Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebovala bych poradit od lidí, kteří běhají nebo od majitelů psů, co mám dělat. Když jdu běhat, téměř vždycky si mě vyhlídne nějaký pes a jde po mě. Třeba když jedu na kole, tak pomůže je postříkat pitím, ale při běhání ho s sebou nenosím
.Už se mi stalo, že po mě šel třeba dobrman, tak jsem přeskočila plot do zahrady a doufala, že tam není nějaký podobný pes
. Dneska na mě vyjel jezevčík a chňapnul mě za lýtko. Mám tam modřinku, jinak nic. Paní naštěstí v dohledu, hned se omlouvala atd. Co pomáhá? Zastavit a nehýbat se?( Neměla jsem odvahu vyzkoušet
.) Nebo co? Dík za jakoukoli radu ![]()
Jednu dobu jsem koukala na nějaké pepřové spreje nebo něco podobného - přímo proti psům. Od doby, co na mě v pubertě vystartoval vlčák, se volně pobíhajících psů bojím jak čert kříže a běhání je pro mě v tomto směru dost stres. Co se týče vhodného chování neporadím. Já stojím (protože se hrůzou nemůžu hýbat) a ječím. Což asi není úplně nejlepší varianta ![]()
Podle mne je nejlepsi prejit do klidne chuze a nevsimat si ho.
Ale lehce se radi, tezko se dela. Ja mam taky kolikrat strach. ![]()
Taky mám u sebe skoro pořád pepřák.
Tenhle víkend jsem nastartovali s mužem koloběžky a jeli jsme se kapku projet. Ve vedlejší vesnici klasika jako všude - otevřená brána, venku pobíhal RTW a šel po nás. Už máme naučenou s mužem obranu koloběžkou - seskočit a sejmout čokla koloběžkou. Ten víkend totiž zůstal pepřák doma, spoléhala jsem na chlapa. ![]()
Jinak bez spreje ani krok, tu se toulají pořád nějací…
Já mám doma taky psy, ale v životě by mě nenapadlo ohrožovat lidi venku za bránou - plotem. Nikdy bych psa nepustila, hlídám díry v plotě, aby neutekli. Takže na bezohledné pejskaře, jakékoliv, kteří jakkoliv venčí své čokly na volno, bych pustila do výběhu plného trhačů. Ať si taky užijou
.
Já jsem taky pro kasr… a až doběhne na hony vzdálený majitel (je-li to někde ve městě), tak střik zopakovat, ať ví, k čemu je vodítko.
ncc1701 píše:
Já jsem taky pro kasr… a až doběhne na hony vzdálený majitel (je-li to někde ve městě), tak střik zopakovat, ať ví, k čemu je vodítko.
No, ono jsou i oblasti kde vodítka nutná nejsou
Takže v té by to bylo asi o pusu onoho kdo stříká, střiknout „už bezdůvodně“ schválně - pokud by pes tou dobou už nedorážel.
Když vyjede pes po mně, tak nejdřív zkusím ztuhnout (i když jedu na kole, tak „zastavit“ a jet setrvačností, aby se nohy nehýbaly). Že by na ně mohl fungovat i pepřák či tak něco mne nenapadlo ![]()
četla jsem dost rad na toto téma, ačkoliv mě nikdy žádný pes nekousl… Např. pan Desenský doporučuje stoupnout si k přibíhajícímu psovi bokem a stát na místě. Nejhorší je řvát nebo máchat rukama - nevím, sama vyzkoušeno nemám… Ale takový majitellé psů by si zasloužili řádný kopanec kamsi. Pokud je pes naposlechne na přivolání v jakékoliv situaci nemají je vůbec pouzštět z vodítka ![]()
Hanule píše:ncc1701 píše:
Já jsem taky pro kasr… a až doběhne na hony vzdálený majitel (je-li to někde ve městě), tak střik zopakovat, ať ví, k čemu je vodítko.No, ono jsou i oblasti kde vodítka nutná nejsou
Když vyjede pes po mně, tak nejdřív zkusím ztuhnout (i když jedu na kole, tak „zastavit“ a jet setrvačností, aby se nohy nehýbaly). Že by na ně mohl fungovat i pepřák či tak něco mne nenapadloTakže v té by to bylo asi o pusu onoho kdo stříká, střiknout „už bezdůvodně“ schválně - pokud by pes tou dobou už nedorážel.
Tak předpokládám, že místa, kde není třeba mít psa u nohy, jsou asi v dané lokalitě známá. Já to beru spíš s vlastní zkušenosti, bydlím sice ve městě, kde po setmění vyráží ven jen odvážlivci, ale u nás na sídlišti je to v pohodě. Tam mám strach „jen“ z těch psů. Navíc bydlíme na půli cesty mezi dvěma školama, všude samý dítě a zároveň spousta páníčků, co svého pitbulla venčí stylem „já si sedím nad půlitrem a ty se proběhni po širokém okolí.“ Nejednou tu takovej pes napadl dítě. Takže kdyby šlo „něco takovýho“ i po mně, tak asi neváhám… i když… jednou na mě vyběhl rotvajler a i když mám kasr vždycky v ruce, nešlo to. Pro mě je to pořád zvíře a těm já nejsem schopná ublížit…
Jinak bych nerada byla napadena z nějakých „rasových“ předsudků, nemyslím si, že je nějakej psí jedinec agresivnější než jiný jen kvůli tomu, že je to jiná rasa. Ale jde mi o sílu jejich stisku jejich čelisti a možné následky - něco jiného je, když vás ňafne čivava, ta vám asi neukousne půl lejtka… ![]()
Tak pepřák mě nenapadl, super nápad, dík
.
Stoupnout si bokem jsem zkoušela, když po mě vyjel yorkšír. Jsem si řekla, že to radši vyzkouším na něčem malým. Ještě, že tak, protože ten hajzlík nevěděl, že má zastavit a nechat mě být
a zakousl se mi do nohy. Takže to nefunguje. tak to radši nezkoušejte.
U nás by taky měli být psi na vodítku, ale vypadá bohužel to jinak. Stejně jako se sbíráním výkalů
. Opravdu bych tohle nekompromisně pokutovala ![]()
ono asi hodne zalezi co to je za psa…jestli si hraje nebo po tobe fakt jde…proste tohle by si nemela resit ty ale ti majitele psa..me by asi nastvalo kdyby na myho psa nekdo strikal peprakem, ale chapu druhou stranu…a byt tebou tak ho nosim…v techto situacich kdyz po tobe pujde treba nasranej rotvajler tak proste jinak nemas sanci..a ten peprak tomu psovi smrtelne neublizi…ja takhle bojovala s tim samym z opacne strany majitele psa kdyz sem mela stenatko dogy…taky si s kazdym chtela hrat..nejlepe bezci a cyklisti…ale vyvetlujte jim ze ten 70ti kilovej drobecek je stenatko a chce si hrat
![]()
no pepřák by měl fungovat spolehlivě. Spousta psů to bere jako hru nechce ublížit spíš se proběhnou a mají dobrý pocit že někdo větší před nima utíká ale blbě se to pozná že ![]()
Nedávno jsme takhle na koních vyvenčili paní nějakého gaučáka na poli chudák po 200 metrech málem vypustil duši. A včera na nás vyběhl pes z chroští nic moc koně se rozprchli jeden ze strmého kopce moje čelem vzad a přes chroští pryč málem přes majitelku psa naštěstí se nikomu nic nestalo paní se i omluvila ![]()
Mě se osvědčilo přibrzdit menší okřiknout větší pozoruju jak se chovají hodně z nich se v bezpečné vzdálenosti zastaví a netroufnou si na ty co nezastaví bych ten pepřák klidně použila ![]()
Běhat nechodím, jsem „z druhé strany“ mám psa a to 80 kg živé váhy. Nebudu psát o něm, on je absolutně poslušný, krom toho napadnout cokoli a kohokoli v takové situaci je absolutně pod jeho úroveň ![]()
Ale k problému. S kasrem (pepřákem) velmi opatrně! Je to velice dvojsečná zbraň, musíte mířit z dost velké blízkosti, jste-li venku v otevřeném prostoru, musí být správný nebo žádný vítr, no pravděpodobnost, že použijete pepřát tak, aby zafungoval, je dost malá. Naopak váš prudký pohyb rukou proti psovi může mít rychlou odpověď v podobě útoku psa, jestli nebudete mít tedy to obrovské štěstí, že pepřák správně použijete. Já bych do této varianty nikdy nešla.
Bohužel nevychovaných psů a nezodpovědných majitelů je moře
takže opravdu musíte situaci řešit vy a ne vycházet z toho, kdo by to řešit správně měl.
Takže já bych
1. volila trasy, kde je pejskařů minimul (je-li to možné, čato jsou běžecké a „psí“ trasy totožné…)
2. uvidím-li pas na volno, který se zdá mimo vliv majitele (vzdáleností nebo neposlušností), pak bych přešla do kroku a ideálně pozměnila směr, abych nešla proti psovi, směr bych změnila i za cenu, že půjdu do křoví nebo mimo cestu.
3. psovi nehledět do očí, ale periferně ho nespustit z dohledu! Půjde-li k vám nebo dokonce začne vrčet, potom oslovit majitele, je-li v dohledu, ať si psa zavolá, že se ho bojíte (nemá cenu argumentovat, že ho má mít na vodítku nebo jinak logicky, na to na vás hulvát spustí jen snůšku nadávek a psa nezavolá).
4. Není-li nikde majitel nebo nereaguje na vaši žádost, pak rázně houknout (na psa) „jdeš domu!“ nebo klidně „žížala Jůlie“ to je fuk, jde o tón hlasu.
5. Bude-li vše výše napsané bez odezvy (té správné), pak bych v případě možnosti chytila klacek, kámen, cokoli, čím se dá hodit nebo udeřit. V této chvíli jde o vaši bezpečnost a ne zdraví psa, byť za svou nevychovanost nemůže.
6. Vaše reakce přizpůsobte plemeni a velikosti psa - na jezevčíka nemusíte vzít klacek a umlátit ho, naopak na „bojové plemeno“ bych fyzickou obranu volila až v krajní nouzi, je velká šance, že při nedostatečné razanci vašeho „útoku“ psa jen vyprovokujete a on má sílu větší.
Závěrem: Lidé jsou hulváti a vychovávají v tomto duchu své psy, bohužel s tím musíme my slušní žít a zařídit se podle toho ![]()
Dajdula píše:
Holky a kde se takový pepřák kupuje?
Mně ho nosí manžel z práce. Ale tipuju určitě ve vojenských potřebách určo?