Bexsero a dovolená

28
9.7.25 23:15

Bexsero a dovolená

Dobrý den,

dítě 14 měsíců nemá ještě očkování Bexsero.

Doktorka mi, ale doporučila pokud budu cestovat do ciziny konkrétně Turecko, že je lepší ho mít. Plánujeme možná dovolenou v září.

1. vím, že není povinné, ale ráda bych se zeptala na názor, protože určitě spoustu malých dětí litá ikdyz ho nemají
  2. účinnost té vakcíny bude nějaká po té první dávce? Někde jsem četla do 14 dnů

Diky :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5007
10.7.25 00:03

Bexsero bych dítěti naočkovat určitě nechala (bez ohledu na to, kam budete cestovat nebo ne). Meningokok je nemoc, která nastupuje velice rychle a mívá fatální následky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11807
10.7.25 00:23

Vygooglila jsem že u dětí nad 1 rok by měla ochrana nastoupit už 14 dní po první dávce..u mladších až po poslední (3. Dávce) ale není úplně jasné jak vysoká ta ochrana je…
Každopádně bych nechala očkovat určitě. Meningokok je hnus..infekce je sice poměrně vzácna ale když už tak často s vážnými následky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
10.7.25 00:57

Bexsero se hodně dává, ale taky určitě hodně dětí cestuje bez. Meningokok bývá sice často fatální, ale zase je to vzácné onemocnění. Já jsem z důvodu cestování nechala synovi dát vakcínu MenQuadfi, ta je proti kmenům A, C,W, Y, které se vyskytují častěji v zahraničí, a stačí jí jedna dávka. Bexsero je vakcína proti meningokoku skupiny B, který převažuje u nás. Schválně jsem se podívala, které skupiny meningokoka převažují v Turecku, a měla by to měla být skupina B a W. Takže kdybys chtěla kompletní ochranu, musela bys dát obě vakcíny. Ale určitě jedna vakcína je lepší než žádná a i ta jedna dávka Bexsera by už měla poskytovat ochranu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.25 06:33

Očko na meningokoky měly obě dcery do roka naočkované kompletní, v roce a půl dávku dalších druhů a na dovolené jsem ještě přidávala nepovinnou žloutenku.

• Citovat
  • Upravit
6636
10.7.25 06:52

Očkuji vždy zcela zdravé dítě. Bexero má jednu dávku, druhá bude za měsíc. První dostal později protože rýma, zuby - průjmy, zvrací. Jedeme teď Rakousko, Chorvatsko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21531
10.7.25 07:25

A žloutenku naočkovanou máš? Ta mi teda pro cestu do Turecka u takto malého dítěte, které všechno strká do pusy, přijde důležitější. Jinak já už mám děti veliké, meningokoky jsem jim dávala až v pubertě. U nich se toto v kojeneckém věku ještě běžně neočkovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek