Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer maminky,
možná to přeháním, ale chtěla bych se prosím zeptat, jestli mám něco dělat. Dnes jsme byly s dcerkou (téměř 3 roky) na zahrádce u babičky a děda tam má starou rezavou vanu na zalívání, do které napouští vodu ze studny, chytá do ní dešťovku, padá do ní borčus, plavou v ní hmyzí larvy a dcera tam s oblibou háže hlínu, když se zrovna nikdo nedívá. Víceméně se jedná o stojatou vodu, do které se jen sem tam voda přilije. No a dnes tam lovila berušku a padla do vody po hlavě a než jsem ji vytáhla, tak si té vody lokla. Může jí z toho něco být? Hned mi do hlavy naskočil příběh o K. H.Máchovi, jak se napil vody z rybníka při hašení požáru a zemřel. Vím že teď je zdravotnictví úplně někde jinde a taky že často zbytečně hysterčím, ale přece jen nechci, aby malá chytla ňákou nepříjemnou nemoc. Má cenu se tím stresovat?
@Áďa24 píše:
Dobrý večer maminky,
možná to přeháním, ale chtěla bych se prosím zeptat, jestli mám něco dělat. Dnes jsme byly s dcerkou (téměř 3 roky) na zahrádce u babičky a děda tam má starou rezavou vanu na zalívání, do které napouští vodu ze studny, chytá do ní dešťovku, padá do ní borčus, plavou v ní hmyzí larvy a dcera tam s oblibou háže hlínu, když se zrovna nikdo nedívá. Víceméně se jedná o stojatou vodu, do které se jen sem tam voda přilije. No a dnes tam lovila berušku a padla do vody po hlavě a než jsem ji vytáhla, tak si té vody lokla. Může jí z toho něco být? Hned mi do hlavy naskočil příběh o K. H.Máchovi, jak se napil vody z rybníka při hašení požáru a zemřel. Vím že teď je zdravotnictví úplně někde jinde a taky že často zbytečně hysterčím, ale přece jen nechci, aby malá chytla ňákou nepříjemnou nemoc. Má cenu se tím stresovat?
nemá cenu se stresovat, dítě se maximálně může poblinkat nebo pokakat,
spíš bych řešila bezpečnost - vždyť se mohla utopit
toho se nebojíš? asi by děda měl vanu nějak zabezpečit nebo byste měli dítě líp hlídat
@Áďa24 píše:
Dobrý večer maminky,
Nestresovala bych se
malej mi jednou v puse prinesl zavesny kulicky, ktery vytahnul ze zachodu
modrou pusu mel jeste 2 dny po tom. Neslo to umejt
kdyz jsem mu je vyrvala z pusy, jeste zastekal jak pejsek. Takze mix bakterii a chemie (wc samozrejme myju casto, ale pochybuju, ze bez bakterii to nebylo
). A pro naprosty uklidneni… jo, riskli jsme to, v jeho 2 letech jsme vyrazili do Tuniska a malej tam nepil nic jinyho, nez vodu z bazenu
cerny mamby v tech koupacich habitech, mraky lidi v tom bazenu, spousta curacich deti… pres noc do bazenu lili hektolitry neceho, rano voda pruzracna, k veceru zelenej zabinec. Strach jsem mela, ale nastesti tuk tuk klukovi vubec nic nebylo. Takze deskovky s komarama bych se uplne nebala, ale samozrejme pozoruj, kdyby byl prujem… ![]()
Nestresovala bych se
v podobnem veku se holka napila vody ze sudu a ja uz chtela jet na pohotovost, ale manzel mi to rozmluvil
dostala poprve napit coca coly, ktera ji mimochodem vubec nechutnala a nemela z toho vubec nic ![]()
@stinga bojím. Proto tam nikdy nebývá sama. Byla jsem od ní asi 5 kroků. Ona se ta bezpečnost těžko řeší. Jsou zvyklí mít všechno stejně 80 let a tak nechcou přesouvat ani prášky z naprosto dosažitelnýho šuplíku
prý že to uhlídáme
@Áďa24 píše:
@stinga bojím. Proto tam nikdy nebývá sama. Byla jsem od ní asi 5 kroků. Ona se ta bezpečnost těžko řeší. Jsou zvyklí mít všechno stejně 80 let a tak nechcou přesouvat ani prášky z naprosto dosažitelnýho šuplíkuprý že to uhlídáme
no tak to hodně štěstí, to abys u nich dítě nespustila z očí, nehoda není náhoda - abyste pak nelitovali, kdyby se holčičce něco ošklivého stalo
Utonutí je druhá nejčastější příčina úmrtí u dětí v ČR a právě různé prvky na zahradě jako bazény, sudy, vany jsou větší nebezpečí než nějakej koupák. Spíš bych se bála toho, než nějakého nalokání.
Dala bych jí nějaká dobrá probiotika, nic moc víc nevymyslíš. Střevní desinficiens pro taková mrňata nejsou a spíš by napachala víc škody nez užitku. S největší pravděpodobností jí nebude nic, možná se z toho pokadí.
Muze mit strevni obtize, probiotiky nic nepokazis. A jak bylo zmineno, resila bych spise nebezpeci utonuti.
Nebude jí nic, nestresuj
Naše malá lemcá vodu ze sudu taky, a jí písek z pískoviště třeba, to je pořád něco. X krát můžu říkat ať to nedělá.. Ale jinak nad podobnými věcmi mávnu rukou ![]()
A „moc špinavou vodu“ si představuju jinak ![]()
Být tebou, fakt bych se víc bála utonutí nebo těch různých chemikálií v dostupné výšce apod.