Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Heivka tak neříkám, že náš je poklad. Nikde nepostoji, neposedí. Sedačku přelezl (ano, až za zádové opěradlo) v 8m. Kdybych nebyla důsledná a nenastavila určitý pravidla, tak jsem v háji. Je celkem přizpůsobivý, ale to neznamená, že to nezkouší…
Řeším podobný „problém“. Na kratší procházky kočár už vůbec neberu. A mluvím s ním stylem: nechtělas do kočárku, tak musíš po svých. Do náručí nebrat, ony si na to moc rychle zvyknou a zneužívají. To ale praktikuji opravdu při krátkých procházkách třeba na hřiště pár metrů od domova. Občas vezmeme na delší procházky auto(tříkolku) s tyčí. Tam vydrží o něco delší dobu než v kočárku. No a když potřebuji někam fakt dál, tak prostě vysvětluji, že musí být v kočárku a blablabla a že pojedu rychle a budu klopit zatáčky, celkově z toho udělat senzaci a ona se do toho kočáru nakonec i těší
.
Se to nezdá, ale ono to vysvětlování opravdu zabírá, i když jsem si jako bezdětná klepala na čelo, když jsem nějakou vysvětlující matku viděla, jak klečí a zdlouhavě vysvětluje
![]()