Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, prosím kdo chováte slepice potřebuji první pomoc, máme hedvábničky prvničky. Dneska nám slepička snesla první vajíčko. V kurníku. Nemají tam hnízdo, vajíčko jsem jí dala do bedýnky s pilinama. chystáme se jim ještě postavit jejich vlastní hnízda pod kurníkem. Teď ale vůbec nevím co s tím vajíčkem. Mám jí ho tam nechat nebo ne?Jsem bezradná. Slepice na něm tedy nesedí ale občas ho chodí zkouknout. Přijde mi jako by si hledala hnízdo na snášení.Nevím jestli už se můžou líhnout kuřata, není ještě moc zima?A neprochladlo už to vejce?A naopak není v něm už zárodek s kuřetem když bysme ho chtěli sníst?
jsem snad víc nervozní než ta slepička ![]()
pokud nemáte kohouta, tak z vajíčka kuře určitě nebude, a sedět by na vejcích musela 3 týdny aby se vylíhlo, pokud to jsou mladé slepice, tak nebudou vědět co s tím, a vejce klidně snězte, zárodek kuřete tam určitě nebude ![]()
jinak víc neporadím, slepice nemáme ![]()
Baru, pokud by to vajíčko bylo oplozené, tak to nepoznáš, když ho snesla dneska a stejně na něm nesedí, klidně ho můžete sníst.
Tedy my slepice ted take nemame, ale co si pamatuji z detstvi, tak jsme je hned sbirali a kdyz jsem chteli, aby na dane misto snaseli tak jsme jim tam davali takove sadrove podsady.
Aha dobře. No kouhoutky máme dva takže oplodněné bude asi určitě,vypadá právě tak bezradně chudinka. Takže nejlepší bude vajíčko sebrat a koupit podkládek?stačí jeden, nebo dva?
My jsme kdysi sbirali vajicka kazdy den, zustavali tam jen takove sadrove podkladky, co vypadaji jako vajicko. Jinak pokud nemate kouhouta, tak kuratka nebudou
Sem tam jsme nasli vajicka i po tydnu, ktere slepice tulacky snesly nekde na slame, normalne jsme je sesbirali a jedli.
Barush píše:
Aha dobře. No kouhoutky máme dva takže oplodněné bude asi určitě,vypadá právě tak bezradně chudinka. Takže nejlepší bude vajíčko sebrat a koupit podkládek?stačí jeden, nebo dva?
Na kolik slepic, ty dva kohouty? Vy byste kuřátka chtěli? Klidně kup podkladky dva a dej je zvlášť, ať se slepičky podělí
. Oplozené být nemusí i když kohouty máte, jestli je oplozené můžeš zjistit až tak 5. den, pokud bude slepička sedět.
Na tři slepičky. Ale jsou ok ono to snad u těch zakrslých hedvábniček nevadí, jsou to mírumilovné slepičky a nebojujou mezi sebou.Asi tedy vajíčko sníme a koupím podkládky.Kuřátka bych klidně chtěla, jsou to čistokrevné zakrs. hedvábničky myslím že by neměl být problém je udat, nebo jo?Slepička si momentálně vklidu běhá po zahradě, takže myslím že si na vajíčko nejspíš ani nevzpomene.
Barush, nevzpomene. Kdyby chtěla kuřátka, tak sedí na vajíčku a kvoká. Jsou ještě mladé. Navíc v tuhle dobu většinou ještě ani kvokat nezačínají, je na ně zima. Podkládky se používají na to, aby se slepičkám ukázalo, kam mají snášet, případně aby nezačaly klobat svá vejce. Stačí jeden.
EDIT: Ještě mě napadlo ke kuřatům. U nás se vajíčka pravidelně sbírají a když chceme kuřata, tak se dají vejce pod kvokající slepici. Neboj, nemusí na nich sedět hned od snesení vejce. Vejce se začne vyvíjet až ve chvíli, kdy na něm delší dobu slepice sedí. Když jsou třeba na statku, tak si je taky postupně nanesou (i s pomocí dalších slepic) a pak teprve na nich začíná sedět.
tak holky ted jsem tam byla kouknout a druhé vejce. Ale mám takový pocit že od jiné slepice. Bylo taky trošku od krve, bylo mi řečeno že první vajíčko prvničky bývá od krve. A bylo na jiném místě.Zobou si po zahradě, na vajíčka kašlou. Tak jsem je sebrala.Ale jsou to teda fakt miniminivajíčka
A jak poznám že by na nich chtěla sedět?že prostě zasedne do hnízda a nevyleze?hned nebo třeba až po pár dnech?
Barush, skoro určitě bylo od jiné slepice. Dvě vajíčka za den snáší jen výjimečně. Pokud chce sedět (=kvoká) poznáš tak, že je zalezlá v budníku a nic ji nedostane ven, ale s jistotou to budeš vědět po několika dnech.
Pokud chceš, aby snášely na jedno místo, kup jim ty podkladky. To pomůže.
Jestli ale Barush píše, že jsou to pidiminivajíčka, tak aby se těch podkladek nelekly
já se taky lekla, když jsem viděla kamarádky miminko s obří hlavičkou ![]()
Dík
a kolik si tak nanosí tech vajíček než začne kvokat?Abych jí nebrala vajíčka a ona nezačla kvokat a přitom měla pod sebou jen podkladek. To by mi zas bylo líto ji připravit o kuřátka. ![]()
Něteré slepice nekvokají celý život. Až začne kvokat, tak jí nějaká vajíčka dás.
Být tebou bych zatím vůbec neřešila kuřátka… Normálně vajíčka sbírejte a jezte. Dala bych jim nějakou bedýnku, jako hnízdo na snášení a každý den je sbírej. Pokud by náhodou některá slepice začala kvokat, během pár dnů nasbíráš od všech slepic vajíček dost a necháš ji vysedět kuřátka. Hodně štěstí ![]()