Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zkušenost s tím sice nemám, ale pokud to dobře chápu - dcera už je měla jednou napsané a pak měla zápal plic, teď jí je napsali znova a opakuje se to? já bych asi hned říkala, že je nechci, kdyby mi je chtěli podruhé napsat…
taky mám plno léků na které nereaguju zrovna nejlíp, proto se hned ozvu
jinak teda pokud je dcera astmatička, tak jí může plicní problémy vyvolat podle mého téměř cokoliv, moje sestra je silný astmatik a taky má občas období, kdy jí záchvaty a záněty průdušek vyvolává prakticky „jen nadechnutí vzduchu“ ![]()
Co jsou bendovky? I google mě odkázal sem a nějak netuším, o čem je řeč.
Bendovy kapky jsou kapky míchané v lékarně. Dcera je měla na luxusní zelenou rýmu, a pomohly jí
Nemyslím si, že kapky mají souvislost se zápalem plic ![]()
Po každé když nám napíšou Bendovki jse rozjede ten suchý kašel, a větsinou dostaneme AB na zánět průdušek(jednou zápal plic).Po bendovkah rýma se spustí ale bohužel teče do nosochltanu(mě dítě hodně trpí na tak zvanou žádný rymu) a když je tam nějaká bakterie…okamžitě se z toho vykloubi zánět. To je moje zkušenost.
@Melliska.M píše:
Zkušenost s tím sice nemám, ale pokud to dobře chápu - dcera už je měla jednou napsané a pak měla zápal plic, teď jí je napsali znova a opakuje se to? já bych asi hned říkala, že je nechci, kdyby mi je chtěli podruhé napsat…taky mám plno léků na které nereaguju zrovna nejlíp, proto se hned ozvu
jinak teda pokud je dcera astmatička, tak jí může plicní problémy vyvolat podle mého téměř cokoliv, moje sestra je silný astmatik a taky má občas období, kdy jí záchvaty a záněty průdušek vyvolává prakticky „jen nadechnutí vzduchu“
Víš, ono je to těžký.
Jednak to nebylo prokázáný (cituji: to není možné, aby jí to dělalo problémy), takže na mne všichni (kromě dětský) koukali jak na cvoka, co si to vymýšlím, vždyť bendovky je to nejlepší, co mi mohou dát (tak jako teď na ORL). Řekněme, že důkaz mám až teď. Minule (před měsícem) je dostala a bylo to OK, ale den předtím, než je dostala, tak dostala celkové atb., tak možná proto jí to nevadilo… Tak jsem uvěřila tomu, že když pomohly minule, tak pomůžou i teď.
navíc jsem se jim už dlouho bránila a ubránila a nějak jsem přestala být ve střehu. A pořád jsem doufala, že i tentokrát (tak jako minule) se jí ta rýma spustí…
No nespustila, varování pro příště…
@skvela píše:
Po každé když nám napíšou Bendovki jse rozjede ten suchý kašel, a větsinou dostaneme AB na zánět průdušek(jednou zápal plic).Po bendovkah rýma se spustí ale bohužel teče do nosochltanu(mě dítě hodně trpí na tak zvanou žádný rymu) a když je tam nějaká bakterie…okamžitě se z toho vykloubi zánět. To je moje zkušenost.
přesně tak…
Až dneska jsem si uvěšdomila, že jí valstně většinou po těch bendovkách nebo i pamyconu rýma naoak téci přestala…
Mimochodme po 48 hodinách od vysazení si jí nakonec spustila rýma…
Zítra uvidíme na ORL, co nám řeknou jestli bude muset mít kvůli ucho atb. a nebo ne a i jak dopadne poslech u praktické…
Děkuji všem, kdo přispěli.
Já od rána přemýšlím a v podstatě věc se má takto… V dubnu měla dcera dlouhou dobu rýmu, mudr jí nasadila bendovy kapky a rozjel se jí vlhký kašel, šlo to na průdušky, dostala Erdomed a ok
.. Já tedy přisuzovala k tomu, že jak měla cca měsíc rýmu, tak jí to „spadlo“ právě na ty průdušky
, ale teď když to tu tak čtu a přemýšlím o tom
![]()
Po pamyconu to neměla, ale po těch bendovkách
Možná, že na tom něco bude ![]()
Dětská mi dneska řekla, že kdyby mi někdo nutil bendovky (pro malou) a nepodařilo by se mi je domítnout, že si je mám vzít a zahodit do koše…
Na ORL dnes atb. nedostala, nebylo třeba, poslechově byla lepší, ale ještě nic moc, uvidíme zítra, jestli jim unikneme nebo ne… ten její kašel zněl včera líp…
![]()
@lucije28
hele nejsem Dr… ale mně už to vrtá v hlavě 4 roky… a snažím se tomu předcházet, či ho dacím ventolinem…
Zdravím.
Dotaz je celkek jednoduchý, stalo se vám někomu, že by se vám a nebo vašemu dítěti rozjel po bendovkách záplal plic či něco podobného?
O co jde?
Mám dceru necelých 6 let.
Před měsícem měla svůj první zánět středního ucha. Byl přeléčen celkovými atb. (vysoké horečky a jiné komplikace.)
Po dobrání atb. šla do školky a vše ok, jen ani ne týden na to starší přišla ze školy se žlutozelenou rýmou. Nechala jsem ji pár dní doma, samozřejmě se kamarádsky rozdělila - především s manželem.
Mladší měla jen minimální žlutou rýmu po ránu, řešili jsme to sterimarem, příp. inhalacemi vincentky. Ráno si odkašlala a pak byla celý den v pohodě.
Fungovalo to až pátku, kdy večer měla zvýšenou teplotu a ráno už si ztěžovala, že jí bolí ouško.
Píchli jí ho, dali bendovky na spuštění rýmy.
24 hodin na to se rozkašlala. Ssuchý dráždivý kašel (nešlo nic odkašlat)- dala jsem jí ventlin (už poznám, kdy to u ní na plicích není úplně OK), přes den celkem fungovala, na noc se rozkašlala víc. Nakonec jsem jí foukala co 4 hodiny.
Ráno samozřejmě návštěva Dr., poslech, nález na plicích (i když lepší než dokáže mít), nasazení prednisonu + častěji ventolin, zahození bendovek.
V úterý kontrola na ORL.
Od Dr jsem se před vyšetřením dozvěděla, že dcera nemůže mít problém s bedovkami, že si dušnost přivodila psychosomaticky, protože je nechtěla.
Při kontrole zjištěno, že ucho není úplně OK, a podle barvy nosních sliznic, že se jedná pravděpodobně o alergii. Nabídnuty atb. a nebo kontrola ve čt, či pátek. Atb. jsem odmítla, vím že i prednison působí protizánětlivě, horečka, co měla v sobotu během neděle ustoupila, chtěla jsem jí dát šanci…
Prokonzultovala jsme to s dětskou, nic proti tomu neměla, jen jsme se dohodli na dřívější kontrole - st místo čt, aby neměla vše v čtvrtek. Podařilo se mi dovolat se i naší pneumoložce, přidali jsme jí aerius, který jsem měla doma (zyrtec na alergii mi bude napsán dnes), příští týden jsou naplánovávy odběry kvůli té alergii.
K večeru se zhoršila, záchvaty kašle ustoupily na pár hodin po podání kaloby. Vzbudilo mne to znova cca před hodinou, dostala další dávku a zase naštěstí spí..
Ráno samozřejmě jdeme za dětskou, myslím, že se atb. nevyhne, ale ne kvůli uchu, ale kvůli plicím.
Jsem přesvědčena o tom že za to můžou ty bendovky. Stalo se vám někdy někomu něco podobného?
Není to totiž poprvé. Před čtyřmi lety měla to samé v bledě modrém ( až na to ucho), kdy po měsíc trvající slabé vodové až žluté rýmě došlo k zhoršení a tak jsem šla na ORL (měli jsme před plánovaným chirurgickým zákrokem, chtěla jsem, aby byla zdravá, naše dr. byla zrovna na kongresu, zástupu jsem nevěřila). Dostaly jsme bendovky (ve čtvrtek nebo v pátek) a měla z toho záplal plic (v pondělí už jsme byli rovnou hospitalizovány). Protože to nebyl její první, dostala nakonec diagnozu nealergické astma, nafasovala kotrikody na foukání na stálo.
Já se od té doby snažím bendovkám (ale i pamyconu) vyhnout a i se mi podařilo výrazně snížit její nemocnost v tomhle směru. (podobnou reakci měla i po Olynthu, ale „rozdejchala“ jsem si ji tenkrát jen pomocí ventolinu a inhalátoru).
Co s ní?

Byla jsem ráda, že jsme měli letos podzim téměř bez nemocí, o to větší problémy má teď na jaře. A už mne to nebaví
Omlouvám se za anonym. Kdo nás zná, nás poznal a ostatní si mne s konkrétní přezdívkou spojovat nemusí. Děkuji za pochopení.