Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mám 5 měsíčního koučka. Je to hubeňour, nějak přestal ve třetím měsíci přibírat, doktorka nám řekla kojit po 2 hodinách. To jsme dodržovali, ale stejně nepřibral, tak jsme začali dokrmovat Bebou - už asi tři týdny. Jenže Mareček pořád jí 9× denně (7×MM, 2×Beba, teď pár dní 6×MM a 3×Beba). V noci mě budí 2-3×. Prostě po necelých dvou hodinách řve a řve a zklidní ho jen jídlo - ve dne i v noci. Navíc mám pocit, že stejně nepřibírá - spíš naopak, na pohled zhubl a protáhl se do délky, je to žížala. (naposledy měl 65cm a 5270g)
Myslím, že je dost starý na to, aby jedl ve větších intervalech, nebo ne? Jenže to nepřibírání… Jsem z toho jeho jídla jelen
Jde to nějak upravit, zlepšit?
Děkuju…
ahoj, a vážíš ho před a po kojení? nebo odsáváš své mléko a pak mu to dáváš lahvičkou nebo prostě jen kojíš? Víš jestli od tebe vůbec něco vypije?? Já vím, že určitě chceš vydržet jen co to jde s kojením, ale přece jen může mít hlad a „ty“ mu nestačíš…
Naší malé jsou necelé 4 měsíce, spinká celou noc cca od měsíce a půl, papá Bebu - dřív 6 dávek denně - celkem tabulkově, nyní 5×200ml ( 180 vody a 6 odměrek )
KAčka je taky mrně. Do 4 m jsem plně kojila, ale mezi 3 a 4 m přibrala jen 50 g.
PAk mi doporučili po každém kojení dokrmit UM a pokud je to víc, jak 30 ml, má ještě hlad, dělala jsme to tak 14 dní, pak začala ve dne odmítat MM a po dalších 14 dnech i v noci.
A zkus dát večer i když kojíš kaši do flašky. Jsou nemléčné kaše, tkeré holky míchají do MM.
Jinak pokud takhle kojíš, tak v tomto věku bez příkrmů je takový interval u kojení bohužel normální. Dítko se čím dál víc hýbe a potřebuje víc energie, proto potřebuje i víc jídla.
I nám dr řekla, že ona asi víc přibírat nebude, protože je hodně živá.
Rybka malého nevážím, ale mám pocit, že mlíko mám, vždycky mi teče, kdž prso zmáčknu
Ani mi nejde o to kojit co nejdýl - dokonce chci ze zdravotních důvodů v půl roce skončit, ale spíš, aby měl malý dost a taky nějaký režim v jídle, spánku atp… Závidím ti, jak ti holčička spinká… ![]()
Markit No, mě řekla doktorka po každém kojení 30ml Beby, dohodle jsem se s ní, že dám Bebu místo dvou/tří kojení. Na noc mu dávám právě Bebu - tak myslíš už teď nějakou kaši? (je mu 5 měsíců a týden) MM zatím neodmítá, saje vždycky víc než 15 minut (musím ho odpojovat, sosal by snad celý den
)
Kačce jsem koupila první rýžovou kaši - neochucenou a míchala ji do Beby. A taky asi tak v těch 5 m.
Prostě se může stát,ž e mrňátku už jen MM nestačí. Zvaž sama, jelsti bys u ž nezkusila k obědu i masozeleninu. Věk na to má.
A když nepřibírá jak by měl… věř tomu, že jsme taky chtěla co nejdýl kojit a taky jsme si to od některých holek tady slízla, že trápím děcko hladem…
přitom byla v klidu a spokojená… (v 8 m měla 65 cm a 7 kg)
Markit jsem trochu poprděná dát malýmu příkrmy bez „požehnání“ doktorky, ale jdeme příští pátek, tak už jí navrhnu, jestli nezačít s příkrmama. Příjde mi totiž blbý ho teď převádět na komplet UM a pak zas hned příkrmy, že jo? Takže není nutný čekat s příkrmama do dokončenýho 6. měsíce? Já myslela, že jo… Malej je hrozně živé děťátko, celý den sebou mrská, točí se, snaží se lozit, strašně moc energie vydá - to se asi ani nedá „ukojit“ ![]()
ALe já neříkám převést z MM na UM probůh. Kamarádka kojí a k obídku dává zeleninku. a večr kaší, ale jinak jen MM.
A pokud máš pocit, že se nedá ukojit, zavolej dr a domluv se s ní po tel.
Markit.Hl píše:
ALe já neříkám převést z MM na UM probůh. Kamarádka kojí a k obídku dává zeleninku. a večr kaší, ale jinak jen MM.A pokud máš pocit, že se nedá ukojit, zavolej dr a domluv se s ní po tel.
Nene, já nemyslala, že bys mi ty radila převést ho z MM na UM - jen že to k tomu spjeje tím, že dokrmuju Bebou a on nepřibírá, tak mu dávám čím dál víc Beby a tím míň kojím… To jsme si nerozuměly
To by se mi ulevilo, kdybych mu mohla dávat tu kaši, jak jsi psala a třeba i „jídlo“ v poledne…
Dorničko. ono to k tomu bohužel opravdu spěje.. teda u nás to tak bylo. Psala jsme to výš. měsíc byla na UM + MM a v 5 m jsme začala příkrmama k obědu protože kaše nechtěla… a od 5,5 vzala kaši z flašky. čili během 5. měsíce ška z plně MM do jen UM a příkrmů. A od té doby přibírá jak by měla… sice nedohnala, ale je akorát a dr je s ní spokojená. Kačka je spokojená, já taky… ![]()
Myslím,že v 5 m se opravdu příkrmů bát nemusíš a prosím tě, názorů jak s příkrmama je tolik co doktorů. POužij opravdu svou hlavu a pokud prostě máš pocit, že ať MM nebo UM prostě nestačí, tak prostě poamlu začni dávat i kaši nebo zeleninu… a neboj se toho.
Malý bude najezený a spokojený, ty spokojená že on je v pohodě…
Markit děkuju moc za podporu, to víš, vyděšená mamina prvního děťátka
Už se těším, jak začne baštit a přestane půl dne řvát… Ještě jednou díky! ![]()
Vidíš, a byly takové, co mi pomalu „nadávaly“ že dítě trápím hlady i když byla malá spokojená.
Takže se fakt neboj, zkus a uvidíš. Pokud bude malý pěkně baštit příkrmy, je čas…