Batole nechce jíst kousky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Batole nechce jíst kousky
Mám 11ti měsíčního syna a odmítá cokoliv nepomixovaného. Jakmile je v jídle hrudka, nebo kousek něčeho odmítá to pozřít, přesto, že má hlad. Pokud jídlo"omylem" polkne i s kouskem, začne se dávit a další lžičku do něj nedostanu. Pokusy s pidi kouskem chleba s Lučinou skončily zvracením, které nebralo konce. Řešil někdo podobný problém? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No syn se dáví jen kousky v kaši..tzn když není kaše hladká a jsou tam větší kousky…jinak křupky (od 6m), chleba (od 9 m)dává bez problémů (a to má jen dva pidi zoubky dole)..ted to vypadá, že se to trošku zlomilo a začíná dávat už i ty kousky v kaši- minule jsem udělala těstoviny písmenka a zamíchala do dyňové kaše a dal to v poho..zkouším pořád dokola..je mu taky 11m..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odkaz na diskuzi, kde to také řeší.. https://www.emimino.cz/…jidla-22422/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Syn to měl strašně dlouho, mixovala jsem mu jídlo a bylo to. Jakmile tam byl kousek, okamžitě se dávil a zvracel. Pro mě byla priorita, aby byl najezený ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@orchidea2016 my to tak máme ještě teď. Chodíme na logopedii ke specializovanému logopedovi a ten řekl, že syn má přecitlivělost patra a bude mu to trvat déle. Nucení není cesta, ale je potřeba nabízet. Lepší práce jazyka a dásní (zubů) je lepší trénovat kousáním např. kůrky pečiva, ideálně třeba krátce povařenou mrkev (syn nejí).
Konzistenci jídla upravovat velice opatrně a postupně a začít tím nejoblíbenějším.
Není syn náhodou hypotonický? Tuto přecitlivělost v ústech mívají nejčastěji právě tyto děti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kateřina Hubálková Děkuji za odkaz, už jsem klidnější.
On právě jí výborně a myslím, že i dost, co do množství. Jen mě občas zaráží některé komentáře z okolí, tak jsem začala pochybovat, jestli nedělám něco špatně? Nemám zkušenosti, je to mé první.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Any83 Přiznám se, neznám význam slova Hypotonický? ![]()
Nic mu není, od narození prospívá skvěle a ve spoustě věcech je spíše napřed, no, až na ty kousky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@orchidea2016 to by ti řekl lékař
hypotonické děti bývají po porodu takové gumové, měkké, vláčné… trvá jim déle než začnou pást koníčky, některé děti mají celkově hrubou motoriku opožděnou a začnou chodit třeba až v roce a půl, i později. Ale nemusí to tak být, motorický vývoj může být zdánlivě normální.
Další věc je, že hypotonické děti vlivem nižšího svalového napětí mohou dost patlat výslovnost, trvá jim déle, než je jim hezky rozumět.
Lehké hypotonie si lékař třeba ani nemusí všimnout, pokud se na to nezaměří. Tím ti ale nechci podsouvat, že by tvůj syn hypotonický byl
můj je, ale jediné omezení máme právě v tom jídle, jinak je také napřed (při porodu měl diagnostikovanou středně těžkou hypotonii, neměl žádné novorozenecké reflexy vyjma sacího)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mladší dceři jsem nemixovala vůbec, jídlo žužlala od šesti měsíců, v sedmi jedla v pohodě cokoli… já bych zkusila dát třeba celou ovařenou mrkev nebo těstoviny a zjistit, co s tím zvládne sám, bez krmení… třeba budete překvapená, kousky v mixovaném se děti dáví mnohem víc, než kusy, které si samy užmoulají…
Nebo vydržet, do školy na mixovaném nepůjde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Any83 Ne, tak takovéto problémy nemá. Pásl brzy, chodí okolo nábytku a nyní se začíná pouštět a zkouší stoupat bez opory. Žvatle pořád,– pe (pes), kot(kočka), kutňá (kurňa), mama, babi, táta, pápn (papat), kákn
mňam, ne ne ne, ano, ano, tááák atd.
Žádné malé kousky nesní (těstoviny), naháže to na zem, ani to nezkouší dát do pusy. Musí to být větší, aby si myslel, že je to hračka. Zkusím tedy tu vařenou mrkev.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj syn (13m)je na tom podobně. Oběd sní jedině mixovaný. Zajímavé ale je, že když mu dám rohlík, jablko, chleba apod. tak to normálně ukousne a sní ( ale musí to mít v ruce on). Zkoušela jsi mu dávat jídlo du ruky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@orchidea2016 vůbec se tím nestresuj, já jsem dceři mixovala minimálně do 18 měsíců, možná déle, už si to ani přesně nepamatuju (ale určitě jsem to tu už někam psala
), samozřejmě jsem zkoušela dávat kousky, hned to vydávila. Takže jsem to přestala řešit a byla jsem ráda, že jí. Naopak synovi jsem nemusela mixovat téměř nic, prostě každé dítě je jiné a je potřeba k tomu tak přistupovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@orchidea2016 Chce to čas. Taky mám vyzkoušené, že vyhladověním ničeho nedosáhnu. Já mám teda taky lehkou hypotoničku. Do roka mi nevzala žádné jídlo do ruky, od roka se to začalo plíživě lepšit. Teď má 20 měsíců. Do pevné stravy máme pořád daleko, ale už zvládá pokousat měkké ovoce, sušenky, piškoty, toast a k obědu a k večeři dostává husté polévky (spíš už skoro kaši) s menšíma kouskama (vločky, těstoviny, kuskus apod.).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malá taky dlouho kousky nechtěla, začla až kolem těch deseti měsíců. U nás hodně pomohl chleba, ke každému jídlu jsem dala pár kousků a postupně se naučila žvýkat. To schovávání kousků do mixovaného mi přijde zvláštní, myslím, že je to mate, co s tím vlastně mají dělat. Hrudky v kaši bych nesnědla teda ani já
Ještě se mi osvědčila rozvařenější rýže, tu jedla taky brzy.
Určitě nevěšte hlavu, když pak na to pŕijde, půjde to rychle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit