku me to trapi.
Tohle bych konzultovala spíš s doktorkou než tady. Hlavně klid, 20 měsíců je ještě málo
Do školky nám chodily děti 3 leté, které na tom byly podobně. A stačilo pár měsíců a změna o 100%
Ale jestli chceš mít klid, poraď se s pediatrem.
@Kacenka20 dcera ani neji jidlo, pije jen mleko. Uz me napadlo, ze bych ji zkusila datmdo nejake soukrome skolky, jestli by ji kolektiv nepomohl, co myslis? Je to nase jedine dite, porad si rikam, ze treba delam neco spatne ja.
@gabrriel take me to uz napadlo, ale pry je jeste brzy to diagnostikovat..
Kdybys ji dala do skolky jen na zvykani dopoledne, treba 3× v tydnu urcite by to mohlo pomoct, a jinak vidate se s detmi stejneho veku? Sezen nejdriv nejaky maminy tady z tveho okoli, at si deti zkusi hrat u vas/v herne spolu, vy si date kaficko. Ono byt furt jen s mamou je taky nuda ![]()
@Xien píše:
@Kacenka20 dcera ani neji jidlo, pije jen mleko. Uz me napadlo, ze bych ji zkusila datmdo nejake soukrome skolky, jestli by ji kolektiv nepomohl, co myslis? Je to nase jedine dite, porad si rikam, ze treba delam neco spatne ja.
Jojo, já myslím, že to je rozhodně dobrej nápad. Ale nejlepší by bylo, abys u toho byla taky, aspoň ze začátku. Abys viděla, jak to má v komunikaci s ostatníma dětma ![]()
Hlavně se nestresuj úvahama o autismu, to bych si u 20 měsíčního dítěte vůbec nepřipouštěla. To bude dobrý ![]()
@AndelaCerna bohuzel nemam zadnou kamaradku s detma:(. Takze se s detma vubec nestykame. Na pisku se ale k nim chovala moc hezky a mela zajem o to, co delaji.
@WaIl píše:
Dřív taková nebyla? Nebyli jste nedávno na očkování?
Za všechno může očkování! Možná i za to, že prezidentské volby vyhrál Trump. ![]()
Jinak zakladatelko, na závěry je moc brzo. Je ještě malá a nemusí to nic znamenat. Třeba jí to prostě jen nezajímá. ![]()
Rozhodně to není chyba vaší výchovy, nebo něco takového. A tedy na to, aby nějak výrazně pomohl kolektiv při vývoji je vaše dcera ještě moc malá.
Spíš zajděte se svými obavami za pediatrem a je možné, že to bude chtít nějaká vyšetření, riziko buď smyslových či vývojových poruch v tom, co popisujete se dá najít.
Tyto poruchy jsou vrozené, takže i kdybyste všechno dělala úplně opačně, než teď, tak pokud se u vaší dcery skutečně projevují, tak by k tomu došlo.
@Lychee13 píše:
Za všechno může očkování! Možná i za to, že prezidentské volby vyhrál Trump.Jinak zakladatelko, na závěry je moc brzo. Je ještě malá a nemusí to nic znamenat. Třeba jí to prostě jen nezajímá.
Ptala jsem se zakladatelky, ne tebe. Pokud o tom nic nevíš, tak nekomentuj. Tyhle příznaky se po očkování stávají.